We hebben sinds een maand kippen in de tuin!

verse eitjes van kippen in de tuin

Kippen in de tuin!

Sinds vorige maand lopen er twee vrolijke kippen te scharrelen in onze tuin. Twee hennen (een klassieke bruine legkip a.k.a. Isa Brown en een muisgrijze Bleu de Landes), begroeten ons elke ochtend met veel enthousiasme en verse eitjes.

Voor de kippen hun intrek namen in onze tuin, heb ik me ingelezen. Vooral online kon ik veel informatie vinden. Een ware kippenkenner ben ik nog lang niet, maar in die vier weken heb ik ontzettend veel geleerd.

 1. Over voeding

Laat je niet misleiden door de grootte van het beestje. Een kip kan zonder enige moeite een gigantische hoeveelheid voeding verorberen. Zo hebben mijn twee hennen er klaarblijkelijk geen moeite mee om op amper één week 2,5 kg graan + 5 liter water naar binnen te werken.

Al heeft die gigantische hoeveelheid graan ook te maken met ’t feit dat ze in het begin hun neus ophaalden voor de aangeboden keukenrestjes. Blijkbaar hebben kippen nogal tijd nodig om te acclimatiseren. Waarbij ze geen energie steken in het leggen van eieren, en ook keukenrestjes niet lijken te appreciëren.

buitenren: kippen vrije uitloop in de tuin

Verder is proper water een must! Ik liet me zelfs vertellen dat kippen meer behoefte hebben aan water dan aan eten. Als je weet dat een ei voor 65% uit water bestaat, is de link natuurlijk snel gelegd.

Alsof die massa graan en keukenrestjes niet genoeg is, loopt een kip con-ti-nu te scharrelen. Ik werd er zowaar nerveus van! Regenwormen en andere kleine insecten zijn een feestmaal! Het gebeurt al eens dat ik tijdens het onkruid wieden een regenworm tegenkom, die de kippen met gemak uit mijn hand komen pikken!

 1. Over ruimte

Laat je niet wijsmaken dat kippen weinig ruimte nodig hebben. Onze twee kippen hebben een buitenren van 15 vierkante meter en na amper vier weken is de grond herschapen tot een zielig hoopje aarde. Gezien onze tuin volledig afgesloten is, krijgen de kippen regelmatig de volle 300 m2 tuin ter beschikking. We doen dit enkel wanneer we zelf ook in de tuin aanwezig zijn, en bijgevolg niet elke dag.

Toch doet het hen zichtbaar deugd om het afgebakende stuk buitenren te verlaten en tussen de struiken en afgevallen bladeren te scharrelen.

vrije uitloop kippen in de tuin

 1. Over vriendschap

Sinds de kippen regelmatig toegang krijgen tot de tuin zijn ze erg aanhankelijk geworden. Zodra ze iemand van het gezin zien buiten komen, lopen ze meteen naar het poortje van hun ren. Bijna smekend om hun ren te mogen verlaten. Wanneer we vervolgens samen in de tuin vertoeven, valt het op dat ze onze aanwezigheid opzoeken.

Bovendien vind ik het hebben van dieren een verrijking voor de kinderen. Naast een kat en 2 goudvissen, hebben ze nu ook elk een kip onder hun hoede. Het verzorgen en voederen doen ze met veel verantwoordelijkheid, alsook het rapen van de eitjes. Het proper houden van de ren en het nachthok behoort dan eerder tot moeders takenpakket, haha.

29340154_10155745620554051_5364200920462655488_n


Q. Heb jij kippen in de tuin? If not, overweeg je het?


[wdi_feed id=”2″]

12 Comments

 1. Wij hebben vorige maand kuikentjes gekocht. Super schattig… tot nu toch. Ik ben er voorlopig bang voor, hahaha :p ze beginnen serieus te groeien en flapperen er op los als we de kooi open doen. Ik a

 2. Wij hebben vorige maand kuikentjes gekocht. Super schattig… tot nu toch. Ik ben er voorlopig bang voor, hahaha :p ze beginnen serieus te groeien en flapperen er op los als we de kooi open doen in de hoop te kunnen ontsnappen. Ik zal blij zijn als ze binnen enkele weken buiten kunnen en wat meer vrijheid zullen hebben 🙂

 3. Wauw eten die zoveel? Das niet niks :-). Wij hebben drie zijdehoentjes en we zouden ze niet meer kunnen missen! Kippen zijn zo leuk :-).

 4. Wat leuk die kippen! Had niet gedacht dat ook kippen zo aanhankelijk kunnen zijn. Grappig om te lezen. Toch overweeg ik het zelf nog niet hoor, om kippen te nemen 😉

 5. Wat leuk, kippen in je tuin! Mijn oma had vroeger ook altijd kippetjes…heerlijk hoor, die verse eitjes. Ik zou ze wel willen, maar dan hebben we een veeeeel grotere tuin nodig…Die zou ik trouwens ook wel willen 😉

 6. Wat leuk om te lezen. Ik vind kippen heel grappig, alle dieren trouwens, maar die kippen zou ik hier niet houden. Daar is de tuin te gecultiveerd voor;-) De kat zou het ook een te grote uitdaging vinden waarschijnlijk…

 7. Leuk vehaal het overtuigt me om ook kipjes te nemen 😉
  Hoop dat ik dan ook zo een leuk verhaal kan schrijven en mooie fotos kan maken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.