Welke cadeaus brengt de Sint hier?

We zijn ondertussen midden november en het wordt bijgevolg tijd om die Sinterklaas- en eindejaars cadeaus in te slaan. 

We weten allemaal dat speelgoed in België als niet-essentieel worden gezien, en dat menig (groot)ouder z’n weg probeert te vinden tussen het overaanbod aan online webshops. De flitsende banners en aantrekkelijke kortingen op die webshops worden aangevuld met schreeuwerige reclamefilmpjes. Een mental breakdown is nabij.

Ester to the rescue! Ik scoorde namelijke enkele leuke (betaalbare) cadeaus en besloot ons lijstje met jullie te delen. Sidenote: de kinderen hier zijn 6 en 7 jaar.

1. Gezelschapsspelletjes

De kinderen hebben hier de leuke leeftijd bereikt waar ze enorm kunnen opgaan in een gezelschapsspel. De kast puilt letterlijk uit van gezelschapsspeeltjes (ziehier onze favorieten van vorig jaar) en toch wordt hun collectie elk jaar verder aangevuld. Voor elke situatie een passende spel. Want het ene spel is op 15min beklonken, terwijl je voor het andere al snel een hele namiddag nodig hebt. Spelletjes die individueel kunnen tegenover diegene waar ze de hulp van een volwassene nodig hebben. Kortom, voor ieder wat wils!

Monopoly slechte verliezers

tip cadeaus sinterklaas: monopoly slechte verliezers

Hoewel de kinderen amper 6 en 7 levensjaren op de teller hebben staan, is Monopoly één van hun favoriete gezelschapsspelletjes. Mogelijks omdat het een spel is waar volwassenen vol enthousiasme willen mee spelen. Dat ze er tegelijk hun wiskundig inzicht mee trainen natuurlijk is mooi meegenomen.

Monopoly is een spel dat zichzelf regelmatig heruitvindt. Zo hebben wij hier maar liefs vier verschillende versies in huis. De EURO monopoly (20 jaar oud ondertussen), de zalige valsspelers editie, de moderne versie met elektronisch bankieren én vanaf 6 december (maar dat is nog een grote verrassing) mogen we onze collectie aanvullen met Monopoly slechte verliezers. Ons op ’t lijf geschreven, al zeg ik het zelf.

Dr Bibber dierenarts

tip cadeaus kerst kinderen: Dr Bibber dierenarts

Als kind was ik grote fan van Dr Bibber, en ’t was dan ook vanuit dat eigen enthousiasme dat ik de nieuwe versie Dr Bibber Dierenarts persé in huis wou. Het is een spel dat de kinderen zowel samen als individueel kunnen spelen. Bij de klassieke Dr Bibber bestaat de opdracht eruit om de organen dmv een pincet te verwijderen zonder dat het lichaam aan te raken. Bij Dr Bibber Dierenarts eet de hond speeltjes op en moet je deze via het darmkanaal (dmv een magneet) in één vloeiende beweging verwijderen. Raak je de wand aan? De laat de magneet los en moet je opnieuw beginnen. Iets gemakkelijker dan de klassieke Dr Bibber lijkt me, maar wel heel fijn!

Yeti in mijn spaghetti

Cadeautip kinderen Yeti in mijn spaghetti

Yeti in mijn spaghetti doet me denken aan Mikado, maar dan visueel aantrekkelijker voor kinderen. De Yeti is in een bord spaghetti belandt.

Het spel bestaat eruit elk om beurt een spaghettisliert weg te nemen zonder dat de Yeti in het bord valt. Simpel, maar super tof cadeau! 

2. Boeken en strips

Sinds de eerste lockdown in maart hebben de kinderen hun collectie boeken herontdekt. ’T is alleen spijtig dat die collectie grotendeels bestond uit voorlees- of prentenboeken. Ik merkte namelijk dat er enorme goesting was om zelf te lezen. Iets wat we uiteraard willen stimuleren! Ons maandelijks uitje naar de bibliotheek kon vanwege de Corona-maatregelen niet doorgaan, dus ik ging online op zoek naar leuke (doch uitdagende) boeken die aansloten bij hun leesniveau. 

Dolfje Weerwolfje

leuke boekenreeks kinderen: dolfje weerwolfje

De reeksen van Dolfje Weerwolfje zijn hier een schot in roos. Ik ben ervan overtuigd dat deze reeks de leeskriebel bij Jules volledig aangewakkerd heeft. Je hebt voor elk leesniveau enkele Dolfje boeken. Is de ene reeks uit? Dan kan je kind vlot naar ’t volgende niveau overstappen. Zo wordt elk verhaal gedetailleerder en spannender om lezen, en zonder dat de kinderen het beseffen trainen ze een ontzettend belangrijke vaardigheid. Hier dus sowieso een aantal boeken van Dolfje onder de kerstboom! 

(Jommeke) strips

Eveneens een gevolg van de Corona lockdown: strips! De kinderen ontdekten onze oude collectie strips, en waren vooral gefascineerd door Jommeke. Hoewel de tekst en het verhaal naar mijn mening nog niet bij hun leesniveau aansluit, zijn ze grote fan en lijken ze’t ook allemaal best goed te snappen.

Daarom: Jommeke stips tussen de cadeaus onder de kerstboom! Want een stapel goeie strips in huis komt altijd van pas! Of ben ik de enige tiener die de verveling tegenging met strips?

Wist je trouwens dat Jommeke ook voor een startende lezertjes (AVI 1, 2, …) boeken op de markt heeft? Vorig jaar gaven wij deze cadeau en onze ervaring kan je hier nalezen!

3. Sport en beweging

Cadeaus tips sint en kerst: boksbal

Omdat de Sint het erg belangrijk vindt dat kinderen voldoende buiten spelen, alsook tijd maken voor sport en beweging, kunnen cadeaus binnen deze categorie natuurlijk niet achterblijven. Vorig jaar kregen ze een stoere step op 6 december, en dit jaar staat een boksbal op’t verlanglijstje. We twijfelen nog of we voor een goedkopere kinderversie gaan, of meteen investeren in een duurder en steviger model. Kinderen blijven namelijk niet klein, en zo’n deftige bokszak komt mogelijks ook van pas als gefrustreerde tiener. Niet?

Quanta costa?

Ik ben van mening dat Sinterklaas geen fortuin mag kosten. ’T is tenslotte nog maar ’t begin van een eindejaarsperiode waar kinderen letterlijk bedolven worden onder een hoeveelheid cadeaus en nieuw speelgoed. Wij kiezen vaak één stuk speelgoed waar we best wat dieper voor in de buidel willen tasten (lees: meer dan € 100 willen uitgeven). Vorige edities was dat een dure step of een grote doos Lego / Playmobil, dit jaar mogelijks de kwalitatieve boksbal.

De andere Sintgeschenkjes zoals gezelschapsspelletjes, boeken en strips situeren zich qua prijs tussen de € 10 en € 20. Kleine spulletjes die de boel verder opfleuren. Eén enkele boksbal en wat chocolade is ook maar een sombere ontvangst. Denk ik dan.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.