Met deze vier zoekboeken scoor je !

Leukste zoekboeken voor kleuters

Toen Jules en Alixe nog kleine peutertjes waren, hebben we er met ons gezin de gewoonte van gemaakt om elke avond, vlak voor het slapengaan, een verhaaltje te lezen. Omdat ik voorlezen altijd heel belangrijk gevonden heb, maar vooral omdat de kinderen zichtbaar genieten van hun dagdagelijks voorleesmoment.

Dan kiezen we een boek uit hun enorme collectie en kruipen heerlijk dicht samen op bed.  Klassiekers als  Pluk van de Petteflet en Otje hebben we meermaals van voor naar achter uitgelezen. Om de kinderen regelmatig wat nieuws aan te bieden, trekken we dan ook maandelijks naar de bibliotheek om een aantal boeken te ontlenen. Die is hier op wandelafstand en vormt een ideaal zondagvoormiddag activiteit.

Dan snuisteren ze door de massa kinderboeken en stellen elk een stapeltje samen. Waarbij Jules z’n focus de laatste maanden meer ligt op grote zware boeken met foto’s van het dierenrijk, blijft Alixe vooral bij de typische voorleesboeken. Al hebben mijn kinderen één ding gemeen en als ik de bibliothecaris mag geloven, is het een algemene tendens bij hun jongste publiek: zoekboeken.

Iedereen die uren gesleten heeft in Waar-is-Wally, kent het concept. De pagina’s in het boek staan vol getekend, en op elke bladzijde moet je een aantal personen of elementen terugvinden in de massa. Terwijl Waar-is-Wally vooral op de volwassenen focust, heb je ook tal van zoekboeken die op jonge kinderen mikken. Ik deel je hier onze vijf absolute favorieten:

1. Waar ben je? –  Wonderbly

gepersonaliseerde zoekboeken Wonderbly

Onze laatste nieuwkomer, en met stip op nummer 1! Jules kreeg dit gepersonaliseerde zoekboek cadeau van zijn meter. Je kind speelt hier de hoofdrol en neemt verschillende personages aan. Van uitvinder tot schattenjager. Elk personage bevindt zich in in een universum dat tot in de details is uitgetekend. Het doel: jezelf vinden! ‘Waar ben je’ kan je bestellen via de website van Wonderbly.

2. Het grote zoekboek voor kleine speurders

Het grote zoekboek voor kleine speurders -  Kruidvat

Ons zoekboeken-avontuur werd aangewakkerd met een Kerstcadeau drie jaar geleden. Toen kregen de kinderen van hun grootouders dit zoekboek cadeau. Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik geen idee heb of je hem tegenwoordig nog ergens kan bestellen, en toch neem ik hem bewust in de lijstje op. Deze top 4 zou niet compleet zijn zonder dit boek want door ’t plezier en de kwaliteit van dit zoekboek is het voor de kinderen gestart.

3. Mijn allereerste voertuigen zoekenboek – Deltas

Voor iedereen wie gek ik op voertuigen in alle soorten en maten. De boer die met de tractor z’n veld bewerkt of een druk kruispunt in de stad? Dit stevige boek staat vol kleine details en elke keer valt iets anders je op. Ik heb er toevallig het voertuigen zoekboek uit gekozen, maar Deltas heeft meerdere zoekboeken, en stuk voor stuk toppertjes.

4. Doolhof zoekboek: mijn wereld – Van Halewyck

Zoekboek - doolhof de wereld rond

Geen klassiek zoekboek waarbij je op zoek moet naar een persoon of attribuut. Wel een boek waar elke pagina een ander werelddeel of land voorstelt. Het doel is om via een bepaalde route van punt A naar B te geraken, kortweg: Een doolhof zoekboek. Waarbij je bepaalde voorwerpen wel of niet mag tegenkomen. Super leerrijk.


Lees ook: op zoek naar een gezelschapsspel voor kinderen? Zie hier onze favorieten


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.