Wat ze je niet vertellen als je een huis koopt.

Laatst verscheen een column in Het Nieuwsblad over het gevoel van paniek dat je overvalt na de aankoop van een huis. ’t Gaat hem niet zozeer over de aankoop zelf, die voelt naar mijn mening als een last die van je schouders valt en gaat enkel gepaard met een gelukzalige gevoel van opluchting. Nadat je uren het internet hebt afgeschuimd op zoek naar een huis dat binnen het budget past, en bovendien veel tijd gestoken hebt in het bezoeken van verschillende woningen gevolgd door het de aartsmoeilijke afweging van een bod, krijg je eindelijk bevestiging. Het dringt nog niet helemaal door wanneer de compromis ondertekent wordt, maar wanneer je zo’n 10 weken later met alle partijen bij de notaris plaatsneemt, ben je dolenthousiast. We hebben een huis gekochtwoop woop.

Na het ondertekenen van de akte reden we rechtstreeks naar onze nieuwe aanwinst. De kofferbak volgepropt met de eerste klusmaterialen. Wat een heerlijk gevoel als je voor ’t eerst de voordeur opent en de woning door een roze bril aanschouwt. Je ziet het helemaal zitten!

‘t Is slechts een kwestie van tijd voor de eerste problemen opduiken. Bij ons was dat bijvoorbeeld de oude koelkast die op een haar na niet in brand vloog. Gevolgd door een vochtprobleem in het bijgebouw en een lek in het dak. Ik moet toegeven dat de twijfel op dat moment toesloeg. “Hebben we er wel goed aan gedaan dit huis te kopen?” of “Hadden we niet beter gewacht tot iets beters ons pad kruiste?”

Als je een huis aankoopt, weet je dat er (verborgen) gebreken kunnen zijn. Die gebreken zijn er eerder wel dat niet, het is enkel een kwestie van tijd voor ze ook daadwerkelijk zichtbaar zijn.

We hadden ruimte binnen ons budget voorzien om eventuele problemen meteen te kunnen aanpakken. Zo wisten we dat de koopwoning op termijn een nieuwe keuken moest krijgen, ook een nieuw dak zou geen overbodige luxe zijn. Helaas werd het prioriteitenlijstje goed door elkaar geschud. O.a. door opstijgend vocht moest de oorspronkelijke keuken meteen afgebroken worden. Ik voelde de grond even wegzakken bij het aanschouwen van de eerste offertes.

Ondertussen is het vochtprobleem aangepakt en wordt de nieuwe keuken geplaatst (binnenkort foto’s, jawohl!). De grootste kosten zijn gemaakt en dat hebben we gevoeld in onze portemonnee. Het noodzakelijke is achter de rug, en nu is het even sparen (en bekomen) voor we het volgende op onze lijst aanpakken.

Al bij al viel het wel mee. We wonen nu drie maanden in ons nieuw huis en het lijkt erop dat het ergste achter de rug is. Meer zelfs, wanneer de kinderen slapen en ik me in de zetel plof, kan ik me alleen gelukkig prijzen. Ik hou van dit huis en bij de eerste bezichtiging had het mijn hart gestolen. Geen dramatische afloop in dit verhaal, maar ik leef mee met diegene waarbij lijken uit de kast blijven vallen.

Tegelijk pleit ik voor meer transparantie van makelaars en verkopers. Steek uw medemens niet in de misérie door grote kosten en problemen te verzwijgen.


TIP: Annelies vertelde me dat er expertise bedrijven bestaan die voor de eigenlijke aankoop het huis mee bezichtigen, en een schatting kunnen geven van de uit te voeren werken + hierbij het kostenplaatje kunnen schetsen. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan. Er zijn zelfs bedrijven die op basis van dat kostenplaatje voor jou onderhandelen over de aankoopprijs. Luxe, me dunkt!


Q. Ben jij eigenaar van een woning? Herken je jezelf in dit verhaal?


9 Comments

 1. Ik heb helaas nog geen eigen huis, maar ik zou wel graag een eigen huisje kopen samen met mijn vriend. Je moet in ieder geval altijd goed opletten wat je koopt en altijd budget over houden om dingen op te kunnen knappen. Gelukkig viel het achteraf allemaal wel mee.

  • Als ik je één tip mag geven, neem iemand mee die er wat van kent (hetzij een expertisebedrijf, hetzij een nonkel of vader die kennis van zaken heeft). EN neem een vochtmeter bij. Bij veel oude huizen zit in (opstijgend) vocht in de muren. Als je kan aantonen bij de makelaar (of verkopers) dat er vocht in de muren zit, heb je direct een poot om op te staan als je wilt onderhandelen over de prijs.

   Opstijgend vocht kan je snel en gemakkelijk oplossen MAAR het kost veel geld. Dus zeker niet twijfelen om dit te checken voor je koopt :).

 2. Vier jaar geleden kochten we ons huis omdat we instant verliefd waren op de mooie glasramen en authentieke deurklinken uit 1928. Pas achteraf besef je pas echt dat je een oud huis hebt gekocht waar nog veel werk en geld moet worden ingestoken. Wij bleken ook vocht te hebben in de woonkamer (intussen opgelost), ons dak is al (half) vernieuwd, de zolder ook, rest nog nieuwe ramen en een compleet nieuwe achterbouw. Dus ja, wij zijn ook nog altijd bezig en soms word ik er neerslachtig van. Maar ons huis heeft nog altijd veel potentieel en ik ben nog altijd erg verliefd op mijn glasramen.

  • Ik denk dat wij hetzelfde gevoel delen. Wij hadden een aantal huizen bezocht, maar enkel hetgeen we kochten gaf ons een ‘wauw’ gevoel. Ook een huis uit 1932, maar net dat oude karakter sprak me aan.

   Als we geweten hadden over de kosten (en dan vooral de hoogdringendheid ervan), hadden we het hoogstwaarschijnlijk nog altijd gekocht, maar dan hadden we onze lening erop afgesteld, of een grotere ‘buffer’ voorzien. Nu kwamen die kosten als een verrassing en dan is het wel even slikken.

 3. Volledig! Ik ben nu ‘bezig’ aan koopwoning nummer 3 en bij iedere woning was er wel iets dat binnen het jaar na aankoop boven kwam. Verschrikkelijk.
  En wat blijkt? Bijna altijd heeft het iets met vocht te maken…
  Je hebt gelijk dat er idd meer transparantie moet zijn. En dat van dat expertise bureau neem ik mee als we op weg gaan naar een andere woning 😉

  • Phoeh.. ook heftig. Binnen welke termijn spreken we dan?
   Ik hoop dat we het vocht in onze woning hebben kunnen bestrijden met injecties. Als een expertise bureau niet binnen het budget past, kan je ook een zelf vochtmeter aanschaffen en dit meenemen tijdens bezichtigingen van een potentiële koopwoning. Zo ben je meteen zeker 🙂

   Succes!

 4. Wij zouden volgend jaar graag beginnen aan onze zoektocht naar een huis, hier in Antwerpen. Geen idee wat ons pad nog gaat kruisen, maar omdat het hier voornamelijk om oudere woningen gaat, zit de angst voor onverwacht grote kosten er bij ons nu al in 😀 Gelukkig bleek het bij jullie dan niet al té erg te zijn. Fijn te horen dat je er dan toch graag woont, dan is het tenminste de moeite waard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.