De Ravotterij: vakantieopvang met beurtrollen!

solidaire kinderopvang door beurtrollen ouders in Gent: De Ravotterij

De kerstvakantie zit er op, het ideale moment om dit artikel nog eens boven te halen. Want een jaar geleden ging ik met een aantal moeders uit ’t Gentse op zoek naar een systeem om de vele vakanties van onze kleuters te overbruggen. We staken onze koppen (en flessen wijn) samen, en De Ravotterij (verwijzend naar de rabotwijk in Gent) was geboren!

De Ravotterij!

In de paasvakantie vorig jaar zijn we gestart met onze zogenaamde solidaire kinderopvang. Kinderopvang aangeboden door ouders in de buurt. Samen hadden we een ingenieus doorschuifsysteem bedacht waarbij we beurtelings op elkaars kinderen zouden letten. Voor iedere dag dat je op de kinderen let, krijg je vier dagen opvang in ruil. Hierdoor hoef je slechts 1 verlofdag op te geven, en krijg je meteen 4 opvangdagen in ruil.

solidaire kinderopvang door beurtrollen ouders in Gent: De Ravotterij

Een jaar later…

De bal ging aan’t rollen en een jaar later zijn we uitgegroeid tot een begrip in de wijk: De Ravotterij. Ons groepje van vijf ouders is uitgegroeid tot een ouder-community met twintig koppels en bijna 40 kinderen. De vele enthousiaste reacties bevestigen de behoefte aan kwalitatieve opvang voor kleuters in de vakanties. Gezien de woonkamer te klein werd, weken we uit naar een Gentse stadsschool om onze activiteiten onder te brengen. Als kers op de taart kregen we deze zomer een mooie subsidie toegewezen, waarmee we tal van leuke activiteiten en uitstappen konden plannen.

Het persoonlijke aspect vinden we zeer belangrijk bij De Ravotterij. Zodanig dat  we elk kind persoonlijk kunnen benaderen en het volledig plaatje meekrijgen. De kinderen zien ons niet als juf maar als ‘mama/papa van …’ . Om dit persoonlijk aspect te bekomen organiseren we naast de klassieke opvangmomenten ook uitstapjes waarbij iedereen welkom is. Samen naar een pretpark of circus, en zelfs met de hele bende bij den Turk in de Sleepstraat. In De Ravotterij zijn hierdoor intense vriendschappen ontstaan. Zowel bij de kinderen als bij de ouders. Super fijn om dat dorpsgevoel in de stad te ervaren!

Punt is, heel wat stress rond planning van de vakanties valt weg door dit systeem van opvang te gebruiken. Ik hoef niet maanden van tevoren een duur kamp vast te leggen om mijn kinderen er vervolgens elke ochtend jankend af te zetten. Een kamp waarbij ze de eerste dagen niemand kennen en tegen dat ze hun draai vinden is de week gepasseerd.

solidaire kinderopvang door beurtrollen ouders in Gent: De Ravotterij

solidaire kinderopvang door beurtrollen ouders in Gent: De Ravotterij
14066362_10154051321819051_158862777343275805_o

Wil je zelf ook mee instappen in de solidaire opvang tijdens de vakantie? Verschillende Gentse wijken hebben ondertussen dergelijke initiatief lopen dat ondersteund wordt door Cokido. Stuur me gerust een mailtje als je meer informatie wenst over dergelijk initiatief bij jou in buurt! (depretester〈at〉hotmail〈dot〉com)


Like what you read?
Volg me Facebook

Like what you see? 
Volg me op Instagram

[wdi_feed id=”2″]


8 Comments

  1. Super initiatief! Misschien toch eens mee over nadenken. Voorlopig krijgen we het altijd relatief vlot opgelost, maar het blijft een hele oefening. En de meeste vakanties zitten nu al gepland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.