Hoe lang mag de zomervakantie duren?

zomervakantie aan zee

De zomervakantie: België vs. Nederland

“Doe mij maar vier weken zomervakantie”, kopte een collega-blogger vorige week. Saskia wil met haar artikel aankaarten dat zes weken zomervakantie in Nederland net wat te veel van ’t goeie is. Inderdaad, de zomervakantie in Nederland duurt ‘slechts’ zes weken. Maar liefst drie weken minder dan de negen weken vakantie die we in België moeten overbruggen.

M.a.w. zes weken zomervakantie klinkt hier als muziek in de oren. En blijkbaar staat dit gegeven sinds enkele jaren ook op enkele politieke agenda’s in Vlaanderen. De vraag is alleen wanneer er in onze (te) grote vakantie zal gesnoeid worden. Versta me niet verkeerd, vakantie is noodzakelijk en zeker voor kinderen is het belangrijk dat er tijd en ruimte is voor ontspanning. Al vind ik persoonlijk dat negen weken niemand ten goede komt.

Wat als je moet werken?

In de zomer neem ik drie weken aansluitend verlof. We dromen weg bij prachtige luxehotels op de vakantie website all-inclusive, om uiteindelijk toch te kiezen voor een simpele (maar even mooie) autovakantie. Toch lukt het ons om elk jaar een prachtige reis te maken, en tal van leuke activiteiten te plannen met de kinderen. Tijd en ruimte voor ontspanning, dat dus. U hoeft geen rekenwonder te zijn om te weten dat ik met drie weken verlof onmogelijk de 62 vakantiedagen van mijn kroost kan overbruggen. De overige dagen worden ingevuld met kampen, speelpleinwerking en Bijspelerij.

De vakantie is zonet zijn 6de week gestart, oftewel de 3de week vakantie dat mama en papa niet thuis zijn, vrij vertaald als: De 3de week dat de kinderen gedropt worden bij een derde. Ik merk dat ze het grondig beu zijn. Ik kan alleen spreken over de leeftijdscategorie van mijn eigen kroost, maar ik ondervind dat zo’n kamp of speelpleinwerking allesbehalve ontspannend is voor hen.

“Een kampje doet hen heus geen kwaad”, hoor ik u denken. Volledig akkoord. Het kan verrijkend zijn om eens van omgeving te veranderen en hierbij nieuwe leeftijdsgenootjes en monitoren te leren kennen. Helemaal leuk wordt het als ze zich hierbij mogen ontplooien binnen een sport of thema. ’t Wordt enkel lastig voor een kind als we het over meerdere weken hebben. Waarbij ze telkens hun plaats moeten vinden een nieuwe groep.

De (te) grote vakantie ?

Daarom pleit ik voor een kortere vakantie. 5-tal weken lijkt me hierbij ideaal. Waarna ze mogen terugkeren naar hun hechte vriendengroep en structuur binnen de schoolmuren. Of verbloem ik de school hier te veel?

Q. Hoe sta jij t.o.v. de zomervakantie? Te kort, te lang of ideaal?

hinkelspel zomervakantie


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

22 Comments

 1. Als ze later wat ouder zijn en je wil als ouder 3 weken met je gezin op reis en je kind wil mss ook nog op kamp met zijn / haar jeugdbeweging, dan heb je toch wel wat weken nodig.. Als ik aan mijn eigen vakanties denk: soms twee weken kamp met jeugdbeweging, nog eentje met CM, met de ouders op reis… dan heb ik er enkel maar ontzettend mooie herinneringen aan. Het is vooral de leeftijd van de kinderen die n rol spelen. Ps: mijn kinderen zijn 2 en 3 ( schelen dus maar 11 maand), ik ben Lkr, dus thuis, maar t is soms ook gek worden fulltime 8 weken ‘mama zijn’. Laten we gaan voor die 6 weken van Nederland als compromis ?

  • Helemaal correct. Die vakantie is zeker nodig!
   Een reisje, een kamp, even op het gemak thuis, … moet allemaal kunnen.
   en dat kan ook allemaal in 6 weken, denk ik dan..

   ’t is inderdaad afhankelijk van de leeftijd. Hogeschool en Universiteit heeft wel 3 maanden vakantie (van juni tot oktober), en daarover hoor je mij niet klagen, haha :).

   Maar kinderen van 3 & 4 jaar vind ik moeilijk. Ze zijn ze jong voor dit heen en weer getrek. Ik moet ze bijna dagelijks huilend afzetten op kamp of speelpleinwerking. Zowel ouders als grootouders werken zelf nog fulltime en als ik ook in herfst-, kerst-, krokus-, en paasvakantie enkele dagen thuis wil zijn kan ik niet al mijn verlof in de zomervakantie opnemen.

   Moeilijk, maar 6 weken lijkt me indd ideaal!

  • Haha ik ben benieuwd naar jouw insteek!
   Niet enkel de ouders, maar ook grootouders zijn vaak nog fulltime aan’t werk, waardoor je genoodzaakt bent beroep te doen op (dure) kampen enzo.

   Ik merk dat de kinderen ook zelf opnieuw verlangen naar school 🙂

 2. Ik ben zelf vrij als leerkracht, dus opvang zal geen probleem zijn, maar 8-9 weken is inderdaad veel. Ik hoop dat ze die resterende mssn plakken aan de herfstvakantie of krokusvakantie ?. Vooral voor het leerproces van kinderen is het wat lang. Ik sta bij kinderen die de vakantie gebruiken om naar familie te gaan ik Marokko, Spanje, Turkije, Polen,… En die 8 weken zonder Nederlands is duidelijk te merken in september. Ik begrijp ook echt dat voor werkende ouders die weken moeilijk te vullen zijn. Zoals Wendy zegt, als ze ouder zijn, gaat dat beter denk k

 3. Ik houd wel van die periode maar kan je ook wel volgen. Nu denk ik wel dat het niet slecht is dat er veel vakantie is dus van mij mogen ze die weken wel aan andere vakanties kleven. En dat lost natuurlijk ons verlofprobleem niet op want idd met je betaald verlof kom je er in weinig gevallen…

 4. 9 weken is inderdaad lang, te lang. Ik merk bij mijn jongens (bijna 2 en ruim 4.5) dat het ook ongeveer welletjes is geweest. Jongste gaat nog naar de voorschoolse kinderopvang, die (op 2 weken na) doorloopt in de vakantie. Oudste kan naar de buitenschoolse opvang, verbonden aan zijn school, maar ook die sluit 2 weken (gelukkig dezelfde weken als de voorschoolse opvang). Die twee weken neem ik – als dat op het werk mogelijk is – voltijds verlof en proberen we op reis te gaan. Maar er zijn collega’s, die ook vakantie willen. Enkelen hebben partners die in de bouw werken en dus afhankelijk zijn van bouwverlof. Dus ook daar is het puzzelen.

  En verder: stel dat de zomervakantie wordt ingekort, dan worden die weken elders in het jaar aangeplakt. Goed (en noodzakelijk) voor de kinderen. Maar met je schamele 20 dagen verlof als ouder kom je er niet om de in totaal 15 weken (= 75 dagen!) schoolverlof te overbruggen… Ook daar ligt volgens mij een probleem.

 5. 4 weken kijken mij ook meer dan zat. Het lijkt me zo een geregel als jij moet werken maar de kinderen zijn nog thuis. Zo onhandig, maar ook duurt lijkt me als je ze weg moet brengen naar een opvang.

 6. Ik sta zelf in het onderwijs. Aan opvang dus geen gebrek. Al voel ik toch, nu de jongens zelf naar school gaan, dat 2 maanden soms laaaaang zijn voor hen. Ik ga erg graag op reis, dus in dat opzicht is het wel erg fijn als je een lange periode krijgt. ’t Is altijd wat dubbel vind ik…

 7. Ik heb eigenlijk geen mening, want geen kinderen. Ik snap wel dat het lastig is als je niet de hele tijd zelf thuis kunt zijn. En dat die kinderen dat gesjouw ook zat raken, snap ik ook heel goed. Misschien zou een school zelf iets kunnen regelen voor de kinderen tijdens het laatste stukje van de vakantie?
  Ik had zelf vroeger heel veel geluk. Mijn moeder was een stay at home mom en we gingen altijd naar de camping waar ik lekker kon ravotten.

 8. 6 weken vind ik prima, maar ik hoor hier in NL ook verhalen over een flexibeler systeem, waarbij je 2 weken van deze vakantie zelf mag in plannen gedurende het jaar en kinderen dan in de zomer nog 2 weken max. naar een soort summerschool gaan. Ideaal als je een dagje naar het strand wilt als de zon schijnt of naar een pretpark zonder alle drukte van het weekend of vakantie

 9. Momenteel heb ik er nog geen last van maar weet ook nog niethoe ik het moet oplossen als mijn zoontje oud genoeg is om naar school te gaan

 10. 9 weken, pfff… dat is lang! Een behoorlijke uitdaging voor ouders om al die weken voor opvang te zorgen. Zeker met jonge kinderen. Als ze ouder zijn kunnen ze gemakkelijk alleen thuisblijven, maar met jonge kinderen kan dat natuurlijk (nog) niet. Als kind vond ik het ritme van naar school gaan juist erg fijn, al waren vakanties natuurlijk ook ontzettend leuk. Voor mij voelde 6 weken vakantie al als een eeuwigheid, haha!

 11. zelf heb ik er niet zoveel mee te maken, aangezien ik geen kinderen heb. Maar ik zie vaak aan mijn neefjes en nichtjes dat zij zich na 3-4 weken toch wel gaan vervelen en ook hun vriendjes missen. Het is best lastig kinderen bezig te houden.

 12. Negen weken vind ik ook (veel) te veel van het goede. Als ouders kun je dan inderdaad nooit die weken volledig overbruggen als je allebei werkt. Mijn vriend had deze zomer 5 weken vrij. Wanneer we in Vlaanderen zouden wonen, zou dat dus nog steeds net de helft zijn. Daarnaast is bijna twee maanden echt lang, zeker voor kleuters.
  Wat mij betreft is 6 weken prima, dan kunnen ze bijkomen, kan je genoeg leuke dingen doen en daarna weer met frisse moed naar school. Maar goed, ik ben thuis dus dan heb je altijd makkelijker praten denk ik.

 13. Ik kan je hier wel in volgen. Toen ik vroeger nog werkte (en alleenstaande mama was) was die zomervakantie altijd een gedoe om te overbruggen. Ik begrijp dus volledig het standpunt van de ouders die met twee gaan werken.
  Nu ben ik huisvrouw en heb ik een nieuw samengesteld gezin. Dan wordt het al iets moeilijker om die vakantie in te korten… Want die vakantie moet verdeeld worden over de beide ouders en die beide ouders willen ook nog eens op reis met de kinderen en die kinderen willen dan ook nog eens op kamp en blablabla. Stel dat die vakantie wordt ingekort, dan heb ik geen flauw idee hoe de hele shebang in te passen in pakweg 5 weken…
  Maar zoals ik al zei, ik heb ook jouw situatie meegemaakt en begrijp jouw standpunt dan ook maar al te goed 😉
  Ik zag trouwens onlangs op IG van een blogster dat ze samen met andere ouders vakantieopvang organiseerden onder elkaar. Geen gedoe met kampjes, geld dat wordt buiten gesmeten (want laat ons eerlijk zijn, soms kosten die gewoon te veel geld voor wat het maar is), kindjes die onwennig zijn en van hot naar her worden gesleept… Maar de ene week die mama (of papa 😉 ) die de kindjes onder haar hoede neemt zodat de anderen kunnen werken en de andere week weer een andere ouder. 🙂 Ik vond dat een geweldig iets!

 14. Ik begrijp je volkomen, vind 9 weken ook te lang. Maar als medewerker in de sociale sector is het niet haalbaar om iedereen zijn verlof in de vakantie van vijf weken van de kinderen te proppen. Het is nu al een puzzel om aan iedereen twee of drie weken op rij te geven. En dat geldt ook voor andere sectoren. En reken maar eens hoe duur reizen zou zijn als je daarop doordenkt. Aan de andere kant zou er minder opvang moeten betaald worden. Aan alles zijn er verschillende kanten.

 15. 9 weken vind ik heel lang, maar 6 vind ik voldoende. Ik merk dat ik daar zelf altijd enorm aan toe ben na zo’n lang schooljaar. Vaak ga ik 2 weken op vakantie, dus dan heb ik 2 weken vrij, 2 weken vakantie in een ander land, en 2 weer alles regelen voor school, na genieten en weer vroeg naar bed.

 16. Ik denk dat dat 6 weken voor ouders met een baan inderdaad te lang is. Je komt echt voor een logistieke puzzel te staan denk ik. Anderzijds hebben ze de VS geloof ik drie maanden vakantie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.