Kaastaart is zonder twijfel de lekkerste taart, voor mij dan toch! En de perfecte koude kaastaart heeft Matthijs mij zaterdag geserveerd. Na een mislukte poging vorig jaar, probeerde hij het opnieuw met een nieuw recept (credits to my sister-in-law Eva Pottie).
Met dit recept moest het lukken! Hij ging vrijdagavond aan de slag zodat de taart een hele nacht kon opstijven in de koelkast. Zaterdagochtend werd de taart afgewerkt met een laagje zelfgemaakte rode vruchten coulis en tegen de namiddag mocht ik mijn voetjes onder tafel schuiven. Laat maar komen!
Recept voor koude kaastaart
Ingrediënten
- 250 gram speculoos
- 2 citroenen
- 400 gram platte kaas
- 4x vanillesuiker (4 x 10 gram)
- 24 gram gelatineblaadjes
- 16 soeplepels suiker
- 2dl water
- 1/2 liter room
- 50 gram boter
Recept
- Verkruimel de speculoos en meng met 50 gram gesmolten boter
- Stort de speculoos crumble in een springvorm en laat al even opstijven in de koelkast
- 400 gram platte kaas + sap van de 2 citroenen mengen
- 4 zakjes vanillesuiker bij het mengsel voegen
- 2dl water op laag vuur verwarmen met 16 soeplepels suiker (niet laten koken!)
- gelatine in andere pot koud water laten weken
- Wanneer de suiker is opgelost, gelatine bij het suikerwater mengen
- klop de room op
- voeg het gelatine mengsel bij het platte kaas mengsel en spatel hier dan de opgeklopte room bij
- stort dit alles uit in de springvorm (op de speculoos crumble bodem) en laat het geheel opstijven in de koelkast
- Afwerken naar keuze (met coulis, speculoos, rode vruchten, … )