Op zoek naar een hobby? Mijn kinderen kozen hockey!

veld hockey voor kinderen

Op zoek naar een hobby? Mijn kinderen kozen hockey!

Wanneer je kind de leeftijd van 5 bereikt, wil het plots een hobby. Iets waar ze hun energie of creativiteit in kwijt kunnen, terwijl bepaalde vaardigheden worden aangeleerd. Het aanbod is gigantisch: voetbal, zwemmen, tekenschool of jeugdbeweging zijn de klassiekers. Ik wou iets speciaals. Terwijl deze moeder informatie ging inwinnen over rugby, skateboarden of BMX-lessen voor kleuters, verkondigde mijn zoon zijn liefde voor veldhockey.

’T was me geen verrassing, wetende dat  hockey een erg populaire en veelbesproken sport is op ’t college waar mijn kinderen school lopen. Zelfs in die mate dat er op woensdagnamiddag een bus wordt ingelegd om de leerlingen veilig op de hockeyclub af te zetten. We besloten de sport een kans te geven en schreven de kinderen in voor enkele proeflessen.

Zowel Jules als Alixe bleken meteen gebeten door de hockeymicrobe, en ook ik zag de schoonheid van de sport. En wel hierom:

Teamsport

Je kind leert in teamverband een resultaat behalen. Want enkel door samen te werken en elkaar aan te moedigen geraak je tot dat gemeenschappelijk doel: winnen! In een teamsport leer je winnen als team, maar ook op een solidaire manier omgaan met verlies.

Buiten

Hockey wordt in openlucht gespeeld. Hetzij op gras, kunstgras of een waterveld. De hockeyclub waar Jules en Alixe spelen koos hierbij voor de laatste optie. Dit maakt dat schoeisel en kledij proper blijven (en stiekem vind ik dat heel fijn, haha). Omdat het veld bij vorst niet speelbaar is, houden de meeste clubs een winterstop van november tot februari, of spelen ze tijdens de wintermaanden indoor.

Spektakel

Je zou het niet meteen zeggen, maar wie hockey speelt moet tegen een stootje kunnen: spurten, vliegen, vallen, duiken en weer opstaan. We zitten niet op ’t niveau van rugby (al behoren een mondstuk en scheenbeschermers wel tot de verplichte uitrusting), maar snelheid en spektakel verzekerd.

Vaardigheden

Qua intensiteit is hockey vergelijkbaar met voetbal. Beide zijn intervalsporten, waarbij intensieve en rustige periodes elkaar afwisselen. Hockey vereist veel techniek, tactiek en coördinatie. ’T is bovendien een sport waarbij je bijna elke spier uit je lichaam gebruikt. Benen, kuiten en billen helpen je bij de sprintjes, terwijl de kracht uit je bovenlichaam en armen moet komen om je stick te hanteren.

En last, but not least: plezier! Kortom, we schreven zowel zoon als dochter in voor hockeylessen. 2u per week geven ze ’t beste van zichzelf op de velden van Gantoise in Gent. En ik sta hen met evenveel enthousiasme aan te moedigen vanaf de zijlijn.


Q. Voor welke hobby(s) mag jij taxi spelen?


4 Comments

  1. Klinkt leuk zeg! Onze jongens kozen voor Rugby. De oudste speelt sinds vorig jaar, de jongste (net 3) is in september gestart. Echt een gigantische hit! We zijn als ouders ook echt fan van de sport en de club: kinderen spelen buiten, leren (letterlijk) tegen een stootje kunnen, algemene coördinatie en techniek, in teamverband. Bovendien heerst er een heel fijne sfeer in de club en wordt er werk gemaakt van het vormen van een team, ook met de ouders. Zo voelt het allemaal een beetje als een grote familie die we erbij kregen.

    • Ik heb al ontzettend leuke dingen gehoord over rugby! En zoals je zelf zegt: ze leren tegen een stootje kunnen. Fantastisch! Voor Alixe zou het echt de ideale sport zijn, maar Jules is wss iets te introvert (al zou het zijn zelfvertrouwen misschien net goed doen ^^).

  2. Is hockey niet heel erg blank en uppermiddleclass? Lijkt me alleszins een ander publiek daar aan de zijlijn dan aan de voetbal 🙂 Bij ons is het voetbal, zwemmen en scouts voor de oudste en zwemmen en ballet voor de jongste.

    • Is erg afhankelijk van club tot club. De trainingen worden in’t Engels gegeven door een Indiër. Dus blank zou’k niet meteen zeggen, maar ’t is een dure sport. Lidgeld, uitrusting, … Wij betalen voor 1 jaar € 800,00 (2 kinderen). Ik merk effectief dat het een sport is die een bepaalde doelgroep meer aantrekt. Het loopt er vol met Charles, Marcel en Georges die dat imago hoog houden, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.