Mijn kinderen worden amper 2x per week gewassen. IEUW?

dagelijks douchen is niet gezond. Kinderen worden 2x per week gewassen

Mijn kinderen worden 2x per week gewassen. IEUW?

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat Jules atopische eczeem heeft. Zijn huid is gevoelig voor externe factoren en zal bij gevolg gemakkelijk irritatie vertonen. Op zich is daar niets dramatisch aan. Mits de juiste maatregelen lukt het ons om Jules’ huiduitslag tot een minimum te beperken. We gebruiken geen wasverzachter en zweren bij een milde reinigingsolie- of zeep zonder parfum en parabenen. Ook ’t feit dat mijn kinderen slechts 2x per week gewassen worden, is één van de vele simpele maatregelen die we met ons gezin getroffen hebben.

Iedereen heeft er baat bij

We treffen deze maatregelen in functie van Jules’ eczeem, maar ik ben ervan overtuigd dat Alixe (zonder gevoelige huid) ook baat heeft bij ‘t feit dat moeder hen laat stinken in eigen zweet. Voor alle duidelijkheid, zo erg is het allemaal niet. Na een dag op school zijn je kinderen heus niet zo vuil als je denkt. Wanneer je zwaar fysiek werk verricht, veel transpireert of in een vochtig en warm klimaat woont is dagelijks douchen aan te raden, in alle andere gevallen haal je er enkel voordeel uit om één of twee dagen over te slaan.

Hier gaan kinderen gaan ongeveer 3 à 4 keer per week in bad / douche, maar worden niet iedere keer volledig ingezeept. Het echte ‘wassen’ beperken we tot 2 keer in week. Omdat minder frequent douchen en inzepen, wetenschappelijk bewezen, veel beter is voor de huid. Waarbij het inzepen de grootste boosdoener is. Zeep werkt namelijk als een ontvetter, en te frequent gebruik kan de noodzakelijke vetlaag van je huid aantasten. Die verminderde vetbarrière zorgt ervoor dat de huid sneller zal uitdrogen en jeuken. Opvallend hierbij is dat jonge kinderen een minder goed ontwikkelde huidbarrière hebben, en die vetlaag dus extra belangrijk is. M.a.w. dagelijks douchen is alles behalve gezond en zal je huid meer slecht dan goed doen.

Blootstelling aan vuil en bacteriën niet persé nadelig

Bovendien is de blootstelling aan vuil en bacteriën op jonge leeftijd niet persé nadelig. Integendeel. We komen in ons leven continu in contact met allerlei bacteriën. Veelal onschuldige, ze wonen op onze huid, onder onze nagels, in onze kleren, … . Als volwassenen reageer je er niet meer op, maar ze geven peuters en kleuters hun permanente loopneus en hoest. Vervelend, maar wel nuttig!

Wil ik hiermee aansturen op het verwaarlozen van persoonlijke hygiëne? Verre van. De gemiddelde levensduur is de voorbije eeuwen aanzienlijk gestegen vanwege goede hygiëne, maar toch zijn we erin geslaagd te proper en steriel te leven.

In elk geval, de allergieën gaan niet plots verdwijnen wanneer je je kind in de modder laat wroeten. Het is een fenomeen dat, over generaties heen, opgebouwd is. De tegenbeweging zal ook moeten opbouwen voor we resultaat zien.


Q. Met welke frequentie wordt jouw kind gewassen?


[wdi_feed id=”2″]

6 Comments

  1. Meestal doucht de oudste thuis 2x/week na voetbal, vrijdag heeft hij zwemles en zaterdag is weer voetbal. Maar…anders 2 of 3x is genoeg en 1x/ week met zeep. Hij had als baby droog huid… bij het zusje is het ongeveer dezelfde.

  2. Om de twee dagen in de douche 😉 De oudste (14 jaar) en al een echte puber met de bijhorende meisjespuberprobleempjes gaat al eens elke dag in de douche. Maar de jongetjes blijven gewoon om de twee dagen in de douche gaan. Ze hebben ook allebei een immens teer huidje en we mogen er nog vanalles op smeren en op doen gelijk we willen, van zodra ze dagelijks in die douche gaan hebben ze uitslag/schilfertjes. Sinds we de frequentie aangepast hebben (en de producten ook wel) is dat opgelost 😉

  3. Sep had ook heel veel last van atopische eczeem als baby. Speciale zalf van de dermatoloog en al. Uiteindelijk kunnen overschakelen naar “Lipikar” wasgel en crème. We steken onze kinderen ook maar 2x per week in bad, de andere dagen opfrissen met washandje en baby-micellair water van Uriage (ruikt ook echt lekker :)). Teveel wassen met zeep is inderdaad niet goed. Ondertussen gaat het trouwens veel beter met Sep zijn huid. Nog altijd wat irritatie-gevoelig, dus we gebruiken nog altijd Uriaga babyproducten bij hem, omdat die wel veel liever zijn voor zijn huidje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.