Recept: Pesto van zevenblad. Uitgetest, en … buh.

2018_0523_05560400-01

Zevenblad a.k.a. tuinmansverdriet, heeft zijn naam niet gestolen. Het onkuid dat (meestal) zeven bladeren heeft, is een ware nachtmerrie voor menig tuinier. Hardnekkig en quasi niet uit te roeien lees ik online. Als je het (on)kruid in je tuin ziet verschijnen, ben je gesjost. Daar komt het zowat op neer. Het lot wil dan ook dat ik gezegend ben met een tuin die voor 1/3 uit zevenblad bestaat. Uren heb ik ondertussen op mijn knieën gesleten, in een poging de woekerende plant tot op de wortel te verwijderen.

Zevenblad in de keuken

Eerdere deze week, botste ik op een online artikel waarbij zevenblad gebruikt werd in de keuken. Rauw in een fris lenteslaatje, als ingrediënt in verse soep, of gewoon mixen met look en walnoten tot een smaakvolle pesto.

Blijkbaar is pesto van zevenblad synoniem voor Hollandse pesto. Het recept is simpel, en ik heb alle ingrediënten in huis. Kortom: ik waag me eraan. Na een korte plukwandeling doorheen onze tuin, neem ik plaats achter m’n blender.

pesto van zevenblad

Pesto van zevenblad:

Dit heb je nodig:

  • Een stevige portie zevenblad
  • 2 à 3 teentjes knoflook
  • 50 gr parmezaanse kaas
  • Een handvol walnoten (+/- 25 gr)
  • 80 ml olijfolie (Is je massa te droog, voeg extra olijfolie toe.)
  • Mespuntje peper

Spoel het zevenblad grondig en droog in een slacentrifuge. Ontdoe de bladeren van hun steel. De stengels zullen voor onsmakelijke draden in je pesto zorgen. Smijt vervolgens alle ingrediënten samen in de blender en mix tot je een egale massa bekomt. Met name: pesto.

pesto van zevenblad

pesto van zevenblad

Is’t lekker?

De gustibus et coloribus non disputandum est. Met andere woorden: over smaken en kleuren valt niet te twisten. Ik vond de smaak op zijn minst gezegd: speciaal. Vooral de knoflook en parmezaanse kaas zorgden voor een erg overheersende geur, terwijl het zevenblad zelf voor weinig smaak zorgde. De donkerbruine brij zag er bovendien ook niet ontzettend smakelijk uit.

Mogelijks lag het aan mij (of het recept), maar ik vond de pesto van zevenblad niet meteen voor herhaling vatbaar. (Tips om de pesto meer op smaak te brengen zijn welkom!)


Q. Heb jij zevenblad in de tuin, en heb je het al verwerkt in de keuken?


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.