Een vinyl vloer in de speelkamer, waarom wel/niet?

laminaat, PVC of vinyl vloer in de speelkamer

Kan ik me wagen aan een vinyl vloer in de speelkamer?

Mijn grootmoeder-zaliger had er één, een donkerblauw gevlekte vinyl vloer. Op plaatsen waar vroeger een kast of tafel stond, zag je duidelijk een pootafdruk in de dikke plastic vloer. Ik kan het niet ander omschrijven dan: lelijk.

Mijn verbazing was dan ook groot toen ik onlangs bij vrienden op bezoek ging die vinyl hadden gekozen als vloerbedekking in de slaapkamers. Ietwat argwanend ging ik de trap op. Dat ik niet meteen overtuigd was, kon je mogelijks van mijn gezicht aflezen want nog voor we de 1ste verdieping bereiken, krijg ik een lijst met voordelen opgesomd. Ik onthoud vooral dat het gebruiksvriendelijk is, en warm aan de voeten.

Ik verwachtte me aan glimmende mat met schreeuwerig jaren 60 motief. Een blinkend plastic met felle kleuren en vlekken. Vintage en retro mag dan wel ‘in de mode’ zijn, een vinyl vloer zag ik nu niet meteen terug in opmars komen.

Degelijk alternatief voor laminaat of parket?

Het mag gezegd worden, ik was onder de indruk. De vloer zag er niet uit als vinyl, integendeel. In eerste instantie dacht ik aan laminaat. Laminaat, maar dan zachter en stiller. Een licht houtpatroon. Gefotografeerd hout met gelaserde groeven, weliswaar. Maargoed, laminaat is evenzeer gefotografeerd hout op een kunststof laag, en gezien parket bij velen niet meteen tot de budgetmogelijkheden behoort, lijkt vinyl plots wel een degelijk en betaalbaar en onderhoudsvriendelijk alternatief.

Alsof mijn vriendin gedachten kan lezen, begint ze plots over ’t prijskaartje. “Ge zou denken dat vinyl goedkoop is, maar da’s dus niet. Niet persé althans”, steekt ze van wal. Goedkope vinyl is nog steeds een lelijke plastic mat, maar bij duurdere merken is de kwaliteit zichtbaar beter. En dat kan ik beamen. Plots zie ik enkel nog voordelen en wordt er zelfs overwogen om de kinderen hun speelkamer van zo’n vinyl vloer te voorzien. Het lijkt erop dat het imago van vinyl is opgekrikt, al blijf ik wel weg van de mottige motiefjes.


Q. Heb jij ervaring met vinyl? Waarom zou je’t mij wel of niet aanraden?


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.