Rollenspel bij kinderen, een heerlijk tafereel

verkleedkledij en rollenspel bij kinderen

Rollenspel bij kinderen, een heerlijk tafereel

“Mamaaaaaa!!” Het klinkt luid en ongeduldig, dus ik rep me in looppas naar de 3de verdieping van ons huis. Lichtelijk buiten adem open ik de deur van de speelkamer. Alixe draagt mijn hakken en heeft een pop op de arm. Jules staat in het speelgoedkeukentje en haalt net een houten cake uit de oven. Hun blik maakt meteen duidelijk dat ik ongewenst ben.

“Riepen jullie mij?”, probeer ik nog. De kinderen negeren mij en gaan volop verder in hun rollenspel. “Mama, de cake is klaar. Zal ik deze snijden voor jou?”. Alixe knikt bevestigend terwijl ze zich aan tafel zet. Ik ben duidelijk overbodig en verlaat subtiel het toneel.

Ik blijf het fascinerend vinden hoe de kinderen in hun personage kunnen opgaan tijdens zo’n rollenspel. Het is één van de vele voordelen van ’t kleine leeftijdsverschil. Ze bevinden zich in dezelfde fantasiewereld en spelen op hetzelfde niveau.

Ondertussen heb ik mijn kinderen al verschillende rollen met glans zien vertolken. Mama, papa, kindje, baby en huisdier zijn hierbij de bekende klassiekers. Al kiezen ze ook steeds vaker voor tijdloze superhelden. Denk aan Star Wars, Spiderman en zelfs de Power Rangers. Zonder één aflevering te zien, kunnen ze in grote lijnen het verhaal naspelen. De rest wordt ingevuld door prachtige improvisatie en kinderlijke fantasie.

Om het rollenspel zoveel mogelijk te stimuleren hebben de kinderen een goedgevulde verkleedkoffer. Van Storm Strooper tot chirurg, maar ook roodkapje, indiaan en goochelaar. De kinderen hebben een breed keuze assortiment verkleedkledij, waarbij ik bewust de voorkeur geef aan genderneutrale varianten.

Ik zie het als een leuke manier om de emotionele ontwikkeling en sociale vaardigheden te stimuleren. Het is dan ook fascinerend om te zien hoe ze bepaalde gedragingen kopiëren en tegelijk een eigen draai geven aan de situatie.

U ziet, ’t is niet alleen leuk, maar ook nog eens leerrijk!

storm strooper verkleedkledij voor kinderen


3 Comments

  1. Hier houden ze ook enorm van verkleden! Geweldig wanneer ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan hé :-). Wel een beetje jammer dat de winkels nog niet 100% mee zijn in genderneutrale verkleedkledij ;-). Of draagt de verpleging vandaag de dag allemaal een rokje?

    • Dat genderneutrale is een moeilijke hé. Ik probeer er zoveel mogelijk op te letten op te letten wanneer ik verkleedkledij koop. Vooral omdat ik het belangrijk vind dat zowel broer als zus het kunnen dragen. Ook bij ons vind je de stereotype prinses en superheld, maar ’t is grappig om te zien dat Alixe net zo graag dat superheldenpakje draagt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.