‘t Schijnt dat de Sint de huizen met kerstboom overslaat

persoonlijke kerstkaarten schrijven

Sinds de omschakeling van zomer- naar winteruur is de sprint naar eindejaar hier officieel ingezet. Hoewel deze moeder al volop in kerststemming is, weten we allemaal dat ons goedheiligman eerst zijn ronde moet doen. Mijn kinderen hebben namelijk opgevangen dat Sinterklaas in de nacht van 5 op 6 december de huizen met kerstboom al eens durft overslaan. Hij en de kerstman zijn namelijk rechtstreekse concurrenten. Mijn kids weren bijgevolg alles wat Nikolaas als dusdanig affronterend zou kunnen opvatten. Logisch. Ik kan ze geen ongelijk geven.

En dus wachten we -braaf- tot 6 december.

Terwijl de Sint-cadeaus op 6 december grondig worden uitgetest en de vloer bezaaid ligt met een mengeling van letterkoekjes en allerhande verpakkingsmateriaal, wordt de kerstboom al van stal gehaald. Met het nodige gesukkel en gevloek wordt het gevaarte de woonkamer in gesleurd. Gevolgd door mijn collectie kerstballen, – slingers, en -kransen. Tijd voor the real deal.

Een playlist met ultieme kerstklassiekers klinkt door de boxen en op de vrolijke tonen van José Feliciano’s Feliz Navidad, tuig ik al fluitend m’n boom op.

Of ik zo iemand ben die mijn kinderen met kerstmuts of foute kersttrui laat poseren, om de foto vervolgens in 10-voud af te drukken en te versturen naar vrienden en familie? Awel ja. Een uitstervende soort, zo blijkt. Want kerstkaarten worden blijkbaar niet meer zo talrijk verstuurd. En da’s zonde. Ontzettende zonde, to be honest.

foto als kerstkaart

Ik blijf halsstarrig de traditie trouw en roep iedereen op om ’t zelfde te doen. Want uw kerstdecoratie kan nog zo schoon zijn, zonder een reeks originele kerstkaarten op de schouw of dressoir is ’t maar half-half. Het is dan ook met pijn in ‘t hart dat ik de collectie elk jaar zie slinken. Geloof me, die melige kerstkaarten bestellen is een kleine moeite, heus niet zo duur én ge maakt er uw mama of oma heel blij mee.

En willen we dat uiteindelijk niet allemaal in dezen tijd van ‘t jaar? De (groot)ouders tevreden stellen door te kiezen voor de kleine gelukskes in’t leven? Ik ben maar voorzichtig wat suggesties aan’t opwerpen he. Ge doet ermee wat ge wilt, maar het zou u misschien een extra €5 in het nieuwjaarsenvelopke kunnen opleveren.

Althans, dat zou -mama zijnde- een te overwegen tactiek zijn als de persoonlijke kerstkaart binnen twintig jaar volledig uitgestorven blijkt te zijn.


Ontdek onze kerstkaarten van 2014 tot 2018 (en daar zou ik dringend eens een update aan moeten toevoegen van de afgelopen jaren.)

One Comment

  1. Een kerstboom zetten durven we al eens overslaan, maar kerstkaarten stuur ik trouw. Een echte kaart vind ik zoveel warmer dan een sms of appje, ook voor verjaardagen trouwens. Maar een uitstervend ras wellicht;

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.