Charlotte is fotografe bij Boven De Wolken #gastblog

boven de wolken vrijwilliger fotograaf baby

Charlotte is vrijwillig fotografe bij Boven De Wolken

Charlotte is mama van 2 knappe dochters en in verwachting van haar 3de kindje. In’t dagelijks leven is ze zelfstandig onthaalmoeder en na haar uren vrijwillig fotografe bij Boven De Wolken, een vzw die sterrenkindjes op beeld vastlegt. Heftig en schoon tegelijk.

Wanneer ouders hun baby (dreigen te) verliezen, kunnen zij via de website van Boven De Wolken een oproepformulier invullen. Deze oproep wordt door de wolkenwacht vervolgens verspreid onder de fotografen, waarna er binnen de 24u iemand op pad gestuurd wordt.

‘T is ondertussen twee jaar geleden dat Charlotte zich bij het BovendeWolken-team aansloot. Rond die periode combineerde ze haar zelfstandig activiteit als onthaalouder met een cursus fotografie. Binnen die fotografie lag haar focus vooral op newborn en gezin. Een categorie die ook Boven de Wolken in beeld brengt, maar dan anders.Het lijkt me iets waar velen voldoening uit zouden halen, toch is’t niet voor iedereen weggelegd.

Dat je in’t bezit bent van een professioneel fototoestel is een logische vereiste, alsook de kennis van Lightroom en Photoshop. Verder is empathie en mensenkennis van cruciaal belang. Omdat je de fotosessie slechts één keer kan doen, moet alles meteen goed lopen. Daarom zorgt het team er ook voor dat je de eerste keer mee op pad gaat met een meer ervaren BdW-fotograaf. Zie het als een soort stage waar je de kneepjes van ’t vak leert. Zowel op menselijk als technisch vlak.

boven de wolken afscheidsfotografie

*Marilou, door Anneleen Fransen

Charlotte is gebonden aan beroepsgeheim, maar wil me wel vertellen hoe het eraan toe gaat als vrijwillig fotografe bij deze VZW. Zo vertelt ze me dat de fotografen meestal geen details hebben over ’t overlijden van een baby. Er zijn ouders die op een gesloten en intieme manier met het rouwproces omgaan, maar er zijn ook ouders die spontaan hun verhaal doen. Je weet op voorhand niet waar je terecht komt, en dat maakt elke shoot uniek en mooi in zijn soort.

Haar taak is de baby en het gezin om een mooie en respectvolle manier op beeld te vereeuwigen. Al doet ze op dat moment natuurlijk veel meer dan dat. Er ouders zijn die in het begin hun kindje niet durven aanraken, vasthouden of kussen. Iets wat vanuit de shoot op een zachte manier wordt voorgesteld. Op die manier wordt de fotosessie voor veel sterrenouders een belangrijke factor in het rouwproces.

Meestal worden de foto’s in het ziekenhuis genomen, maar wat velen niet weten, is dat je je overleden baby ook enkele dagen mee naar huis kan nemen. Hierdoor kan je in je eigen huiselijke omgeving afscheid nemen. Voor velen geen evidentie, maar een optie die zeker in overweging te nemen valt.

Ik heb enorm respect voor Charlotte en haar collega’s. Ze zijn van onschatbare waarde voor ouders die tijdens of kort na de bevalling afscheid moeten nemen van hun baby. Spread the word, want iedereen die het wenst moet de kans krijgen hun herinnering aan dat mooie kindje te vereeuwigen op beeld.

boven de wolken vzw afscheidsfotografie


Wil je Boven de Wolken steunen via een gift, of wil je je opgeven als vrijwilliger? ‘T is hier te doen!


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.