Recept: ovenkoeken maak je vanaf nu lekker zelf!

brood bakken met kinderen gemakkelijk

Ovenkoeken zelf maken met kinderen? Tuurlijk!

In februari volgde ik via Soubry een workshop brood bakken. Naast het bakken van een klassiek broodje, werden ook ambachtelijke sandwiches, ovenbroodjes en brioche in de oven geschoven. Ik vreesde voor patisserie-toestanden, maar kwam al snel tot de conclusie dat veel kan en mag binnen de wetenschap die men ‘brood bakken’ noemt. Ik leerde dat brood bakken niet moeilijk is, maar wel tijd vraagt. Hoe meer tijd je neemt om het kneed- en rijsproces te voltooien, hoe lekkerder (lees: luchtiger) je brood.

Ge hoort mij al komen, sinds die fameuze broodbak-workshop ligt er standaard een pakje verse gist in de koelkast. Op zondagnamiddag toveren we al eens verse ovenkoekjes op tafel. Als ik mijn achterban mag geloven: lekkerder dan bij de bakker.

Wie ben ik om hen tegen te spreken? Feit is dat ik de simplesse en het plezier van brood bakken graag meegeef aan mijn kinderen. De geur van vers gebakken brood krijgen ze er gratis bij! Of het gezonder is, hangt sterk af van het type bloem waarvoor je kiest. Wij gebruiken meestal een mix voor haverzemelenbrood of 100% tarwemeel voor volkoren brood. Vol vezels en goede eiwitten!

recept ovenkoeken zelf brood bakken met kinderen

Recept ovenkoeken (15 stuks)

Dit heb je nodig:

  • 510 g bloem voor brood
    (wij kiezen bij ovenkoekjes voor de mix voor haverzemelenbrood van Soubry, maar ook de klassieke witte bloem voor brood past hier natuurlijk perfect)
  • 300 g water
  • 10 g verse gist
  • 9 g zout
  • 10 g ongezouten boter op kamertemperatuur

Zo ga je te werk:

  1. Verkruimel de gist in het water
  2. Voeg de bloem en het water samen in de keukenrobot en meng (gebruik hiervoor de S-vormige deeghaak van je keukenrobot)
  3. Wanneer het water goed opgenomen is kan je het zout toevoegen en het deeg verder kneden.
  4. Eenmaal het deeg goed gevormd is, voeg je de boter toe.
  5. Laat de keukenrobot verder kneden tot je een soepel deeg bekomt.
  6. Laat het deeg gedurende 30 minuten rijzen onder een handdoek
  7. Na 30min rijzen, verdeel je het deeg in kleine deegbolletjes van +/- 60gr.
  8. Laat de deegbolletjes ongeveer 10 minuten rusten
  9. Strooi bloem op het werkblad, bol de deegbolletjes verder op en duw ze in de bloem plat tot ronde schijven.
  10. Prik met een vork wat gaatjes in je ovenkoeken en schik ze op een bakplaat.
  11. Laat de ovenkoekjes nog 60min onder een handdoek verder rijzen (je zal zien dat ze groter en boller worden)
  12. Verwarm de oven ondertussen voor op 220°C
  13. Bak de ovenkoekjes in 8 à 10 minuten af, terwijl je de temperatuur van de oven naar 200°C brengt.
  14. Smakelijk!

PS: Blijkbaar kan je de ovenkoekjes ook invriezen. Haal ze avond van tevoren uit de diepvriezer om te ontdooien en bak ze een minuutje krokant vlak voor het opdienen.


Is mijn uitleg niet volledig duidelijk? Op de website van Soubry vind je bij verschillende recepten een ondersteunend filmpjes, die van de ovenkoekjes vind je hier!


recept ovenkoeken zelf brood bakken met kinderen


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.