Zichtbaarheid in’t verkeer: laat je zien met die fiets! 

veilig op de fiets: zichtbaarheid in het verkeer

Zichtbaarheid in’t verkeer: laat je zien met die fiets! 

De dagen worden korter, kouder en natter, kortom de winter nadert voelbaar. Het is een donkere periode in de meest letterlijke zin van ’t woord. Niet geheel toevallig ook de periode waar allerhande media de zichtbaarheid in’t verkeer promoten. Ze richten zich tijdens deze campagnes vooral op zwakker weggebruikers zoals fietsers. 

‘T is pas wanneer je zelf met de wagen rijdt, dat je beseft hoe moeilijk je tweewielers kan waarnemen bij schemering of duisternis. Je kan al helemaal van een uitdaging spreken wanneer je’t bovenstaande combineert met regen. Dat klein en dof flikkerend lampje dat met behulp van een elastiekje onder je zadel bevestigd is, zal ’t verschil niet maken. Al mag je bij sommigen blij zijn als er tout court iets hangt te flikkeren. 

Koning fiets in Gent 

Ik woon en werk in Gent, en begeef me (ondanks het fameuze circulatieplan) nog dagelijks met de wagen in de binnenstad. Shame on me, I know! Het 12km lange traject van en naar de kleuterschool dat vorig jaar nog met onze longtail cargo bike werd afgelegd, gebeurt nu met de auto. De afstand in combinatie met het gewicht van de kinderen op de bagagedrager (+/- 40kg) is voor mij te zwaar. Al zou een elektrische moederfiets hier wel de perfecte oplossing bieden. Want feit is: met de fiets ben je niet alleen sneller, het is beter voor het milieu en je gezondheid. De huidige generatie elektrische fietsen vormen daarom voor velen het perfecte alternatief voor de wagen, en terecht. 

De Gentse binnenstad waar fietsers koning zijn. Een logisch gevolg van het circulatieplan, maar vooral een logisch gevolg van de massa studenten die onze schuune stad telt. Ik hou ontzettend van de bakfiets-sfeer die er hangt en kan het alleen maar aanmoedigen!  

Maar willen we één ding afspreken? Dat iedereen een beetje moeite doet om zichzelf extra zichtbaar te maken. Dat eerder genoemde waardeloze lampje dat onder je zadel of aan je rugzak hangt te bengelen, zal je misschien door een politiecontrole helpen, maar daarmee is het laatste ook gezegd. Integendeel, het onterechte gevoel van zichtbaarheid en veiligheid maakt het nog gevaarlijker voor de fietser. 

veilig op de fiets: fietswielverlichting zichtbaarheid

Mag ik even influencen? 

Als blogger word ik regelmatig door PR-bedrijven of merken aangesproken als ‘influencer’. Ik hou niet van de titel, en vind van mezelf niet dat ik tot het groepje van influencers behoor. De keren dat ik via deze website een mening deel en hoop hiermee anderen aan’t denken te zetten, gaat het 95% van de keren om spontane materie. Ook dit topic komt er uit eigen ervaring en frustratie, al hoop ik hier efkes vollenbak te mogen influencen: 

Zet je ego opzij en investeer in goede zichtbaarheid. Zorg ervoor dat je fiets opvalt in’t verkeer en voorzie naast het verplichte voor- en achterlicht ook leuke reflectoren, fietswielverlichting of zelfs een fluohesje.  


Lees ook:  Extra zichtbaar met fietswielverlichting
(’t is de nieuwe trend, naar ’t schijnt (pun intended)).


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

One Comment

  1. Ik ben het hier helemaal mee eens! Je kunt wat mij betreft nooit te zichtbaar zijn op de fiets. Als hardloper dos ik mezelf ook uit met allemaal lampjes. Ik ben net een lopende kerstboom….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.