GETEST: Het konijn dat in slaap wil vallen

Ein-de-lijk, de wereldberoemde bestseller “The Rabbit Who Wants To Fall Asleep” is sinds kort vertaald in het Nederlands! En ik kreeg een exemplaar aangeboden om te reviewen.

Deze zomer haalde het kinderboek de pers nadat het op nummer één belandde bij Amazons best verkochte boeken. ‘Ouders zijn dolenthousiast en in de reacties op de site van Amazon is te lezen dat zelfs de grootste radbrakers binnen tien minuten in slaap waren, in plaats van de gebruikelijke twee uur,’ vertelt TROUW.nl

Wat kan er nu zo speciaal zijn aan ‘Het Konijn Dat In slaap Willen Vallen‘ een voorleesboek van 26 pagina’s? Blijkbaar prikkelt het verhaal het onderbewustzijn van een kind, waarna het slaperig wordt en rustig kan indommelen. Ik was alvast benieuwd!

Review voorleesboek voor kinderen, recensie over het konijn dat in slaap wil vallen

credits: pyjama’s by Eskimo

Voorlezen vinden we ontzettend gezellig en leuk, maar het is bovenal ook belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Voorlezen stimuleert de taal (woordenschat, intonatie, zinsopbouw, … ), maar het leert hen ook te luisteren, het prikkelt de fantasie en je kan hen aan de hand van een verhaal ook meer leren over een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld de komst van een broertje of zusje, zindelijkheidstraining, naar school gaan, … ). Hier maakt voorlezen al langer deel uit van ons avondritueel. De kinderen mogen elke avond zelf een boekje uitkiezen, waarna ze op de schoot kruipen en heel aandachtig luisteren én kijken naar het verhaal.

Review voorleesboek voor kinderen, recensie over het konijn dat in slaap wil vallen

credits: pyjama’s by Eskimo

Ik ben gezegend met twee kinderen die vlot inslapen, maar toch was ik benieuwd hoe ze gingen reageren op het magische verhaal van konijn Roger en zijn zoektocht naar de beste manier om in slaap te vallen. In deze zoektocht krijgt het konijn hulp van verschillende dieren én van de voorlezer! In het boek staan namelijk voorleesinstructies. Woorden waar je de nadruk op moet leggen, of tekst die je langzaam moet uitspreken. Tussendoor dien je ook af en toe te geeuwen. Door middel van deze technieken zou je het kind bijna in slaap kunnen hypnotiseren.

Let’s put it to the test: Het konijn dat in slaap wil vallen

Ik neem de kinderen op de schoot en ontzie het mij eerlijk gezegd om aan het verhaal te beginnen. Wat een lappen tekst! Doorgaans kiezen we hier voor korte verhaaltjes, hooguit enkele minuten, met kleurrijke verbeeldingsrijke tekeningen. Maar dit boek is (bewust?) anders. Het lijkt me een logisch gevolg dat je na dit verhaal indommelt.

Review voorleesboek voor kinderen, recensie over het konijn dat in slaap wil vallen

credits: pyjama’s by Eskimo

Terwijl ik mijn best doe om met de juiste intonatie het verhaal voor te lezen, vindt Alixe het moeilijk om haar aandacht erbij te houden. Het meisje van anderhalf jaar oud is duidelijk nog te jong voor dit boek. Jules daarentegen luistert aandachtig en vindt de plaatjes erg mooi. Al is het hem na 10 minuten ook welletjes geweest en probeer ik subtiel af te ronden.

Ik steek hem onder de lakens, geef een zoen op z’n voorhoofd en verlaat de kamer. Mijn zoon gaat een rustige nacht tegemoet.

Review voorleesboek voor kinderen, recensie over het konijn dat in slaap wil vallen

credits: pyjama’s by Eskimo

6 Comments

  1. Hmm, ik keek al een tijd uit naar dit boek maar vrees dat het te langdradig is voor mijn dochter van 2. Toch fascinerend dat het voor zoveel kinderen wel lijkt te werken…

  2. Ja, mijn vriend vertelde me hier een tijdje geleden wat over. Bepaalde prikkels en rustgevende huppeldepuppen, haha. Mijn kindjes zouden hier wel naar luisteren (echte boekenkindjes), dus ik zou dit wel een goed idee vinden, eigenlijk 🙂

  3. Mijn kinderen zijn er helaas te oud voor. Ik vond voorlezen altijd erg leuk. Mijn kleinste van 8 vindt het nu nog wel leuk als ik een verhaal vertel maar de twee grote vinden Netflix stukken interessanter dan mijn voorleesverhalen 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.