Zwemlessen vanaf drie jaar Ι Onze ervaring

zwemlessen voor kinderen bij Rozebroeken Gent

Zwemlessen vanaf drie jaar

In maart -ondertussen drie maanden geleden- zijn Jules en Alixe gestart met zwemlessen in S&R Rozenbroeken (Gent). Omdat een jaarabonnement voor twee kinderen betrekkelijk duur is (losjes door de 600 euro, ahum), zijn we gestart met een pakket van 10 lessen. Momenteel hebben we negen lessen achter rug en stelt zich automatisch de vraag: gaan we volgende week verlengen?

Daar kan ik volmondig “ja!” op antwoorden. Akkoord, ’t is niet goedkoop maar voor ons is het zijn prijs zijn waard. De focus bij jonge kinderen ligt niet zozeer op de klassieke zwemtechniek, wel op zogenaamd ‘overlevend’ zwemmen. Wat geen overbodige luxe is, me dunkt. Mijn ouders zijn fervente zeilers en de zee is geen onbekend terrein voor de kinderen. Net daarom is het des te belangrijk dat ze zich vertrouwd moeten voelen in het water.

Spelenderwijs overlevend zwemmen

Spelenderwijs leren de kinderen hoe ze zich kunnen voortbewegen in het water. Het is bijvoorbeeld niet onbelangrijk dat ze zich naar een bepaald punt (bvb de rand van het zwembad of een drijfobject) kunnen begeven. Na amper negen lessen heeft Jules geleerd hoe hij zich op de rug kan draaien om te drijven, hij leerde kopje onder gaan om vervolgens enkele tellen zijn adem in te houden en iets van de bodem te plukken. Dit en veel meer kan mogelijks zijn leven redden als hij in nood is.

nut van zwemlessen bij kinderen

Elk jaar sterven tientallen jonge kinderen een vreselijke verdrinkingsdood, waarbij de zomer voor een duidelijke piek in de cijfers zorgt. Het verhaal van een vierjarig jongetje dat vorige week in de zwemvijver van De Gavers stierf, of het kereltje dat vorig jaar levenloos uit het water van de Blaarmeersen (Gent) werd gehaald, grijpen me naar de keel.

Nee, ik kan niet met zekerheid zeggen of de zwemervaring Jules en Alixe hun leven in dergelijke situaties zou redden. ’T Is vaak een combinatie van verschillende factoren die het een kind moeilijk maken en dan in het bijzonder de afwezigheid van (ouderlijke) toezicht. Ik kan alleen maar hopen dat ik het nooit hoef mee te maken.

Maar hé, ’t hoeft niet perse drama te zijn. Ook los van het hele verdrinkingsverhaal, is het super leuk als je kind zich veilig en vertrouwd voelt in het water. Daarom kozen wij voor het nut én plezier van zwemlessen.


Q. Zie jij het nut van zwemlessen en vanaf welke leeftijd zou ermee starten?


Like what you read?
Volg me Facebook

Like what you see?
Volg me op Instagram


8 Comments

 1. Mijn zoon was ook met 4 jr begonnen. Hij is bijna 6 en na 2 jaar les kan hij goed zwemmen. Hij kent alle verschillende slagen. Ik ben blik dat we het hebben gedaan. *tip* er is een goede zwemschool in Melle. Wij gaan naar een zwemclub in Puyenbroeck.

 2. Mijn zoon is nu 3,5 jaar en ik ga geregeld met hem naar het zwembad. Hij draagt armbandjes waardoor hij vanzelf wat blijft drijven. Ik probeer hem ook al te stimuleren om in het water te springen en kopje onder te gaan. Volgend jaar, als hij 4 is, ben ik van plan zwemlessen te nemen voor hem.

  • Oh super!
   (zo jaloers op jullie school!)
   Hier starten de zwemlessen op school pas vanaf het 1ste leerjaar, maar dan verwachten ze wel dat elk kind toch al een basis mee heeft.

   1ste leerjaar is naar mijn mening te laat… 🙁

 3. Hier zijn ze gestart op bijna 3 en bijna 5, net ook eerste jaar achter de rug. Wij gaan zeker door, ze doen het supergraag. Wij volgen de lesjes van Stad Gent, komt maar op zo’n 228 euro voor de 2 kinderen voor een schooljaar en ik ben er echt heel tevreden.

 4. Strop en Rooigem. De inschrijvingen voor september zijn helaas al voorbij, op een half uur zit alles vol. Maar als je 1x binnenraakt worden ze wel telkens automatisch heringeschreven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.