Waarom ik NIET groei op Instagram

waarom ik niet groei op Instagram: Esterdepret.be instagramprofiel

In maart zal ik 4 jaar bloggen, en ik zou liegen als’k zeg dat de bijhorende bezoekersaantallen of volgers me volledig koud laten. Dat mijn cijfers in stijgende lijn lopen, stelt me content, maar ik merk dat ik tegelijk op mijn honger blijf zitten. Hoewel ik qua bezoekersaantallen op de blog nier persé moet onderdoen t.o.v. collegabloggers, loopt het Instagram-gewijs minder goed.

Zowel het online als offline promoten van je boeltje vergt tijd en inspanning. Je kan gerust stellen dat ik nogal laks ben ik het frequent plaatsen van foto’s of het gebruik van hashtags. Ik investeer veel liever in persoonlijke contacten met collega-bloggers, lezers en/of partners. Daarom ga ik graag en vaak naar (netwerken) evenementen. Waarbij ik oude contacten onderhou en nieuwe mensen ontmoet. Waarbij ik die laatste dan ook subtiel de weg naar mijn kanalen wijs via een visitekaartje. Als ik websites zoals www.drukzo.be mag geloven zijn er mogelijkheden genoeg om aan naamsbekendheid te doen. Binnenkort misschien een grote reclamesticker op mijn auto kleven, wat denk je?

Het grappige is, ik weet goed genoeg waarom ik niet groei op Instagram.

Sinds Instagram zijn algoritme heeft aangepast, is het steeds moeilijker om op te vallen tussen de stroom van foto’s die dagelijks via het medium gedeeld worden. Er wordt aangeraden om frequent (lees: dagelijks) foto’s te posten, en zo snel mogelijk comments en/of likes los te weken bij je volgers. Slaag je daarin, dan is de kans dat je foto in andermans feed verschijnt reëel.

Ik slaag hier dus NIET in, en wel om deze redenen:

 1. Actief in instapods
  Oftewel privégroepjes waarbij de leden elkaars foto’s liken en becommentariëren. Dit liefst binnen de 24u, waarbij een comment uit minstens X aantal woorden moet bestaan. Ik was er lid van, maar al snel bleek het erg arbeidsintensief en ik moest mezelf vaak in bochten wringen om toch maar een leuke of originele comment te verzinnen op die 3de foto van éénzelfde outfit. Met andere woorden: Instapods zijn niets voor mij. Ik steek liever mijn (kostbare) tijd in interactie met echte volgers.
 2. Gebruik Hashtags
  Het ene moment gebruik ik ze wel, het andere moment niet. Al merk ik dat het gebruik ervan vaak nieuwe followers oplevert (die even snel weer ontvolgen als ik hen niet terug volg.). Hashtags is op zich een kleine moeite, al vergeet ik het vaak. (En vind ik die hele opsomming van belachelijke termen niet mooi staan onder mijn foto. Maar dat terzijde.) #instakids #childhoodunplugged #lifewithkids #momswithcameras
 3. Frequenter posten
  Eerlijk waar, ik wou dat ik het kon (volhouden)! Al is dit ook te wijten aan ’t feit dat ik de lat hier voor mezelf hoog leg. Waarbij ik niet zomaar een donkere, wazige, scheve smartphone foto wil delen. Bovendien blijft mijn camera in de week vaak onaangeroerd liggen omdat ik niets interessants te delen heb tijdens een werkweek.In het weekend meerdere foto’s trekken, en deze verspreid in de week delen? Werkt wel degelijk! Er zijn periodes dat ik deze methode toepas. Ik merk meteen dat mijn foto’s meer views krijgen wanneer ik een bepaalde periode dagelijks actief ben. Al ben ik snel door mijn voorraad heen, waardoor het na enkele dagen weer stil valt.
 4. Follow 4 Follow
  De weinige nieuwe volgers die ik binnenhaal, haken vaak na enkele dagen opnieuw af. Ik weiger te geloven dat het vanwege mijn oninteressante content is. Meer zelfs, de reden is me vaak erg duidelijk: ze verwachten namelijk dat ik hen terug volg, en wanneer ik deze oproep niet beantwoord, besluiten ze me om uit ondankbaarheid zelf te unfollowen. Begrijpen wie begrijpen kan.

Q. Hoe ga jij om met Instagram nowadays? BTW: volg jij me al? (en zie je ook daadwerkelijk mijn foto’s passeren in je feed?)


24 Comments

 1. Eerlijk? Soms heb ik er een haat/liefde relatie mee, met dienen IG. Ik vind het geweldig leutig om er dingen op te zetten en om naar de foto’s van anderen te kijken, maar ik krijg de kriebels van die follow/unfollow-mensen. En sommigen slagen er nog eens in het soms 10 keer achter elkaar te doen… Serieus…
  Over dat algoritme nog gezwegen…
  Ach, ik volg gewoon wie ik wil en de mensen moeten mij maar volgen als ze dat zelf echt willen. Zo simpel is’t 😉 En de ene dag zet ik er 3 foto’s op, de andere geen enkele.
  Btw, ik volg je al redelijk lang en ik kijk altijd met plezier naar jouw foto’s 😉

 2. Ik maak mij niet druk om het aantal volgers of de hoeveelheid likes en als ik dat hierboven zo lees ben ik daar heel blij om 🙂 Daar wil je toch echt je tijd niet aan verspillen!
  Ik denk dat ik je al volg en anders heb je er zo dadelijk een volger bij 😉

 3. Instagram… Daar heb ik echt een haat- liefde verhouding mee. Ikzelf post graag foto’s. Ik merk ook door het nieuwe algoritme dat je nog moeilijk opvalt tussen al de grotere accounts. Het volg- ontvolg spelletje stoort mij de laatste tijd ook heel hard. Maar, ik heb liever echte volgers, die echt interesse hebben. Er heerst al genoeg fake op IG (waar ik trouwens ook echt nog allergischer aan word de laatste tijd 🙈). Jouw feed spreekt me wel aan. Hierbij dus een nieuwe (blijvende 😉) volger!

 4. Zo herkenbaar, ik had mij ook eens aangemeld voor zo een instapod maar dat werkt niet voor mij. Ik post om de dag een foto en dat werkt wel.

 5. Bwah, ik herken dat wel ergens…

  Maar mijn blog is ook niet (meer) verbonden met mijn blog. Ik ben graag bezig met fotografie, maar dat staat los van mijn schijven voor mij…

  Ik bekijk deze twee dingen dan ook als absoluut andere dingen, ik merk dat ik met de puur fotografie-#’s wel volgers krijg die ook wat houden van fotografie. Ik denk soms: ik gebruik instagram ten minste waarvoor het dient: om foto’s te delen…

  Ik begrijp het linken aan blogs dan niet zo. Ik heb het ook even gedaan, maar vond het afbreuk doen aan mijn foto’s waar ik zo veel tijd in stak en omdat deze wereld zo gescheiden is voor mij (niet dat ik nooit een foto van mezelf gebruik voor een blog, maar die foto op mijn instagram moet voor mij niets te maken hebben met mijn blog)…

  Ik volg zelf ook geen bloggers op instagram trouwens, doe ook niet zo mee aan die groepjes… vond ik altijd wat gek…

  Ik krijg graag reactie, maar ik zou ook liegen als ik niet zou zeggen dat ik toch vooral volgers wil die me oprecht volgen en uit interesse. Op mijn blog voor mijn schrijfsels, op mijn instagram voor de foto’s…. zo simpel als wat…

  • Ik snap volledig wat je bedoelt. Mijn blog en Instagram zijn wel gekoppeld, omdat ik een erg persoonlijke blog heb en mijn Instagram (en foto’s van mijn gezin of huis) hiervan in’t verlengde liggen. Mensen hebben nu eenmaal graag een blik achter de schermen. Ik ga wel zelden blogs promoten via Instagram, dus ik promoot een artikel weinig of nooit op mijn Instagram.

 6. Ik schreef ook net vandaag een bericht over Instagram. Een beetje anders maar het sluit wel aan op een manier. De # dat gaat bij mij vlotjes, ik doe dat al lang en dat is eigenlijk routine. Ik gebruik wel puntjes om ze wat verder onder mijn foto te zetten. En frequent posten vind ik ook niet zo moeilijk… ik trek nu éénmaal veel foto’s en ben wel graag bezig met fotografie. Ik denk ook wel hoe kleiner je bent hoe moeilijker het is om te groeien maar ik leerde vooral… het moet leuk blijven en pods en al, dat helpt dus echt niet, integendeel… en als het niet meer gewoon mag zijn, en we niet meer kunnen blij zijn met wat we krijgen, dan is dat niet ok hé? mijn bericht gaat dus meer over die zaken want in 2017 trapte ik toch een beetje in de val! dus gewoon je ding doen en vooral de fun erin blijven zoeken… x

 7. De pods lonkte, maar ik ben er ook mee gestopt. En gewoon lelijk om te zien dat die mensen je nadien ontvolgen of niets meer liken. Ik groei ook heel traag en leg me er nu bij neer. Hashtags staan ergens in een notitie en daar kies ik uit 🙈😂

 8. Ik zei het je al op de Mom Blog Awards toen ik je ontmoette: je Instagram foto’s zijn geweldig!! Maar ik vraag me inderdaad af als ik ze wel altijd zie als ik door mijn feed scroll. Ik vind dat nieuwe algoritme dan ook maar niets en ik denk dat ik mijn lijst van mensen die ik zelf volg maar eens ga inkorten. Het hele Follow4follow vind ik ook af-sch-we-lijk!!!

 9. Instapods? Nog nooit van gehoord, we leren weer bij :-). Ik vind het wel jammer van dat nieuwe algoritme eigenlijk, konden we maar terug naar de beginperiode wat gewoon de recentste fotos eerst liet zien…

 10. ik vind instagram dezer dagen echt énorm frusterend. Die follow-unfollowmensen zijn echt te irritant, want ik volg niet zomaar omdat iemand mij volgt. De inhoud moet mij interesseren dus tja.. die groepjes heb ik ook ooit geprobeerd, maar net zoals jij zegt: veel te arbeidsintensief en ook een beetje te fake voor mij. Dat nieuwe algoritme doet me trouwens ook geen goed, ik vind het echt spijtig dat ik post van sommige mensen gewoon niet meer zie.

  groetjes,
  Karlien

  • Ik denk dat wij op één lijn zitten, haha :).
   Vooral ’t feit dat ik veel mensen niet meer in m’n feed zie verschijnen vind ik erg frustrerend. Om die reden volg ik ‘amper’ 500-tal mensen. Stuk voor stuk mensen waarbij hun feed me interesseert of inspireert, en toch zie ik de meeste foto’s niet eens passeren 🙁

 11. haat liefde verhouding, momenteel in de haat fase 🙂 Er kruipt zo veel tijd en energie in Instagram en de resturn is erg laag. En toch vinden mensen het zo belangrijk hoeveel volgers je hebt.

 12. Instapods en dat hele F4F-gebeuren snap ik écht niet. Ik groei liever niet dan dat ik daarvan deel uitmaak – en dat is ook effectief het geval, haha. Aan de andere kant heb ik ook niet per se de intentie om te groeien met Instagram, ik steek dan ook niet veel moeite in “de perfecte feed”. 🙂

 13. I feel you, en al de andere hier. Zot hoeveel reacties zo een blog over Instagram kan uitlokken :). ik heb ook die haat liefde verhouding. Al heb ik me er nu bij neergelegd en ik voel me er veel gelukkiger door. Wil je me niet meer volgen? fine! Volg je me en kunnen we het samen leuk vinden, TOP! Want het fijnste aan Instagram vind ik de interactie. Ik volg graag mensen terug waar ik ook een soort van band mee opbouw. Klinkt als geven en nemen, maar eigenlijk gebeurt dat op een natuurlijke basis als die band gecreëerd is. Ik pleit trouwens ook schuldig aan een Instapod verleden. Maar no way! Dit doe ik niet meer. Ik haat dat fake gedoe. Resultaat? minder likes, minder comments… maar wel gemeende likes en comments waar ik veel meer voldoending uithaal. Als ik eens enkele dagen niets post, so be it. Heb ik terug veel content, leuk! want ik ben zelf wel blij als ik elke dag iets kan posten, maar ik ga me geen druk meer opleggen. En tuurlijk volg ik jou 🙂 je hebt een leuke feed! Helaas zie ik jouw foto’s niet altijd verschijnen. Dat is klote!

 14. Ik steek heel veel tijd in instagram. Uren zit ik erop, resultaat na 2 jaar bijna 9500 volgers. Ik ben er ontzettend trots op maar kost ontzettend veel tijd en energie

 15. Heel herkenbaar! Sommige periodes ben ik “intensief” met Instagram bezig (en dan bedoel ik meer dan 1 keer per week iets posten :D) en zie dan op korte termijn dat het opbrengt. Alleen om te zien dat er 2 dagen later meer volgers hebben ontvolgd dan er zijn bijgekomen… Zo jammer en belachelijk, geen probleem als je mijn feed niet leuk vindt – ik vind tenslotte ook niet alles leuk – maar volg me dan niet om mee te beginnen.

 16. Likes krijgen en nieuwe volgers, het is inderdaad leuk. Maar ik krijg nu de laatste tijd veel nieuwe volgers bij (allemaal buitenlandse). Waarschijnlijk door een hashtag die ik gebruikt heb of een bepaalde account die ik ben beginnen te volgen, want het zijn allemaal hetzelfde type accounts. We zullen zien hoelang dat duurt. Ik ben er niet echt mee bezig, ik ga ook niet volgen om te volgen. En die pods ken ik al helemaal niet. Ik ben blij met oprechte nieuwe volgers en likes, de rest zal mss wel helpen in het ondoordringbare IG-algoritme (dat ik trouwens echt kak vind), maar interesseert me niet echt.
  Ik volg jou trouwens al een tijdje en vind je foto’s en leuk, net als de verhalen erbij. Wel irritant dat ik ze dan soms pas 2 dagen later zie, maar ja, that’s IG hé…

 17. Instagr.am is inderdaad soms heel raar. Soms groei je op een paar dagen en andere dagen zak je weer qua bezoekers. Vooral die “follow 4 follow” personen zijn een pest vind ik. Je volgt toch iemand omdat hij/zij leuke content heeft of omdat je ze kent. Niet omdat hij/zij je volgt.
  Daarom ben ik gestopt met mij zorgen te maken qua aantal volgers. Als ze mijn content leuk vinden en al enkele foto’s hebben geliked zullen ze na een poosje wel beginnen volgen.

  PS: en ja ik volg jou 😉

 18. Grappig om je post te lezen! Ik herken mijn eigen gevoelens in die van jou. We weten wel hoe het zou moeten als je het écht wil, maar is het dat allemaal wel waard? En werkt het dan ook écht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.