Bijvoeden volgens Rapley-methode. Onze ervaring

Bijvoeden volgens de Rapley-methode

In de 9 maanden update van Alixe konden jullie lezen dat mijn dochter geen gepureerde of gemixte voeding krijgt maar lekker uit het vuistje mee-eet wat de pot schaft. Groenten, fruit, vlees of aardappelen ze neemt het allemaal in haar handjes en smikkelt het zelf naar binnen. Je kind bijvoeden volgens de Kleintjes- of Rapley-methode noemt men dat. Het principe is heel simpel, je biedt je kind vaste voeding aan, maar laat het pureren en de lepel achterwege.

Ik merk dat deze manier van bijvoeden -zowel voor haar, als voor ons-  ideaal is. Het eetgebeuren is niet langer een strijd. We zetten haar gezellig mee aan tafel en bedienen haar met vlees, groenten, aardappelen of pasta. Ook na haar ochtendfles zit ze mee aan tafel en eet een boterham met kaas. De hoeveelheid en het tempo bepaalt ze zelf.

Het eetgebeuren is geen strijd

In plaats van gefrustreerd een lepel naar binnen te duwen, die zij vervolgens weigert en wegslaat, zitten we nu relaxed samen aan tafel. Elk ons eigen bord. We praten, knuffelen, en ik help waar nodig. Ze speelt, of eet, of allebei. Soms concentreert ze zich en bekijkt nauwkeurig hoe de anderen aan tafel de vork gebruiken. Maar de sfeer is ontspannen en gezellig. Ik ben ervan overtuigd dat dit bevorderlijk is voor haar toekomstige eetgewoonten en ja, ook voor mijn humeur.

De eerste dagen ging ze vooral ontdekkingstocht. Naast smaak is ook textuur belangrijk voor de kleintjes. Dus laat toe dat ze voelen, pletten, … vooraleer ze het eten in hun mond steken.

Bijvoeden volgens Rapley kan zodra je baby zelfstandig stukjes kan vastgrijpen en naar de mond brengt. Dit is een noodzakelijke vaardigheid mits je kind zelf zal eten. Verder is het noodzakelijk dat je kindje min of meer zelfstandig kan zitten. Een kind dat neerligt of onstabiel zit, zal zich sneller verslikken. De ideale leeftijd is om met Rapley te starten ligt rond de 6  à 7 maanden.

Het feit dat ik tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding gaf, speelt enkel in ons voordeel. Hierdoor heeft Alixe continu zelf aangegeven hoeveel ze dronk en kon ze ook bij de vaste voeding duidelijk aangeven wanneer ze voldoende had.

Rapley in het kinderdagverblijf?

Helaas is het voor een kinderdagverblijf of crèche niet evident om hierin mee te gaan. Zij volgen strikte regels van Kind&Gezin (het Consultatiebureau voor de Nederlanders) en hebben hierdoor minder mogelijkheden om deze manier van eten uit te proberen. In de kribbe krijgt Alixe dus gepureerde groenten- en fruitpap. Ahja ik zie er enkel voordeel in dat ze eten op verschillende manieren aangeboden krijgt.
volgens Rapley methode vaste voeding aanbieden


5 Comments

  1. Grappig om te lezen over de Rapley techniek…kleine 29 jaar terug voede mijn ouders mij zo ook. 44 jaar terug mijn broers! Toen was die techniek nog niet bekend volgens mij, leuk en apart om te lezen. Leerzaam voor een ooit to be mama iig.

  2. Dit is echt een methode die ik wil proberen. Ik volg iemand op Youtube die dit al 3 jaar geleden deed en ik was volledig in de ban. Ik volg de theorie erachter en het lijkt mij idd veel rustiger. Op het tempo en smaak van het kind. Ik HAAT puree. Alles ‘smaakt’ hetzelfde. Enige tips voor websites of boeken hierover? Waar jij veel aan gehad hebt. Als je het ziet zitten mag je me ook altijd even mail met verder informatie. 🙂

    • Ik kan je zeker de facebookpagina “bijvoeden vanaf 6 maanden a la rapley” aanraden. Een groep waar je veel verhalen en fotos ziet passeren van moeders die hun baby bijvoeden op de rapleymethode. Je kan er altijd vragen stellen en inspiratie opdoen qua receptjes

  3. Uit nieuwsgierigheid, hoe doet jouw dochtertje het nu? Wij zijn met onze momenteel 3jarige ook rond 6 maand op die manier gestart en eigenlijk eet hij nog steeds liefst met zijn handjes. Iedere maaltihjd is een gigantische morspartij en soms vraag ik mij af of het een het gevolg is van het ander?

    • Ik moet toegeven dat Alixe nu inderdaad als driejarige haar handen boven bestek verkiest, haha. Toevallig deelde ik gisteren dit artikel met mijn echtgenoot: https://www.famme.nl/met-de-handen-eten/

      Volgens mij kan het wel een gevolg zijn van de Rapleymethode.. maar desalniettemin heeft ze door de Rapleymethode wel een liefde voor eten gecreëerd. Ze eet graag, goed en gezond.. maar het allerliefst met de handen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.