Luizen gespot? Ga maar naar huis.

Een gekend fenomeen voor iedereen met schoolgaande kinderen: Luizen. ‘T is dan ook met enige frequentie dat we een brief ontvangen, met de boodschap dat er opnieuw beestjes gespot zijn in de klas. Het lezen van de brief is voldoende om spontaan te gaan krabben, om vervolgens als een gek mijn kinderen te controleren. 

’T moet zijn dat de kapsels van mijn kinderen niet bepaald aantrekkelijk zijn voor de kleine bloedzuigers, want voorlopig blijven we telkens gespaard van de diertjes. Ooit was dat anders. Toen Ester nog een klein Estertje was, hing ik meermaals met mijn hoofd boven de badrand terwijl mijn vader liters conditioner en  een netenkam door m’n haar haalde. Niet dat ik aan de lopende band free hugs uitdeelde of kwistig mutsen van klasgenoten uitwisselde, maar feit was dat de luizen erg gemakkelijk hun weg naar mijn kop vonden. 

“Luizen komen alleen naar proper haar”

Ondertussen weten we dat het niets te maken heeft met hygiëne, en dat was toen niets anders. Terwijl volwassenen me troostten met bullshit als “ze komen alleen naar proper haar”, herinner ik me vooral dat klasgenoten erg gemeen deden. In de klas ontstond een groep ‘luizendragers’ en een groep die zo ver mogelijk van de dragers weg bleef. In die mate dat je buurman- of vrouw een andere lessenaar vroeg. En zo heb ik m’n portie zelfmedelijden voor vandaag ook weer gehad. 

Terug naar 2019, waar ik al dik twintig jaar luizenloos door ’t leven ga en dat liefst zo wil houden. Vorige week ontvingen we opnieuw een brief van school, en hier was de tone of voice opvallend anders. De school verklaarde het luizenprobleem niet onder controle te krijgen, en liet weten dat kinderen met luizen naar huis gestuurd werden, en pas opnieuw toegelaten werden als ze luizenvrij waren. Hard hé? 

Ik snap da. 

Ik snap dat volledig. An sich is een luizenbehandeling niet moeilijk. Je rijdt naar de apotheek, koopt een speciale luizenshampoo + netenkam, en je gaat aan de slag. Met de luizenshampoo dood je de levende luizen, en met de netenkam probeer je zoveel mogelijk eitjes te verwijderen. Het kammen doe je elke dag gedurende een week, om na 7 dagen nog eens de speciale shampoo boven te halen. 

Ge kunt als ouder elke dag trouw uw kind (na)behandelen, maar als die ene leerling in de klas met luizen blijft rondlopen, is’t dweilen met kraan open. En feit dat de school dergelijke (toch wel drastische) maatregel neemt, doet me geloven dat er te vaak over herbesmetting gesproken wordt. Korte metten tot het probleem opnieuw onder controle is, lijkt me dus een logische beslissing. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.