Een klein leeftijdsverschil. Hoe ervaar ik dit?

Ik neem jullie even mee naar 6 december 2013.  Jules is amper zes maanden oud en ik sta met een positieve zwangerschapstest in mijn handen. “VERDOMME”, schreeuw ik.

We wouden dolgraag een 2de kindje, maar deze zwangerschap kwam iets te kort na de vorige aankloppen. Ik heb schrik. Enerzijds schrik voor de reacties van buitenaf, maar meer dan ooit vraag ik me af hoe ik dit in godsnaam ga klaarspelen.


Opnieuw zwanger, terwijl Jules nog niet kan kruipen, laat staan lopen. Terwijl we nog volop doorbroken nachten hebben en mijn lijf met moeite gerecupereerd is van de vorige zwangerschap.

Idealiter kondigde deze zwangerschap zich zes maanden later aan. “Want als ik nu eens zes maanden later zwanger was, paste het kind ideaal in ons perfecte leventje.” Dat het een kwestie van maanden was of dit ongeboren kind al dan niet welkom was, zadelde me met een schuldgevoel op.

de voordelen en nadelen van klein leeftijdsverschil tussen kinderen

We besloten er het beste van te maken.

Ik steek het op de hormonen, maar de eerste weken dat ik Alixe in mijn buik droeg, was ik niet bepaald gelukkig. Ik piekerde, was vermoeid en had er geen ‘zin’ in. Het was pas ruim in het 2de trimester dat ik de zwangerschap stilletjes aan kon accepteren. We kregen van de gynaecoloog te horen dat een mini-meisje haar intrek had genomen in mijn buik en diezelfde buik kreeg steeds meer vorm. Ik voelde me een fiere zwangere mama.

Met volle goesting stortten we ons op de babykamer en ontwierpen we het geboortekaartje. Ik ging shoppen, kocht de liefste en stoerste babykleertjes, en ik keek steeds meer uit naar de komst van het kleine meisje.

Bestaat er zoiets als het ideale leeftijdsverschil? Ik troostte me met het feit dat een 2de kind sowieso voor drukte zorgt. Of je kinderen nu 1, 3 of 5 jaar schelen … de drukte wordt er niet minder om. Elke leeftijd heeft zijn leuke en minder leuke fases en beide kinderen zullen sowieso aandacht opeisen.

de voordelen en nadelen van klein leeftijdsverschil tussen kinderen

Broer en zus, hoe gaat het nu?

Jules en Alixe schelen amper 14 maanden, wat betekent dat Jules amper 14 maanden was toen zijn zus haar intrek nam in het gezin. Door zijn jonge leeftijd heeft hij nooit jaloers gereageerd op zijn zusje. Hij was te jong om het beseffen en ook nu heeft hij gaat nooit anders geweten dan aandacht te moeten delen.

Hoewel ik me op het ergste had voorbereid, ervoer ik vooral de voordelen van het kleine leeftijdsverschil. Hier thuis zorgen Jules en Alixe voor een gezellige drukte, broer en zus zijn twee handen op één buik en hebben énorm veel aan elkaar.

Verder verblijven ze samen in het KDV (handig toch!), doen ze samen hun middagdutje (ZOT handig), gaan ze op hetzelfde uur slapen en leven in dezelfde fantasiewereld. Kortom, ik vind het kleine leeftijdsverschil fantastisch!

de voordelen en nadelen van klein leeftijdsverschil tussen kinderen

11 Comments

  1. Poeh, ik kan me voorstellen dat je schrok toen je erachterkwam! Lijkt me behoorlijk pittig, twee kleintjes die zo kort op elkaar zitten. Fijn om te lezen dat je er zo van geniet!

  2. Mijn tweede en derde zitten zo dicht op elkaar. Ze zijn zo close en leuk met elkaar, dat hebben de eerste en de tweede, die bijna 3 jaar schelen helaas niet.

  3. Hier zitten ze ook heel dicht op elkaar, maar zat 7 maanden tussen voordat ik weer met een positieve zwangerschapstest stond. Ik heb ook even flink lopen balen, maar ben er nu achteraf zo ontzettend blij mee! Voor een eventuele derde hebben we wel wat maatregelen getroffen.

    • Het is inderdaad een stuk gemakkelijker als de ene al kan lopen, tegen dat de andere eraan komt. Want met twee lopen zeulen is niet echt aangenaam :D. Ik heb er ook over lopen piekeren, maar had enorm geluk dat mijn zoontje (en mijn dochter bovendien ook) op 13 maanden vlot rondliepen.

  4. Ik zou er ook schrik van hebben, van dat kleine leeftijdsverschil. Helemaal in paniek zou ik raken denk ik 😀 Maar ik kan mij wel voorstellen dat het voor de kinderen super is om zo op te groeien en dat ze echt veel aan elkaar hebben… Lenne is nu al 15 maanden, dus bij ons zal er geen klein leeftijdsverschil inzitten (als er al een 2de komt).

  5. Jeetje, ik kan me voorstellen dat dit ontzettend schrikken was en je er echt aan moest wennen in het begin. Hier was ik wel na (ruim) een jaar zwanger van de 2de, dus jouw ideale moment, maar voor ons veel sneller dan dat. De natuur laat zich niet plannen. En we zijn erg blij dat we zo snel weer zwanger waren (na lang wachten op de eerste) 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.