Op zoek naar een kleuterschool in Gent. Onze ervaring

zoeken naar kleuterschool in Gent

Onze ervaring met de zoektocht naar een kleuterschool in Gent

Het is ondertussen bijna 3 jaar geleden dat Jules’ schoolcarrière van start ging. Op 4 januari 2016 startte hij in de kleuterklas in Gent. Dat wil zeggen dat wij in januari 2015 (jawel, een dik jaar op voorhand) onze schoolkeuzes moesten doorgeven. Al is ‘keuze’ hier niet meteen’ t juiste woord. In Gent heb je namelijk niet te kiezen naar welke school zoon- of dochterlief zal starten. Hier kiest een computer voor jou.

Het zit namelijk zo: tot enkele jaren geleden moesten ouders heel wat stoten uithalen om hun kleuter te kunnen inschrijven. Kamperen aan de schoolpoort is daar een bekend voorbeeld van. Gent wou komaf maken met dergelijke situaties en ontwierp een online aanmeldingssysteem.

Alsof er nog te kiezen valt

Elke ouder geeft online voorkeursscholen door en waarna het systeem de puzzel legt. Het houdt hierbij rekening met verschillende factoren zoals je domicilie en werk-adres.  Stad Gent streeft ernaar om elke ouder één van z’n voorkeursscholen toe te wijzen, maar ’t is een feit dat er in Gent onvoldoende scholen zijn voor ’t aantal kinderen dat een plaats zoekt.

Hoe meer voorkeursscholen je doorgeeft, hoe groter de kans dat je spruit in één van jouw scholen geplaatst wordt. M.a.w. als je amper twee voorkeursscholen doorgeeft en het systeem kan je geen van beide toewijzen, dan zit je met een (groot) probleem. Een oplossing zal je dan buiten Gent moeten zoeken.

162 scholen en 3000 kinderen

In mijnen tijd (haha) was het allemaal zo simpel! Niks aanschuiven, niks wachtlijsten, niks 12 maanden op voorhand een keuzelijst doorsturen. Je koos voor een katholieke school of een gemeenteschool, je keek eens waar de kinderen uit de buurt school liepen, en waar een eventuele neef of nicht ging en voila comme ça, je had een school. Nu daarentegen, nu heb je 162 scholen in Gent. Honderdtweeënzestig, jawel. Gaande van een methodeschool tot Freinet of Steiner, als het kind maar een naam heeft. Begin er maar eens aan.

Dik tegen mijn goesting ging ik met een peuter van 1,5 jaar op zoek naar een geschikte kleuterschool in Gent. Menig info-sessie heb ik gesleten, gevolgd door een rondleiding doorheen het schoolgebouw. En telkens ging ik het hetzelfde gevoel buiten: “Dit wordt het al zeker niet”.

De beste kleuterschool in Gent!

Iedereen wil de ‘beste’ school. Niet enkel een school met een uitmuntende reputatie, maar ook een goede opvang na de schooluren. Ik ben nu eenmaal niet in de mogelijkheid om mijn kinderen dagelijks om 15u op te halen. ‘K bedoel; wie wel? Verder op mijn checklist: een school die gemakkelijk bereikbaar is, en dat zowel met de fiets als met de wagen. Dat de klassen huiselijk ingericht zijn en dat je kleuter er eventueel een dutje kan doen. Dat er regelmatig uitstapjes zijn en vooral: dat je kleuter geen nummertje wordt.

Uiteindelijk heb ik een lijst met zeven voorkeursscholen doorgegeven. Waarvan ik de eerste 3 ook daadwerkelijk bezocht had. De overige vier waren een pure gok. Uiteindelijk is het onze 5de school geworden. De gok dus. Ik moet u niet vertellen dat de teleurstelling groot was. Ik durf zelfs stellen dat ik er tranen om gelaten heb.

Wanneer je een kleuterschool in Gent toegewezen krijgt, kan je uiteraard nog steeds weigeren (en buiten de stad een oplossing zoeken). Alvorens deze beslissing te nemen, besloten we de school in kwestie te bezoeken. We werden hartelijk ontvangen en rondgeleid door de directeur, die ons meteen ook een kijkje liet nemen in de klasjes. Long story short: ’t was een goeie gok. Splinternieuw gebouw, prachtige klasjes met veel lichtinval, enthousiaste leerkrachten en vooral: overal blije kinderen.

En nu?

We zijn ondertussen 3 jaar laten en in september zal Jules er starten in de 3de kleuterklas, terwijl Alixe naar de 2de kleuterklas gaat.

Eind goed, al goed.

Amen

(maar deel de stress van ouders die wachten tot stad Gent hun school toewijst.)


[wdi_feed id=”2″]

6 Comments

 1. Mag ik vragen welke kleuterschool in Gent het geworden is?
  Ik ben momenteel gestart met de zoektocht naar een goede kleuterschool in Gent voor mijn dochtertje.
  Alvast bedankt!

  • Dag Eline!
   Jules gaat momenteel naar het Sint Barbara college. Al ging onze voorkeur niet meteen naar deze school.

   Onze top 3 bestond uit kleine (methode)schooltjes. Zoals De Harp, De Oogappel en methodeschool De Buurt.

   Maar wij zijn ondertussen zéér tevreden van Jules’ school!

   Neem zeker je tijd om de scholen te bezoeken! En vraag ook na hoe het met hun opvangregeling zit (na 16u of op woensdagmiddag). Verschillende stadsscholen hebben geen naschoolse opvang op school. Waardoor de kleutertjes om 16u naar een andere school/opvang gaan (STIBO). Dit schrok me wat af… Veel katholieke scholen hebben dan weer opvang tot 18u op de school zelf.

 2. Je kan je kind ook nog altijd laten veranderen in de eerste, tweede of derde kleuterklas, doorgaans komen er dan nog plaatsjes vrij. Mijn zoon zit in De Oogappel in de tweede kleuterklas en vorig jaar in de eerste kleuterklas kwamen er in de loop van het jaar twee plekjes vrij door kindjes die verhuizen, dit jaar ook alweer een. Ik vermoed dat dit in alle scholen wel het geval is, in de kleutertijd durven de ouders al eens verhuizen. Dus af en toe eens bellen naar een school of je opnieuw aanmelden op Tinkelbel loont, veel kans dat je dan toch nog in een school van je top 3 terecht kan. Ik kan de oogappel trouwens zeer aanbevelen.

  • Oh, like you could read my mind! Oogappel stond bij ons op nummer 1, maar we zijn helaas niet binnengeraakt. We staan nu op de wachtlijst bij De Oogappel, op nummertje 3, dacht ik. Al is de kans klein dat ik Jules nog laat veranderen… hij is net gewoon aan de nieuwe omgeving e.d., en op zich ben ik héél tevreden zijn huidige school.

 3. Over opvang; die is idd op een andere locatie, maar ik vind dat net een plus. Dat is echt een veilig speelhol wat niks meer met de school te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.