Een verjaardagsfeest delen met je broer/zus. Not done?

20023768_10155069429749051_2094615111385938441_o

Elk jaar geven wij een groot verjaardagsfeest voor Jules en Alixe. U leest het goed: één feest, voor beide kinderen. Als in: samen. Met kinderen die anno 2018 als ware prins(essen) behandeld worden, is dit voor velen ‘not done’. Elk kind verdient die unieke aandacht op zijn of haar verjaardagsfeest. U kan het zowaar een schande noemen dat ik mijn kinderen dat persoonlijke feest ontneem. En toch kiezen we er heel bewust voor om dat feest samen te geven.

Praktisch

Laten we starten met de praktische kant van ‘t verhaal. Jules verjaart in juni en Alixe volgt kort erna in juli. Het spreekt voor zich dat mijn kinderen de nodige aandacht en een obligatoir cadeautje krijgen op hun eigenlijke verjaardag. Ze kiezen die dag wat de pot schaft, lopen met een grote kroon een hele dag te glunderen en sluiten af met een heerlijke taart. De hele dag staat in het teken van hun verjaardag, en ze genieten met volle teugen.

Het is uiteraard niet onoverkomelijk om zowel in juni en juli een verjaardagsfeest te organiseren. Ik, persoonlijk, vind dat onnozel op kleuterniveau. In de eerste plaats omdat we met een enorme overlap zitten qua genodigden.

13558617_10153696471161762_4450306250878964303_o

Leeftijdsverschil

Het kleine leeftijdsverschil  is eveneens een belangrijke factor de meespeelt in de beslissing om het feest samen te geven. Jules en Alixe schelen amper 1 jaar, en hebben hierdoor overwegend gemeenschappelijke vrienden. ’t Feit dat mijn kinderen zowel in de creche, school en naschoolse opvang overwegend in hetzelfde groepje optrekken speelt hier natuurlijk in mee.

De grote voordelen

Dat we hun feest samen geven, schept mogelijkheden. Met name: dubbbel zo groot. Ik mag mijn kinderen dan wel het onrecht aandoen om een gedeeld verjaardagsfeest geven, tegelijk doe ik er alles aan om het de mooiste dag van ’t jaar te maken. Met toeters en bellen, een springkasteel, pinata’s, een gigantische taart, en iedereen die hen lief heeft.

Dit jaar zal het vierde jaar op rij zijn dat Jules en Alixe hun groots verjaardagsfeest geven. ’T is schoon om te zien dat ze er samen opnieuw naar aftellen. Waarbij de hilariteit en leuke herinneringen van voorgaande editie vers in’t geheugen zitten.

Het feit dat ze hun feest met veel plezier samen geven, en zich hier geen vragen bij stellen, heeft veel met jonge (en onbezonnen) leeftijd te maken. Dat maakt het net zo schoon. Vreemd om te horen dat volwassenen het dan als ongepast zien dat ik mijn kinderen het eigen feest niet gun. Ik kan met zekerheid zeggen dat ze er niet minder om genieten omdat broer/zus op dat moment naast hen in the picture staat.

P.S.: Of ze binnen 10 jaar nog te springen staan om hun feest met broer / zus te delen, betwijfel ik. Maar laten we wel wezen: we spreken over kleuters van 3 en 4 jaar. Ze voelen zich de koning te rijk op hun feest. En het zal hen een worst wezen of ze die dag moeten delen.

DSCF4463

DSCF4415

DSCF4437

IMG_6725


Q. Welk onrecht doe ik mijn kleuters aan door te kiezen voor een gedeeld feest? Zou jij een gedeeld feest geven voor jouw kinderen? Waarom wel / niet? 


15 Comments

 1. Mijn zus is jarig op 3 maart, ik op 9 maart (ok, 6dagen ertussen doen veel mensen ons niet na). Wij vieren sinds ever onze verjaardagen in het weekend tussen de 2 verjaardagen. Super gezellig. En eerlijk… dat prinsessen gedoe vind ik vaak moeilijk. Achteraf is het dan schrikken dat het in de “echte” wereld er heel wat meedogenlozer aan toe gaat.

  • Haha *high five* !
   Nee indd, ik heb soms ’t gevoel dat de volwassenen het allemaal nodeloos moeilijk maken. Mijn kinderen hoor ik niet klagen :). Ik hoor ook enkel van volwassenen “allez, dat is toch niet leuk voor een kind. Samen met je broer / zus vieren”.

   Ughr… kijk naar mijn kinderen… ze hebben de tijd van hun leven. Ze hebben een hechte band en ik durf zelfs stellen dat ze er volop van genieten dat ze’t samen mogen vieren.

 2. Mijn dochters schelen twee weken (en twee jaar) en tot vorig jaar kregen ze een apart feest. Omdat ik vond dat ze dat verdienden, aparte aandacht (en ook wel omdat ik graag feestjes geef). Vorig jaar toch samen gevierd, en dat viel eigenlijk goed mee, ik denk dat ik het dit jaar opnieuw zo ga doen. Voor de vriendjes van op school is het wel apart.

  • Mij valt vooral op dat kinderen het aparte feest niet persé intenser beleven. Integendeel. Ook een gedeeld feest blijven ze als ‘hun’ feest zien. Ze gaan even enthousiast en blij zijn :).

 3. Laat dit nu net het grote dilemma zijn waar ik momenteel mee worstel. Baby nummer 2 is gepland voor 7 augustus. Mattéo is geboren op 15 augustus. Het gemak zou zijn om het samen te doen. Familie 2 weekends na elkaar optrommelen lijkt me ook al te zot. Maar gaan de kids dat wel leuk vinden? En wat met die eerste verjaardag? Die is toch heel speciaal. Geef ik die dan niet beter apart? Hoe deed jij het met die 1e verjaardag van je tweede kind? (jouw artikel doet mij nu wel de voordelen inzien van die gezamenlijke verjaardagen 😉 )

  • Ik had gelezen dat je hierover piekerde toen je enkele weken geleden je zwangerschapsaankondiging deed. Om het crue te zeggen: die eerste verjaardag is inderdaad iets speciaals, maar het kind beseft er niks van.

   Waar je al zéker niet mee moet inzitten “gaan de kids dat leuk vinden?”, Ik spreek uit ervaring, en mijn kinderen vinden het fantastisch dat hun feest samen gegeven wordt. Het is ‘HUN’ groot feest. Ze vinden het niet vreemd, raar of storend dat ze die dag niet alleen in the picture staat. Niet onbelangrijk: een kind verwacht dat helemaal niet. Ze genieten van die dag alsof het speciaal van hen georganiseerd wordt.

   Ze gaan het vooral niet intenser beleven als je 2 aparte feesten organiseert (integendeel, dan loop je nog ’t risico dat Mattéo lastig en crancky loopt op het feest van zijn broertje/zusje omdat hij geen aandacht en cadeau’s krijgt. Om dat te compenseren, koop je voor hem dan ook maar iets kleins, of hangt hij een hele namiddag bij opa. Omgekeerde wereld :p.)

   Voor ons ligt de aandacht vooral op hun verjaardag zelf. Dan mogen ze aandacht opeisen en zijn ze voor één dag king of queen in the castle.

   Het grote voordeel van een gedeeld feest is ’t feit dat het dubbel zo groot wordt. Een grotere groep kinderen (dus al eens de moeite om een springkasteel te huren), een grote taart, veel meer ambiance, … .

   • Ik denk dat je me hebt kunnen overtuigen ;-). Ik ben eens benieuwd hoe ik het effectief ga aanpakken maar uw manier lijkt me inderdaad niet slecht. En augustus is een goede maand om een springkasteel in de tuin te plaatsen (enfin.. als ik even achterwegen laat dat ik in België woon en er dus geen garanties zijn :p )

 4. Onze kids verjaren op 2 dagen verschil. En we vieren hun verjaardagen al 4 jaar samen met familie, meters en peters. Ze krijgen elk hun taart om kaarsjes op uit te blazen en vanaf het 1e leerjaar hun eigen feestje voor vriendjes. Ik heb nog geen klachten gehoord 🙂 en het is in alle opzichten lekker makkelijk en gezellig want inderdaad een grotere bende in huis.

 5. Iets andere situatie hier maar ik heb hier een hoop neefjes en nichtjes die allemaal vlak bij elkaar jarig zijn. Denk:
  Kind 1 op 23 juli, kind 2 op 4 augustus, kind 3 op 5 augustus en een tweeling op 6 augustus.
  5 kinders, 4 data. Dat zijn véééél feestjes en vooral heel veel gepuzzel om feestweekends vol te krijgen. Kind 1 en kind 2 krijgen hun feest gezamenlijk ( ’t zijn zusjes), kind 5 apart, en de tweeling ook apart. Dit jaar kwamen we dan eindelijk op het lumineuze idee om ALLE kinderen samen te vieren. Dat zou 1 megagroot feest worden, met veel volk maar toen we het aan de kinderen zelf voorstelden reageerden die alleen maar enthousiast! De helft van de gasten zijn dezelfde, er komen gewoon nog wat extra familieleden bij.. Het moeilijkste is nu om een goeie datum te vinden waarop er dan ook nog een tof zaaltje vrij is om die hele hoop mensen te zetten 😀
  Maar persoonlijk kijk ik zelf wel uit naar zo’n megafeest. Ik denk dat de kinderen zelf dat ook echt tof vinden. Want je kan idd al eens wat zotter doen en een springkasteel laten komen enzo 🙂

  Dit jaar zitten we ook met twee communies op 5 dagen tijd, zoiets vier je dan weer uiteraard niet samen vind ik.

  Zolang de kinderen genieten maak je altijd de beste keuze denk ik. ’t Draait toch om hun, en niet om wat bepaalde volwassenen daarvan vinden 🙂

 6. Onze zonen schelen 13 maanden en zijn inmiddels 7 en 8. Kinderfeest hebben we 2 maal gezamenlijk gedaan. Dat ging prima, maar nu ze iets ouder zijn krijgen ze elk hun eigen feestje. Vooral ook omdat ze erg verschillen in wat ze leuk vinden. Voor de familie prikken we wel een datum tussen hun verjaardagen in. Dat ga ik echt niet in een maand tijd 2 x vieren. Op die dag dragen ze beiden een kroon en zijn beiden hartstikke het feestvarken. Net als op de eigenlijke verjaardag zelf.

 7. Geen haar op mijn hoofd dat er aan zou denken geen gezamenlijk feest te geven als ze zo dicht bij elkaar verjaren, dat is gewoon praktisch én leuk! Mijn zus en ik schelen zelf ook een kleine 14 dagen (en 2 jaar :-)) en bij ons was het ook altijd samen, behalve voor de vriendjes van de school, maar die verschilden nu eenmaal erg. Hier thuis is het ‘helaas’ geen optie, want er zit exact 1,5 jaar tussen onze twee en de ‘gulden middenweg’ betekent dan voor beide gastjes 3 maanden voor of na de verjaardag vieren (afhankelijk van welk kind :-)) en dat vind ik er toch over + geen kat die dan nog snapt dat het om een verjaardagsfeestje gaat ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.