Badspeelgoed: Do’s and Don’ts voor baby en peuter

Vrijdag konden jullie lezen over Jules en zn nieuwe vriend: het coxsackievirus. Weet je wat écht rot is aan ziektes die met huiduitslag gepaard gaan? Dat je het kind niet kan troosten met een lekker badje. Jules is namelijk zot op badderen. Wanneer hij een slechte dag heeft, laten we snel het bad vol lopen en garantie hebben we een vrolijk kind.

De voorbije week kon hij niet in bad. De blaasjes op zn huid gingen hierdoor weken en nog meer irritatie veroorzaken. Sinds vandaag is de huiduitslag zienderogen afgenomen en konden we onze peuter opnieuw in bad steken. Wat genoot hij!

Tijdens z’n badloze week maakte ik er gebruik van om het badspeelgoed aan een grote selectie te onderwerpen. Zonder overdrijven kan ik zeggen dat Jules een uitgebreide collectie badeendjes, spuitertjes, badletters, … heeft. Door zeepresten worden deze speeltjes al snel smerig. Elke maand steek ik zijn hele collectie badspeelgoed samen met de antislip badmat in de wasmachine. Oh jawel, even wasje draaien op 30° en de badspullen komen er weer als nieuw uit. Nuja, niet allemaal.

Gelukkig ben ik ondertussen best goed in badspeelgoed selecteren. Ik weet wat wel of niet handig is, wat gemakkelijk proper te houden is en wat binnenkort in de vuilbak belandt. Want badspeelgoed met schimmel of zeewier? Nee bedankt.

leuke badspeelgoed voor peuter en kleuter van Nuby: het visnetje

Ik heb het graag proper en zeker op vlak van speelgoed, maar ik heb écht geen tijd om al dat speelgoed uitgebreid te gaan reinigen (ik heb een leven, weet je). Warm water met azijn in een spuitertje, even laten weken en weer uitspuiten. Het mag dan wel werken, maar nee… geen tijd voor. Niet proper na een rondje in de wasmachine = vuilbak.

Deze badspeeltjes vind je terug in onze badmand:


 1. Een visnetje
   is een topper in ons bad. Het visnetje van Nuby heeft Jules al uren spelplezier opgeleverd. Het is een schoolvoorbeeld van speelgoed dat enerzijds héél leuk is en anderzijds de fijne motoriek & coördinatie van je kind enorm beïnvloedt. Het lijkt me ideaal voor peuters vanaf 18 à 20mnd. Jules moest met zijn 22mnd nog wat zoeken naar de functie van het speelgoedje, maar nadat we het hem een paar keer demonstreerden leek hij vertrokken. Hij vindt het leuk om nieuwe vaardigheden te ontdekken en laat zijn visnetje niet meer los. HOERA.Nubyspuiter
 2. Ik heb een zoon die het heerlijk vindt om zijn ouders nat te spuiten. Spuitertjes zijn dus onmisbaar in onze badmand. Let er op dat je ze na het badderen opnieuw leeg spuit en bewaar ze op een droge plaats. Helaas zijn spuitertjes een broeihaard voor schimmels. Ik bewaar ze daarom nooit te lang en vervang ze regelmatig, want voor je’t weet spuit je groene viezigheid in dat propere badwater.
 3. Mousse badletters kan ik alleen maar aanraden. Zowel Jules als Alixe gebruiken het vooral als bijtring, maar goed, het deert me niet. De badletters kunnen gewoon in de wasmachine en komen er als nieuw uit (behalve dan die tandafdrukken).puff-spons-roze
 4. Jules en Alixe blijven zich verbazen in de puff spons. Ze trekken de ontelbare gaasjes open, zijn verbaasd over de textuur en vinden het leuk om er de badkamer mee nat te kliederen. Gegarandeerd fun! Kan in de wasmachine, regelmatig vervangen is  toch aangeraden. Je kan een puff spons heel goedkoop scoren bij Action.
 5. Ik heb het niet voor het schreeuwerige plastic, maar voor badspeelgoed maak ik graag een uitzondering (houten speelgoed gaat nu eenmaal niet goed in bad, haha!). Koop plastic badspeelgoed zonder te veel plooitjes, kantjes, spleetjes, … . Hoe minder reliëf, hoe beter. In al deze spleetjes ontstaan namelijk gemakkelijk schimmels en ze zijn moeilijk bereikbaar wanneer je ze wilt schoonmaken. Ook wanneer ik badeentjes koop let ik erop dat er onderaan geen gaatje inzit. Dit zorgt ervoor dat het eendje zich kan vullen met water … met de gevolgen van dien.

badspeelgoed reinigen: tips & tricks3 Comments

 1. Een visnetje! Dat ik daar nog niet aan gedacht had 🙂 Zo’n leuk idee!
  Maar mss nog net te vroeg voor ons meisje, ze is nog geen 15 maanden. Hoewel… Ik denk dat ze het misschien wel nog zou kunnen!

  • Leuk hé! Nu, als je dochtertje het nog niet zou kunnen, kan ze zich er gegarandeerd op andere manieren mee bezighouden. Jules vindt het bijvoorbeeld ook leuk om het onder een stromende kraan te houden en te kijken hoe het water erdoorheen loopt. Kinderen hun fantasie is eindeloos ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.