Voorjaar 2020 (de lockdown): een machtige periode voor de kleine bioloog

boek bioloog kinderen lockdown

Voor mijn zoontje, de gevoelige en stille genieter, is deze lockdown een waar godsgeschenk. In onze bubbel, weg van alle prikkels, komt hij tot rust. Dat doet hem zichtbaar deugd. Naast de obligatoire reken-, lees-, en schrijfoefeningen die hem via school bezorgd worden, hanteren we momenteel vooral het school-of-life principe.

De kleine bioloog

Want door het toelaten van tijd en rust, kunnen de kinderen materie binnen hun eigen interessedomein verder uitspitten. Vaak tot een diepte waar ze (wegens gebrek aan die cruciale tijd) normaliter niet toe komen.

Jules heeft zich altijd enorm gefascineerd in de wereld en alles wat erop leeft en beweegt. Ik noem hem al eens ‘onze kleine bioloog’. De afgelopen 8 weken kon hij dus de natuur in al z’n glorie ontdekken. Zo viste hij gisteren nog met veel zorg een spartelend bijtje uit onze vijver. Waarna hij het doorweekte beestje op een zonnig plek liet drogen en bekomen van het bijna-fatale zwemmoment.

meikever kind passie bioloog

We spotten o.a. kikkers, meikevers en watersalamanders, en dat gewoon in onze tuin. Hoe zot is dat eigenlijk? We zagen de tulpen open bloeien en opnieuw verwelken, waarna de alliumbollen het overnamen. Kortom, er ging een nieuwe wereld voor de kinderen open. Eén die (naar mijn mening) minstens even belangrijk is dat het kunnen rekenen, lezen of schrijven.

Om onze kleine bioloog zijn honger naar kennis over de natuur zoveel mogelijk te blijven voeden, hebben we tijdens de lockdown een aantal boeken in huis gehaald. Hierbij probeer ik telkens te kiezen voor boeken die uitdagend genoeg zijn qua informatie, maar visueel sterk staan. Vaak heb ik namelijk het gevoel dat je moet hierin moet kiezen. Ofwel vind je een visueel sterk boek, maar is het niveau qua leerstof te povertjes, of omgekeerd.

Het grote boek over de aarde

Al is het laatste boek in onze collectie een ware aanrader! Het grote boek over de aarde is een boek dat vertelt over het ontstaan van de wereld, de continenten, vulkanen, weerfenomenen, … . Tegelijk is het visueel erg sterk en uitdagend. Op elke pagina vind je flapjes, hendeltjes, … waarmee je info tevoorschijn tovert. Het boek is de perfect combo van diepgaande informatie, duidelijke illustraties en interacties. Het niveau van informatie ligt wat hoger dan wat je verwacht van een kinderboek en die uitdaging vind ik net leuk.

Dus zeker een tip voor al wie z’n kind de komende weken wat aardrijks- en/of natuurkunde wil meegeven! (En je zal zelf ook veel bijleren!)

het grote boek over de aarde kinderen

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.