Traditionele vlaai, het ideale baksel met kinderen!

Klassiek traditionele vlaai met peperkoek

Ne mens moet zich bezighouden in tijden van Corona. In’t bijzonder voor de kinderen zijn het lange dagen. Vanmiddag was het moment aangebroken dat ik met mijn nageslacht rond de keukentafel plaatsnam en we samen door de stapel kookboeken bladerden. In eerste instantie om een deftig weekmenu samen te stellen, maar al snel werd beslist om ook à la minute wat af te bakken. Tijd genoeg, weetwel. We kozen voor een klassieker: Oost Vlaamse vlaai! En het toeval wil dat we daarvoor alle ingrediënten in huis hadden.

Ik gebruikte hiervoor het kookboek ‘peperkoek’ van Jan Borms. Een kookboek dat ik twee jaar geleden ontving na een begeleid bezoek aan de Vondelmolen fabriek in Lebbeke. Zoals de naam doet vermoeden, bevat het allemaal originele recepten met ons Belgisch streekproduct: peperkoek. De klassieke vlaai is daar één van, en meteen super simpel en snel te bereiden, dus ideaal met kinderen!

Recept vlaai

Dit heb je nodig voor 1 grote vlaai (10 personen)

  • 1 liter volle melk
  • 500 gr peperkoek
  • 500 ml water
  • 100 gr droge koekjes (bijvoorbeeld boudoirs)
  • 250 gr bruine suiker
  • 250 gr kandijsiroop
  • 3 eierdooiers
  • een mespunt kaneel
  • een mespunt speculaaskruiden

Zo ga je te werk:

  1. Warm de melk op in een kookpot
  2. Verkruimel de beschuiten, peperkoek en koekjes in een grote pot, en overgiet met de warme melk en het water
  3. Voeg de overige ingrediënten (bruine suiker, kandij-siroop, eierdooiers, kaneel en speculaaskruiden) toe aan het papperige mengsel
  4. Mix alles goed door tot een egale massa krijgt
  5. Giet het deeg uit in een ingevette ovenschaal. Zorg ervoor dat je deeg niet te dik ligt (ongeveer 3 à 4 cm dikte is ideaal). Verdeel je deeg desnoods over meerdere ovenschalen.
  6. Plaats voor 60min in een voorverwarmde oven van 175° C
  7. Smakelijk!
Klassiek traditionele vlaai met peperkoek

Lees ook: mijn recept voor gezonde wafels met banaan (zonder suiker en boter!)


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.