Bokrijk, machtig prachtig openluchtmuseum

Bokrijk ateliers met kinderen

’T Stond al langer op onze to do-list en de zomervakantie van 2019 leek me de ideale gelegenheid om er ook effectief eens werk van te maken: Bokrijk! Het openluchtmuseum te Limburg waar ik 20 jaar geleden als kleine pagadder m’n ogen uitkeek. Het liet een danige indruk na, en ik was vastbesloten om mijn eigen kinderen mee te nemen naar diezelfde surreële wereld.

“T’is hier precies van Nachtwacht!”

Daar waar je ongegeneerd kan binnenkijken bij de boeren 200 jaar geleden. Het haardvuur in de keuken brandt, en terwijl Alixe nieuwsgierig in de zware gietijzeren ketel gluurt, komt de boerin binnen. Ze nodigt ons uit om samen graan voor de kippen uit te strooien op de binnenkoer, en vertelt vol passie over haar leven. De kinderen luisteren met open mond. De acteurs en figuranten leven ‘echt’ in hun huisjes. Ze doen er de was, verzorgen de dieren en jawel, als je geluk hebt, staat er zelfs een grote pot pap boven het vuur te pruttelen. Dit alles in combinatie met de ingerichte huizen doet je echt geloven dat de tijd hier écht is blijven stilstaan. ’T is een prachtig tafereel.

Je neemt er plaats achter de schoolbanken, gaat er op bezoek bij de plaatselijke bakker, ontdekt er de vele volksspelen en leert er hoe goed we’t tegenwoordig hebben. Aan elk detail is gedacht! “Het lijkt hier Schemermeer van de Nachtwacht wel!”, dixit mijn zesjarige zoon.

Tegelijk heeft Bokrijk de laatste jaren enorm veel geïnvesteerd in het moderniseren van hun openluchtmuseum, en met succes! Ik denk hierbij aan de nieuwe interactieve Bruegelgame, maar ook het gebruik van prachtige video- en geluidsfragmenten die je doorheen het park begeleiden. ‘T is prachtig om te zien hoe de charme van ’t verleden gecombineerd wordt met moderne technieken om het publiek te blijven boeien.

bokrijk volksspelen met kinderen

De wereld van Bruegel

Wij trokken op uitnodiging naar Limburg om er het nieuwe Bruegelparcour, en diens bijhorende Bruegelgame te ontdekken. We weten allemaal dat onze Vlaamse Pieter Bruegel zich al eens aan een boerentafereel waagde, en ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’, is één van die bekende werken die een heleboel gevoeligheden blootgeeft. Tijdens het Breugelspel ga je op zoek naar 11 voorwerpen uit dat schilderij. Telkens zijn deze voorwerpen verstopt in kristallen kubussen doorheen het park. Met behulp van een polsbandje kan je deze kristallen claimen en het voorwerp toevoegen aan de verzameling.

Alles gezien?

Er is in Bokrijk zoveel te ontdekken en op een volledige dag heb je heus niet alles gezien. Er zit voor ons niets anders op dan terug te komen, en dat doen we maar al te graag. Zelfs de lange autorit neem ik er met veel plezier bij. We’ll be back!

Bokrijk Limburg met kinderen

8 Comments

  1. Zo, Bokrijk daar ben ik al jaren niet meer geweest. Ik denk dat het bijna 20 jaar of meer geleden is

  2. Ik heb hier nog nooit van gehoord, maar wat leuk dat er zoveel dingen te zien zijn. Dat levendige in een ‘oud’ dorp dat zie je niet vaak in musea. En super leuke foto’s heb je gemaakt.

  3. Ik ben er inderdaad ook met school geweest toen ik nog jong was – als het gemoderniseerd werd lijkt het best nog eens een bezoek waard 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.