OP STAP: Zelfpluktuin Aveschootshoeve

kersen plukken op plukboerderij Aveschootshoeve Lembeke

Recht van ’t veld !

Omdat het belangrijk is dat kinderen voeling krijgen met de natuur, en omdat ik er van overtuigd ben dat men nog steeds meer leert uit de praktijk, gaan we met de kinderen regelmatig groenten en fruit plukken. Onze tuin beperkt zich helaas enkel tot frambozen, druiven, okkernoten en een heleboel kruiden, maar dat hoeft ons niet te belemmeren.

Zo gaan we elk jaar vlak voor de herfst bij familie appels plukken en doorheen het jaar zijn we al eens op een zelfplukboerderij te vinden. Het zelf oogsten van groenten en fruit is niet enkel ontzettend leerrijk en leuk, het smaakt bovendien zoveel beter als je die kers, aardbei of framboos eigenhandig geselecteerd en geplukt hebt.

Zelfpluktuin Aveschootshoeve

Vorige week gingen we met de kinderen naar zelfpluktuin Aveschootshoeve in Lembeke. De boerderij ligt 20 km buiten Gent en met de wagen was het zo’n 25 minuten rijden. Bij aankomst viel me meteen op dat de plukboerderij erg verzorgd en kindvriendelijk is. We werden hartelijk ontvangen door boerin Cindy (die overigens nog verkozen werd tot knapste boerin, maar dat geheel terzijde).

Zelfplukboerderij Aveschootshoeve Lembeke - Gent

De werking

De werking is simpel: bij aankomst neem je een mandje of bolderkar en je trekt het veld in. Niet elke fruit- of groentesoort kan in juli/augustus geoogst worden. Let daarom op de witte informatieborden bij elke serre. Hierop vind je duidelijke info over het gewas, hoe je de rijpheid kan controleren en op welke manier je best plukt. Na het plukken begeef je je naar de kassa waar je de geplukte producten afrekent. Piece of cake!

Onze eerste stop: kersen! Waarna we doorschoven naar pruimen, frambozen, aalbessen en meloenen. (En omdat ik graag weet wat ik koop, mochten we telkens tijdens het plukken ook even proeven. Nomnomnom!)

Wegens tijdsgebrek zijn we niet eens tot bij de groenten geraakt. Gelukkig heeft de zelfpluktuin een winkeltje waar je naast groenten en fruit ook vruchtensappen of verwerkte producten zoals confituur kan kopen. Wie zijn handen liever niet vuil maakt, maar graag rechtstreeks bij de boer koopt kan zich bij aankomst meteen naar het winkeltje begeven.

kersen plukken op plukboerderij Aveschootshoeve Lembeke


Een aanrader voor jong en oud. Voor je in vol enthousiasme in uw wagen springt: controleer op de website de openingstijden en voorzie voldoende cash want bankcontact wordt niet aanvaardt.


 met kinderen kersen plukken op boerderbij Aveschootshoeve Lembeke

20108539_10155082313949051_5769564224400067009_n

10 Comments

  1. ooh lijkt mij echt heel erg leuk om te doen
    we deden dit als kind ook vaak in Frankrijk, frambozen plukken of zo

    liefs
    Karlien

  2. Oh zalig! Vorige week gingen we in Nederland voor het eerst naar een zelfpluktuin. Leuk om te weten dat er ééntje in de buurt is ook. Ik zet het op mijn lijstje om binnenkort eens te doen. Bedankt voor de tip! 🙂

  3. Wauw dat is nu eens een activiteit naar mijn hart! Ga ik zeker inplannen eens Mattéo kan stappen en groot genoeg is om mee te plukken. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.