Ik gok dat ze een maand of zes waren, toen het eerste tandje kwam piepen bij Jules en Alixe. Om zeker te zijn, zou ik in de herinneringsboeken moet duiken, daar heb ik alles nauwkeurig genoteerd. ’t Is te zeggen, die eerste en tweede tand althans. Daarna ben ik de tel snel kwijtgeraakt.
Zodra dat eerste tandje kwam piepen zijn we gestart met het tand(en)poetsen. Dat poetsen doen we doorgaans met Elmex kindertandpasta. Tot ik enkele weken geleden door de supermarkt liep en op het assortiment kindertandpasta’s stootte.
Naast de dure witte Elmex tandpasta, vind je er ook een uitgebreid assortiment kleurrijke tandpasta’s voorzien van allerlei smaken en/of glitters. Ik smeet zo’n schreeuwerig tubetje in mijn winkelkar. Op de verpakking pronkt een krokodil in zijn stoerste trainingspak. ‘Ahwat, een reservetubetje’, denk ik bij mezelf.
Aardbeiensmaak en glitters op de tandenborstel
Al snel werd die reservetube grote favoriet bij mijn driejarige zoon. Aja! Die lekker zoete aardbeiensmaak, wie zegt daar nu nee tegen? Ik schuimde het wereldweide web af op zoek naar naar meer info. Ergens was ik ervan overtuigd: Die zoete aardbeientandpasta, da’s bucht. Alles wat té chemisch en zoet smaakt, daar zit een geurtje aan. Lekkerlijk en figuurlijk dan.
Nu blijkt dat er helemaal niets mis is met die felle kleuren en chemisch zoete smaken. Al geven enkele bronnen wel aan dat het gemakkelijker is om bij de standaard (pepper)mintsmaak te blijven, op die manier kan je kind gemakkelijker overschakelen naar tandpasta’s met meer fluoride, eens het ouder is.
Kindertandpasta met of zonder fluoride
Die fluoride, daar draait het allemaal om bij de aankoop van (kinder)tandpasta. Kinderen mogen namelijk maar een beperkte hoeveelheid fluoride binnenhebben en deze hoeveelheid verschilt per leeftijd. Sommige ouders poetsen het gebit van hun kind bewust zonder fluoride, terwijl anderen voor een heel beperkte (wettelijk vastgelegde) hoeveelheid kiezen. Een keuze die ieder voor zich maakt, en wij kozen in dit verhaal voor optie 2. Fluoride.
Toch, een moeilijke keuze. Fluor versterkt het kwetsbare glazuur van de tanden, maar kan anderzijds voor tal van bijwerkingen binnen het lichaam zorgen. Daarom is het belangrijk dat je kinderen op jonge leeftijd aanleert dat ze de tandpasta, na het poetsen, moeten uitspuwen. Pas wanneer ze dit goed onder de knie hebben, kan je eventueel starten met het introduceren van lekkere zoete smaakjes binnen de kindertandpastas.
Zoniet, bestaat de kans dat je kind de aardbeientandpasta als een lekker snoepje ziet, en maar al te graag het schuim (fluor icl.) inslikt. Dit kan niet de bedoeling zijn, me dunkt!
Voor de rest is het allemaal vrij onschuldig die fruitsmaken en glitters.
Q: Kies jij voor fluoride? En kies je dan een kindertandpasta met of zonder fruitsmaak?
Like what you read?
Volg me Facebook
Like what you see?
Volg me op Instagram
Toevallig een artikel over klaar staan. Wij kozen zonder Fluoride 🙂
Wij gebruiken Weleda of Jack&Jill.
Ik gebruik Elmex omdat dat het beste is voor de tanden van de kids! Maar weet niet of het in België verkocht wordt. Dit is een tandpasta met fluoride en geen lekker smaakjes oid
Jazeker, zelf gebruiken we ook Elmex hoor. Is marktleider op vlak van kindertandpasta’s, denk ik. Wij zijn ook fan, enige minpunt: ’t is verdikke duur.
dat is waar, ik red het van aanbieding naar aanbieding!
Wij hadden eerst Elmex en nu hebben we er die we mochten uittesten`. Heb er dus een heleboel van Jack ’n Jill —-> met smaakje en zonder fluoride en eco. Ook van Dermocare van Paw Patrol….
Een goede vraag! Ik denk dat ik dan toch zou kiezen voor een algemene smaak, en niet zo’n ‘lekkere’.
Wij wisselen veel af. Als ik in de Bio Planet ben, koop ik daar een voorraadje zonder fluor en met aarbeismaak. Is die op dan koop ik wat ik kan vinden in de Colruyt, met fluor dan. Maar liever zonder.