Verankerd in de huid van mijn dochter. Een teek.

2018_0428_03433600-01

Verankerd in de huid van mijn dochter. Een vieze vuile teek.

Het moet ongeveer een jaar geleden zijn, de zon scheen en temperatuur was aangenaam. We spendeerden een weekend aan zee, Oostende om precies te zijn. De kinderen leefden zich uit met zand en water. De zon brandde, en met enige regelmaat voorzag ik mijn kroost van een verse laag zonnecrème. Het was tijdens één van deze insmeersessies dat ik een zwart bolletje zag op Alixe haar rug. Precies tussen haar schouderbladen. Ervan uitgaande dat het een klein spinnetje of onschuldig insect betrof, probeerde ik het weg te vegen.

Pas toen ik merkte dat het beestje zich had verankerd in de huid van mijn dochter, ging een belletje rinkelen. Een teek! Piepklein zijn ze, amper een speldenkop groot. De beestjes verlammen je huid vooraleer toe te slaan, waardoor hun beet pijnloos is (en vaak onopgemerkt blijft).

Een tekenbeet! Wat nu?

Ik had er al over gehoord en gelezen, maar ’t was de allereerste keer dat ik het beestje in levende lijve zag. Dr Google vertelde me dat je een teek zo snel mogelijk dient te verwijderen met een daarvoor bestemde tekentang of pincet. Hiermee grijp je zo het hoofd van de teek vast en in een rechte beweging verwijder je het beestje.

Omdat een tekentang (of pincet) nu eenmaal niet tot mijn standaard stranduitrusting behoort, kon ik het meisje zelf niet van haar teek ontdoen. Ik trok naar de strandredders, die me op hun beurt doorverwezen naar de EHBO.

We werden opgewacht door een student geneeskunde die z’n zomervakantie opofferde in de EHBO-stand op het strand van Oostende. De kerel, een ietwat schuchter type, moest toegeven dat het de eerste keer was dat hij een teek zag. Het verwijderen van ‘t beestje nam amper enkele seconden in beslag, waarna de plek werd ontsmet.

tekenpreventie: anti teken spray bij kinderen

De ziekte van Lyme

Maar daar bleef het niet bij. Het beestje mag dan wel onschuldig lijken, sommige teken zijn drager van een bepaalde bacteriën die de mens kan besmetten met de ziekte van Lyme. Door de teek  binnen de 24u te verwijderen verklein je de kans op besmetting aanzienlijk. Bovendien zijn niet alle teken persé drager van de bacterie. In ons geval was er dus niet meteen reden tot paniek. De dokter-in-spé stelde ons gerust, maar vroeg ons tegelijk om alert te blijven. Als er een grote rode cirkelvormige vlek rond de tekenbeet ontstaat, is het namelijk aangeraden een arts te raadplegen (deze vlek, of andere gezondheidsklachten kunnen ook enkele maanden na de beet nog optreden.)

Geen idee waar die teek vandaan kwam en hoe hij erin slaagde om zich op de rug van mijn dochter vast te bijten. Op een strand verwacht je nu eenmaal niet dit soort beesten. We zijn ondertussen een jaar verder en Alixe heeft na de beet geen bijwerkingen gehad. Gelukkig hadden we het beestje snel opgemerkt en konden we het dankzij de strandredders ook op de juiste manier verwijderen.

Dagelijks controleren!

Het is weer volop tekenseizoen, waarbij juli de absolute piekmaand vormt. Ga je naar een omgeving met bomen, struiken of hoog gras? Dan kan je je preventief beschermen met een anti teken spray. De geur van citroeneucalyptus doet denken aan de typische muggensprays, maar zouden dus ook de teken moeten weghouden. Maar nog belangrijker: controleer dagelijks je lichaam en dat van je kinderen. Vooral de warme/vochtige plaatsen van het lichaam zoals oksels, liesstreek, knieholtes en zelfs bilspleet zijn lichaamsdelen waar de teek graag toeslaat. Bij kinderen ook het hoofd, de nekstreek en achter de oren controleren. Als je weet dat er jaarlijks meer dan 10 000 Belgen een tekenbeet oplopen, is een  tekentang geen overbodige luxe in je EHBO-koffer.

tekenbeet en tekentang voor kind


Meer info: TekenNet

TekenNet is een organisatie die gegevens rond de teek verzameld. Zo hebben ze zicht op het aantal personen die een tekenbeet oplopen, en hoe de teek zich verspreid in Vlaanderen. Met deze informatie kunnen ze o.a. een lijn trekken in de periodes en omgevingen waarin de teek het meest actief is. Mensen die zelf een tekenbeet hebben opgelopen, kunnen dat ook via de website van TekenNet melden.


Q. Werd jij, of je kind al ooit gebeten door een teek?


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

4 Comments

  1. Kind twee of drie keer, ik zelf wat vaker, zelfs een keer drie tegelijk (dat was tijdens een wandeltocht). Zoonlief is inmiddels een prima tekenverwijderaar! Ik maak meestal een foto van de teek, dan heb je gelijk de datum. Spray kende ik nog niet. Wel de tang dus.

  2. Hier worden er regelmatig teken gespot. Het jammere als je naast een bos woont. Maar dat verhindert ons niet om in het bos te wandelen en spelen. Een dagelijkse checkbeurt is routine. En het gedacht dat er slechts een paar procent besmet is met lyme en wij ons elke dag nakijken, laat ons niet afschrikken te genieten van het bos.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.