Over buitenspeeldag (en hoogwaardig buitenspeelgoed)

buitenspeelgoed kraan bruder

18 april 2018: Nationale buitenspeeldag!

Heb je je agenda bij de hand? Scroll (of blader) door naar woensdag 18 april en schrijf in blokletters “buitenspeeldag”.  Sinds 2007 gaat de eerste woensdag na de paasvakantie namelijk door ’t leven als fameuze buitenspeeldag. De vijf grote kinderzenders (zijnde Ketnet, Kadet, Kzoom, Nickelodeon en Studio100-TV) gaan de hele namiddag van antenne en willen op die manier de kinderen aansporen buiten te spelen. Voor deze elfde editie hebben zo’n 245 gemeenten zich geregistreerd. Wat zoveel wil zeggen als: in zowat elke gemeente valt er iets te beleven! Straten worden afgesloten en omgedoopt tot speelstraat, pleinen worden aangekleed met springkastelen, en tal van jeugdbewegingen zetten hun deuren open zodat kinderen uit de buurt zich er kunnen uitleven.

Jules en Alixe zijn ware buitenkinders, al merk ik dat ze steeds vaker dat duwtje in de rug nodig hebben om de eerste stap te zetten. Zodra het weer het toelaat, hijs ik hen in hun laarzen en neem hen mee de tuin in. Ik merk dat ze deugd hebben van de buitenlucht en vrijheid.

buiten spelen met modder en aarde

De oeroude klassiekers binnen het buitenspeelgoed

Buiten spelen is een ware ontdekkingstocht. Met hun blote handen wroeten de kinderen in de vochtige aarde op zoek naar regenwormen en kikkers. Ze lopen elkaar achterna met een waterpistool (jawel, ook in de winter) en maken moddersoep om vervolgens zichzelf met diezelfde modder in te smeren. U leest het goed, als mijn kinderen buiten spelen doen ze dat onder ’t motto vuil, vuiler, vuilst. Helaas.

‘T hek is volledig van de dam wanneer ik de kist met buitenspeelgoed boven haal. Het blikgooien is hierbij topfavoriet. Het destructieve gecombineerd met het lawaai wanneer de blikken vallen: Hilariteit alom. Tegelijk erg goed voor de grove motoriek van mijn kleuters, troost ik mezelf dan.

Hoewel speelgoed in’t algemeen erg vatbaar is voor modetrends, blijven we binnen het segment van buitenspeelgoed bij onze oeroude klassiekers hangen. Blikgooien is daar één van, maar ook zaklopen,  hoefijzerwerpen of loopklossen vind je in onze speelgoedkist! BS Toys is een Haarlems bedrijf en één van de weinige merken waar je mooi (veelal houten) hoogwaardig buitenspeelgoed kan vinden. Ik hou van de charme en ’t feit dat het me meeneemt naar mijn eigen kindertijd. De teleurstelling was dan ook groot toen ik zelf niet meer met de klossen kon stappen.


Q. Welk buitenspeelgoed is jouw favoriet? Wat mag zeker niet ontbreken in onze speelgoedkist?


buitenspeelgoed blikgooien BS toys

buitenspeelgoed darts kleuter

21151230_10155207250989051_8472075537085098869_n

2 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.