Smartphonefotografie? Niet aan mij besteed. Geef mij maar the real deal.

budgetvriendelijk fototoestel voor ouders

’T is een wilde gok, dat er zelden zo veel foto’s genomen werden als in 2019. Onlogisch is dat niet. Na de komst van de smartphone kunnen we op elk moment op beeld vastleggen, en van die luxe maken we gretig gebruik. ’T zijn lang niet altijd noemenswaardige foto’s, om maar te zwijgen van de kwaliteit, maar we kunnen een herinnering levendig houden en dat telt.

Ook ik heb het eerste levensjaar van mijn kinderen met de gsm vastgelegd, en hoe kleinzerig het ook mag klinken: ik vind dat spijtig. Bij het samenstellen mijn eerste fotoboek kreeg ik bij quasi elke foto de melding dat de resolutie te laag was. Iets wat bij de uiteindelijk afdruk ook zwaar opviel. Op een klein smarphone-schermpje ziet het er allemaal haarscherp uit, maar eens je de foto wil afdrukken (laat staan uitvergroten), kan je de pixels gaan tellen.

Met het oog op kwaliteitsvolle fotoherinneringen van de kinderen kocht ik vijf jaar geleden dus een deftig fototoestel. Dag en nacht verschil! ’T moet gezegd dat ik sinds die dag nog amper foto’s trek met mijn gsm.

Fotografie met fototoestel ipv smartphone

Mijn foto’s op Instagram?

Op Instagram word ik in PM regelmatig aangesproken over mijn foto’s. Met welk toestel er getrokken wordt en in welk programma ik bewerk, bijvoorbeeld. Hoera voor iedereen die aan prachtige smartphone-fotografie doet, maar hier werkt het niet. Ik hou ervan om met mijn ISO, diafragma en sluitertijd te spelen, om zo het gewenste beeld te bekomen. Liefst in een redelijke resolutie zodat ik ermee verder aan de slag kan. Hiermee wil ik helemaal niet verklaren dat mijn foto’s perfect zijn, verre van zelfs. Ik haal er alleen meer plezier uit om met een fototoestel te trekken.

Voor zover ik me herinner ben ik altijd met foto’s bezig geweest. Nog voor de smartphone’s met een camera op de markt kwamen, trok ik wekelijks met mijn klein toestelletje de straat op. Eerst met de klassieke Sony Cybershot later met grote / zware spiegelreflex van Nikon.

Welk fototoestel en bewerkingsprogramma?

Kort na de geboorte van Alixe kocht ik de Fuji X-T30, en in december schakelde ik over naar de Sony a5100 (prachtig kerstcadeau van mijn lief, jawel). Een budgetvriendelijke toestelletje die gemakkelijk in de handtas past én van wifi voorzien is. Hierdoor kan je de foto’s meteen draadloos kan doorsturen naar de gsm. Vervolgens bewerk ik met Snapseed. Geen lightroom of fotoshop, maar gewoon vijf minuten schuiven met belichting en scherpte, eventueel enkele retouchkes en klaar. Niet meteen rocket science, lijkt me.

Q. Ik vraag me af, trekken jullie meestal met smartphone of fototoestel?

2 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.