Wanneer je kind leert schrijven

stabilo ergonomische kleurpotloden

Buitenkinders

Jules en Alixe zijn ware buitenkinders. Iets wat ik enorm apprecieer, uiteraard. We hebben de luxe van een grote tuin en de kinderen benutten deze ruimte dan ook optimaal. De kinderen laten zich niet tegenhouden door regen en wind. Deze moeder daarentegen wel. In een ideale wereld kan het allemaal geen kwaad. “Dat ze zich maar eens goed vuil maken”, roept de perfecte moeder. In realiteit is het minder leuk wanneer uw besmeurd kind een spoor van modder en boomschors achterlaat op uw pas gedweilde vloer.

Toen de regen met bakken uit de lucht viel afgelopen zaterdag, en mijn zoon fier zijn derde regenworm voor het raam kwam voorstellen, besloot ik dat het mooi geweest was. Terwijl het bad volliep, lokte ik ze binnen met een kop warme chocomelk. Nadat ze gewassen en aangekleed beneden kwamen, besloten we de tekendoos boven te halen. De kinderen kunnen zich uren bezighouden met knippen, lijmen en inkleuren van plaatjes. Het gure herfstweer vormt hierbij de ideale gelegenheid nog eens rustig aan tafel te knutselen. Even was het zo stil dat ik de regen zachtjes tegen het raam hoorde tikken. Heerlijk.

stabilo knutselnamiddag met kinderen

Leren schrijven

De fascinatie voor cijfers en letters groeit zowel bij Jules als Alixe, al valt het op dat ons jongste er wonderwel vlotter mee weg is dan grote broer. Terwijl Alixe vlot haar naam neerschrijft en hierbij de perfectie nastreeft, is Jules iets nonchalanter. Maargoed, beide zijn fier wanneer hun letters in de juiste volgorde op papier staan.

Ergonomisch schrijfgerei

Zelf zweer ik al jaren bij mijn ergonomische balpen van Stabilo. Omdat ik het belangrijk vind dat de kinderen hun schrijfwaren correct hanteren, hebben ook voor Jules en Alixe sinds kort ergonomische schrijf- en tekengerei.

Ik merk dat vooral het vulpotlood (3.15mm) erg handig is voor een kind dat net leert schrijven. De vorm van het potlood is volledig aangepast aan de kinderhand. Hierdoor kunnen ze het potlood goed hanteren zonder kracht te moeten uitoefenen. Bij het schrijfgerei van Stabilo word je kind op natuurlijke wijze gedwongen om hun balpen / pen / potlood op een correcte houding vast houden. M.a.w. terwijl ze geconcentreerd proberen schrijven, ligt het potlood rustig in de hand.


Q. Op welke leeftijd kon jouw kindje voor het eerst zijn naam schrijven? Is het vreemd dat mijn dochter van 3 het zonder probleem doet, terwijl grote broer meer tijd nodig heeft?

ergonomisch schrijfgerei vulpotlood stabilo


Like what you read?
Volg me Facebook

Like what you see?
Volg me op Instagram


10 Comments

  1. Mijn dochter (3) is er ook al mee bezig met schrijven. Maar wel op haar manier. We mogen niks voordoen of opschrijven. Ze wil het echt zelf ontdekken. Maar ik zie dus echt al vooruitgang. Volgens mij bestudeert ze letters en probeert ze die uit haar hoofd na te schrijven!

  2. ik weet echt niet meer hoe oud ik was toen ik leerde schrijven. Ik denk wel dat het normaal is dat het ene kind er langer over doet als het andere. iedereen heeft dingen waar hij/zij beter of minder goed in is.

  3. Ik zou het niet meer weten hoe oud hij was en of hij “later”was dan andere ..Het is in ieder geval allemaal toch goed gekomen ! Ieder kind zijn eigen ritme hoor 😉

  4. Hier zijn wij nog niet toe aan het schrijven.. kan niet wachten om dit met mijn spruitjes te gaan oefenen. Hoewel mijn oudste nu ook niet echt warm wordt van kleuren!

  5. Mijn zoon kon, ik zeg het met trots: zijn naam achterstevoren EN in spiegelbeeld schrijven. Ik moest daar op oefenen. Overigens waren toen mijn twijfels of hij wellicht dyslextisch was, ook wel weggenomen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.