School die stopt om 15u50, hoe doen andere ouders dat?

School die stopt om 15u50, hoe doen andere ouders dat?

Vorige week schreef ik een blog over de vermoeiende babyperiode. Het chronische slaaptekort in combinatie met 24/24 hyperalert blijven, laat zo z’n sporen na. This too shall pass, schreef ik als allesomvattende conclusie. Het schouderklopje dat veel ouders konden gebruiken na hun zoveelste slapeloze nacht.

Met het bereiken van de kleuterleeftijd heb je de zwaarste jaren gehad, zou je denken. Dat is ook grotendeels het geval (we vergeten even hoe verschrikkelijk pubers kunnen zijn). We slapen opnieuw, halleluja!  De kinderen gaan naar school en stap voor stap bouw je opnieuw een sociaal leven / carrière op.

Alleen is het als ouder van schoolgaande jeugd niet altijd even gemakkelijk om je op die carrière te storten. Toen de kinderen in de crèche werden opgevangen kon ik hen afzetten om 8u30 en ophalen om 18u00. Ik voelde mij daar niet altijd even goed bij, maar ’t was een luxe dat het kon. Naast een korte collectieve zomersluiting en 2 à 3 trainingsdagen, kon ik altijd beroep doen op het kinderdagverblijf.

Is dat even anders wanneer ze naar school gaan. Plots stopt de dag om 15u50 (op woensdag zelfs om 11u40), en mag je je in allerlei bochten wringen om 70 vakantiedagen te overbruggen. Ik heb het daar moeilijk mee. Ik ben namelijk zo’n moeder waarbij haar kinderen dagelijks in de naschoolse opvang verblijven. Dat terwijl mijn 40 uren per week niet eens zo extreem zijn. Maargoed, zelfs al had ik een keurige 9 to 5, dan nog had ik een probleem om op tijd aan de schoolpoort te staan.

En toch is 80% van de kleuters bij ons op school voor 16u opgehaald. Ik stel me daar vragen bij. Wie zijn die ouders en hoe slagen ze erin? Ben ik dan zo’n uitzonderlijk geval als fulltime werkende moeder? Ik versta het wel, een schooldag is voor kinderen vaak lang genoeg. Het doet ze deugd als ze om 16u thuis zijn, waarna er ruimte is voor ontspanning (al staat dit wel haaks op het huiswerk dat meegegeven wordt). Hoe graag ik het ook zou willen, een werkdag die om 15u30 stopt, is hier niet werkbaar (pun intended)

Feit is dat’k het moeilijk vind hierin een middenweg te vinden, zonder hierbij te moeten inboeten qua beschikbaarheid en kwaliteit op het werk. Is het bijvoorbeeld anno 2018, waarbij de meeste gezinnen bestaan uit 2 verdieners, nog wel opportuun om die woensdagnamiddag scholen te sluiten? Of zijn we zodanig geëvolueerd dat telewerken e.d. het allemaal moeten mogelijk maken?


Tell me, hoe lossen jullie het op?


Lees ook: Schoolvakanties overbruggen met solidaire kinderopvang. #LikeABoss


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

33 Comments

 1. Halleluja voor grootouders. Ik werk halftijds, dus op die dagen kan ik zelf aan de schoolpoort staan, maar om de andere dagen gaan opa of oma ze (smiddags) halen. Een hele schooldag is nog te lang voor haar. Ik sta in het onderwijs en zelfs ik geraak op een werkdag niet voor half 5 aan de schoolpoort.

 2. Hier gaat de schoolbel om 15u25. Vroeger lukte mij dat geregeld, maar ik begon dan ook te werken om 5u. Tegenwoordig absoluut niet meer. Wij bekijken het week per week. Ik denk dat hier de problemen pas echt beginnen na 8 jaar, als er ook op school geen opvang meer wordt voorzien. Het blijft een grote uitdaging. En ik zou willen dat ik daar vaker kon staan, zonder dan ’s avonds hopen werk in te halen. Ik heb het niet gezegd, maar soms denk ik “aah, was ik maar in het vrouw aan de haard tijdperk geboren, dan kon ik ten minste full time moeder zijn” – maar goed, dan had ik vast over andere dingen geklaagd.

  • Grote uitdaging, zeg wel. Geen idee hoe er week na week in slagen :’).

   Vanaf 8 jaar is er bij ons op school gelukkig ‘begeleide’ studie. Dan kunnen de kindjes (na een halfuurtje spelen) hun huiswerk, leesoefeningen en logopedie doen onder begeleiding. Op vrijdagnamiddag is dan bvb ook turnen of ballet op school. Betalend uiteraard, maargoed ze zijn dan ook weer even bezig.

 3. We zitten hier nog in het crèche stadium, maar mijn stap naar zelfstandige in hoofdberoep is er voor een groot deel gekomen om over een paar jaar als Het Meneertje naar school gaat, mijn tijd flexibeler te kunnen indelen rond de schooluren.

 4. Hier zijn de scholen uit om 15u, op woensdag is dit 12u.
  Gelukkig werk ik pt voor de kinderen en moet ik 2x per week beroep doen op de oma. Ik snap dat het voor andere ouders moeilijk is. Gelukkig is er naschoolse opvang.

 5. Iedereen zou 4/5 moeten kunnen werken. 4/5 zou het nieuwe fulltime moeten worden, want anders lukt dit allemaal niet! En idd lang leve ‘it takes a Village to raise a child’. Beurtelings elkaars kindjes ophalen?

  • Inderdaad, dat is ook ons geheim! Allebei 4/5de werken in halve dagen en je kan elke dag aan de schoolpoort staan behalve 1 dag. En daar hebben we dan “de village” voor (grootouder of ander familielid).

 6. Hier is het heel simpel, ik ben thuisblijfmama. Ik moet nooit naar een oplossing gaan zoeken, ben elke vakantie thuis en haal zelfs de kinderen ‘smiddags op om thuis te komen eten. Maar ik ken de frustraties! Ik ben pas thuis gebleven bij ons 3de kindje. De periode die ik ging gaan werken was gevuld met stress, waar ik nu wel rust ken. Ik had nog mijn schoonouders waar ik op kon rekenen, al is het niet leuk om altijd op een ander te moeten rekenen.

 7. Ik heb het “geluk “ met flexibele uren en weekendwerk. Door dat laatste ben ik telkens 1 dag in de week thuis. Bij een vroegdienst heb ik gedaan om 15u , ideaal om ze af te halen en vice versa bij een laatdienst om te brengen. De papa kan zijn uurrooster schikken zoals hij wil en het echte geluk hebben we met mijn mama die les geeft in de school van isaura. Als er naschoolse opvang nodig is dan kunnen we meer dan vaak op haar rekenen.

 8. Ook een grote vraag. Ik werk in NL 2 dagen in de week & een halve thuis. 1 dag brengt iemand ze naar school en hun tiener nicht haalt ze op als zij klaar is met school. Ze gaan te voet naar huis en mijn man is die dag wat vroeger thuis van Brussels. De 2de dag werkt hij thuis.

  Ik vind het veel te regelen en dat is voor deeltijds…wij hebben familie in de buurt maar ik wil ze niet altijd belasten. Dat is voor de vakanties ? in de zomer heeft mijn man een paar dagen vrijgenomen om bij hun te blijven…

 9. Ik begrijp dat maar al te goed. Al heb ik de luxe dankzij mijn 12u shiften van de helft van de maand thuis te zijn. Maar woensdag al gedaan om 11u40? Dat is wel heel vroeg.
  Hoe sommige ouders het voor elkaar krijgen? In de buurt waar ik woon is het een deel door shiftwerk heb ik de indruk. En het geluk van grootouders te hebben die vrij zijn en in de buurt wonen.
  Hier is het enkele dagen per maand naschoolse opvang tot 18u waar ze, gelukkig, ook volop mogen en kunnen spelen. Ook zorgt de school voor zo weinig mogelijk huiswerk zodat kinderen ook nog kind kunnen zijn en omdat ze overdag al lang genoeg bezig zijn met schoolwerk.

 10. Ik ben zelf juf en mijn kinderen zitten dagelijks in de opvang tot min.17u30. Is er bij jullie dan geen opvang op school??? Bij ons zowel voor als na de schooluren. Ps: ik sta in t eerste lj en bij ons is om 16u de school uit en langer zou t voor deze sweeties echt niet mogen duren… in onze tijd was de school toch ook met deze uren en de hoeveelheid vakantie was ook hetzelfde… ik was in die tijd als ik oud genoeg was n ‘sleutelkind’. 🙂

 11. Hier werken manlief en ik allebei 4 dagen.
  Maandag – mama
  Dinsdag – naschoolse opvang
  Woensdag (vroeg uit) – papa
  Donderdag – naschoolse opvang
  Vrijdag – oma

  Best lastig als je vier bent dat elke dag anders is. Maar we maken elke week een overzichtje van de week op het whiteboard 🙂

 12. Wij hebben momenteel nog de ‘luxe’ van de crèche, maar vanaf volgend jaar zal het ook puzzelen worden. Ik zal proberen zo vroeg mogelijk te beginnen op het werk, zodat ik vroeger aan de schoolpoort kan staan. Shifts met mijn man dus, maar ik vraag me echt heel vaak af hoe het allemaal zo ver is gekomen. De huidige maatschappij is echt niet voorzien op het schoolsysteem (of omgekeerd). Tijdens de schooldagen zullen we nog wel een oplossing vinden hier, maar al die schoolvakanties en pedagogische studiedagen en zo, brr, ik wil er nog niet aan denken…

  • Geniet nog even van die luxe. Het is een evenwicht zoeken en vinden om de vakantiedagen te overbruggen :). Heb je al een keuze van school gemaakt? De naschoolse opvang was voor mij doorslaggevend bij de keuze naar school (ik wou bvb absoluut geen opvangbeleid waarbij de kinderen na school worden opgehaald met een bus om naar een externe locatie te gaan. Waar dan alle kinderen uit verschillende scholen worden opgevangen.)

   • We kozen bewust voor een school in onze wijk, waar opvang op de school zelf voorzien is. Zo kunnen we te voet (of met de fiets) naar school, en kan ze ook vriendjes van in de opvang behouden. Het zal inderdaad weer wennen zijn aan de overgang, zowel voor haar als voor ons. Maar we vinden het evenwicht wel weer :-).

 13. Hoe lossen jullie dat op?
  Niet.
  Wij zijn om 17u op school.
  Op woensdag en vrijdag komen de grootouders gelukkig zodat zoonlief niet extralang in de opvang moet.

 14. Wat is er mis met de naschoolse opvang? Laat je vooral niet onder druk zetten om elke dag aan de poort te staan. In België wordt aan dat “aan de schoolpoort staan” (in mijn ogen onterecht, maar iedereen zijn mening) te veel waarde gehecht ipv op te kijken naar vrouwen die voltijds werken. Ik heb zelf elke dag (behalve woensdagen vaak) tot 18u in de opvang gezeten. Niet altijd leuk op moment zelf, maar onze vakanties en weekends waren des te leuker. Heel veel respect voor al die werkende mama’s dus! Als je deeltijds wil gaan werken, doe dat dan vooral omdat je ’t zelf wil en niet omdat het in onze Belgische maatschappij “moet”

  • Dit vind ik een erg mooie reactie.

   Ik ben een vrouw die graag werkt, en dat zou geen schande mogen zijn. Ik haal er energie uit, en straal die energie hopelijk ook uit bij mijn kinderen :).

 15. Lang leve de grootouders. Mijn ouders zijn zelfstandig en werken van thuis uit dus als ik moet werken gaan ze de kindjes ophalen om 16u.
  De dagen dat ik niet moet werken ga ik natuurlijk zelf.
  Maar ik snap het wel. Bij ons op school zie je ook heel veel kindjes die elke dag in de opvang moeten blijven. En die er dan dikwijls al van ’s morgens vroeg zijn ook.

 16. Serieus, 80% opgehaald voor 16u? Ik denk dat dat aan onze school minder dan 50% is. Wie kan er dat nu?
  Bij ons gaan ze twee dagen naar de buitenschoolse opvang aangezien de opvang op school al om 17u sluit en wij allebei in Brussel werken. Ze zitten daar dus tot bijna 18u. Op woensdag worden ze opgehaald door de oma. Op donderdag wisselen ik en mijn man thuiswerk af, maar eerlijk gezegd, eens de school uit krijg ik dan echt niet veel meer gedaan dus ideaal is dat niet. Maar we doen het toch maar 🙂 En op vrijdag werk ik niet en kan ik ze ophalen om 15u. We voelen ons daar eigenlijk niet schuldig over, als ik zie hoe die zich amuseren in de opvang of bij de oma. Maar er moet niet veel mis gaan of onze zorgvuldig gebouwde puzzel stort in elkaar natuurlijk…

 17. Ook hier steeds gepuzzel… vooral voor de vakanties dan. Tijdens de schoolweken hebben we een vast ritme: ik ga werken om 7.30, todat ik kan stoppen om 16.30 en de kinderen op school gaan afhalen voor 17.00 (dan zitten ze dus wel al in de naschoolse opvang, die sluit om 17.00). De papa brengt ze tegen 8.30 naar school en werkt van 9.00 tot 18.00. Op woensdagmiddag eten de kindjes eerst boterhammen in de buitenschoolse opvang, daarna gaan ze naar mijn ouders waar ze veel rustiger en vooral veel meer buiten (in ’t groen dan) kunnen spelen. Verder neem ik elke vrijdag 2u verlof: dan is de school al uit om 15.00 en is er geen opvang voorzien. Ik merk ook wel aan mijn jongens dat het welkom is dat ze dan gewoon naar huis (of een speeltuin) kunnen. Eventjes mama-kindjes-tijd dus. (bedoeling is wel om 4/5 te gaan werken en zo ook wat meer tijd voor mezelf/huishouden te krijgen)

 18. Ik vind dat we naar een tijd gaan waar er veel meer flexibel omgesprongen moet en kan worden met thuis werken, uren etc…
  dat gaat natuurlijk niet voor alle beroepen maar waar het wel mogelijk is moet er veel meer gebruik van gemaakt worden.
  Wij hebben ons leven zelf zo ingericht dat ik wel elke dag er kan zijn en als ik eens niet kan dan kan mijn man.

 19. Zelf stel ik me ook regelmatig die vraag en ik werk dan 4/5de.
  Woensdagnamiddag en vrijdagnamiddag ben ik thuis waardoor ik ze twee dagen op tijd kan ophalen. Maar de overige drie dagen? Dan wacht ze in de naschoolse opvang tot 17u …

 20. Hier gelukkig ook de grootouders. Mijn vader is sinds dit jaar op pensioen en mijn moeder werkt vaak savonds waardoor ze de 3x/week de kinderen kan afhalen. Op maandag en woensdag is school uit om 12:30, de andere dagen al 15:10! Gelukkig is er wel naschoolse opvang voor wie dat nodig heeft. Ik zie bij ons op school toch ook veel grootouders. Werkt de school niet samen met een naschoolse opvang?

  • Amai, de school is daar wel erg vroeg uit! Gelukkig kan je op je ouders rekenen, topteam! Er is naschoolse opvang op onze school, en ’t is een luxe dat die mogelijkheid er is. Enkel op woensdag is die opvang duur. 34 euro per namiddag (voor de 2 kinderen) betalen we.

 21. Hier huisvrouw, dus ik sta regelmatig aan die schoolpoort en geloof me, ik ben veruit de jongste die daar staat. Het zijn zo goed als allemaal oma’s en opa’s die ik daar zie na school en dan zie ik nog de helft van die kinders naar de naschoolse opvang gaan. Ge moet u daar dus helemaal niet ambetant over voelen ofzo 😉
  Toen ik ‘in den tijd’ nog ging werken zat mijn zoontje ’s ochtends om 7 uur in de voorschoolse opvang en met een beetje geluk kon ik hem oppikken om 17u15. Ik was een alleenstaande full time werkende mama zonder grootouders in de buurt om op terug te vallen enzo. Voelde ik me schuldig over het feit dat ik da kind al die uren in de opvang moest steken buiten school? Op dat moment: ja. Nu ik erop terugkijk? Neeje. Ik deed wat niet anders kon in het huidige systeem. Net zoals de rest van de maatschappij.
  Ferm veel respect voor al die werkende mama’s en papa’s.

 22. Werken in een ploegenstelsel heeft voordelen voor mijn kinderen. Ik stem mijn uren af op die van mijn man. Zo is er steeds iemand aan de schoolpoort. Jammer genoeg wordt hierdoor mijn bioritme danig overhoop gegooid. (na een nachtje werken om 9u bed in om dan om 15u15 weer aan de poort te staan, dat een paar dagen aan een stuk, dat vreet aan mijn gemoed)

 23. Ik geloof je meteen! De basisschool leeftijd maakt het eerder moeilijker dan makkelijker volgens mij. Daarom denk ik wel eens dat het prima is dat ze kinderopvang regelen, maar dat ze hoognodig ook eens naar het schoolsysteem moeten kijken!

 24. ik doe de ochtendshift (kinderen naar school brengen) en mijn vriend gaat ze halen om 15u25. Hij begint met werken om 5u zodat hij op tijd thuis is, ik kom dan helaas wel pas om 18u thuis. Anders had ik ook geen idee hoe we het zouden kunnen regelen…

 25. Prettig om te lezn dat iedereen zo aan t puzzelen is! Dan zijn we niet de enige 😉 Hier in huis levert het nog wel eens wat strijd op tussen mijn man en mij. Hij wil weer meer gaan werken nu de kinderen naar school gaan. Ik wil dat de kinderen zo vaak als mogelijk opgehaald worden aan de schoolpoort (nu drie van de vijf keer omdat we beiden parttime werken). Twee dagen per week gaan ze naar de opvang tot 17 uur. Als ze dan thuis komen is er geen normale communicatie meer mogelijk. Ze (4 en 6 jaar) zijn dan vollefig doorgedraaid, oververmoeid en druk tot en met. De opvang is in een grote groep van 30 tot 40 kinderen in een ruimte. Ik denk dat het ook meespeelt hoe klein/grootschalig dat is. En wat voor begeleiding er is: buitenspelen? Ook iets rustigs kunnen doen samen…etc. Ik ben over onze opvang niet geheel tevreden, maar ben blij dat ze er zijn. we hadden de indruk dat het makkelijker zou worden naarmate de kinderen ouder worden, maar ik hoor hier precies andere verhalen. Oei, ik vrees dat ik mn verwachtingrn even moet gaan bijstellen. Een samenwerking met een aantal gelijkgestemde ouders zie ik precies wel zitten!

 26. Het is inderdaad een hele uitdaging. Zelf werk ik 4/5 en mijn man full time, beide op 1uur van thuis. Wij hebben een regeling met de buren waarbij zij op maandag de kinderen gaan ophalen en eten geven en op dinsdag is het onze beurt. Zo winnen we allebij want de kids kunnen 2 dagen in de week vroeger naar huis en we moeten elk maar 1 dag vroegerr stoppen. Op woensdag ben ik thuis, donderdag is er naschoolse opvang en vrijdag komt vaak 1 van de omas hem ophalen en werk ik vaak wat langer om het uurtje van dinsdag in te halen. Het is dus best goed geregeld bij ons maar ik ervaar het toch nog als zeer stresserend ( oa de trein niet missen!) en heb het gevoel dat het op mijn werk niet echt geapprecieerd wordt. Om nog maar te zwijgen over de vakanties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.