Binnenkijken: heropbouw van onze verwilderde tuin

verwilderde tuin naar provencaalse tuin

Toen we twee jaar geleden op zoek gingen naar een gepast koophuis voor ons gezin, had ik (net als velen) een lijst met vereisten. We hadden het over must-haves en nice-to-haves, waarbij het ene al wat meer doorwoog dan ‘t andere.

Dat onze nieuwe woning over een tuin moest beschikken stond hierbij als een paal boven water. Oh, wat hebben we mooie huizen gezien op onze zoektocht, maar telkens was de ruimte buiten danig beperkt dat we geen bod durfden uitbrengen.

De puzzel viel in elkaar

Tot we twee jaar geleden, enkele minuten buiten Gent, in Melle belanden. Een groot instapklaar huis uit de jaren 30 voorzien van vier slaapkamers en een prachtige tuin. De puzzelstukjes viel samen en resulteerden in een bod.

De gedateerde keuken werd meteen vervangen en nagenoeg alle kamers werden van een frisse laag verf voorzien. Ondertussen zijn we goed gesetteld en de meest noodzakelijke werken konden we van ons lijstje schrappen. Binnenkort nemen we nog de trap onder handen, en als het van mijn wederhelft afhangt, worden in 2019 alle ramen en deuren vervangen.

De oorspronkelijke tuinplannen

Tussendoor brengen we veel tijd in die prachtige tuin door. Die werd in 2005 aangelegd door een tuinarchitect waardoor an sich elke plek goed benut werd. Helaas is door de lange leegstand van de woning + de grote honden van de vorige eigenaars veel van die glorie verloren gegaan. Het gras werd overwoekerd door hardnekkig onkruid, net als planten en struiken die volledig buiten proportie gegroeid waren. Met behulp van de oorspronkelijke plannen konden we alvast aan de slag.

Gelukkig ervaren we werken in de tuin nooit als een opgave. Integendeel, ’t is voor een stuk ontspannend tijdverdrijf. Grote stukken gras (lees: onkruid) werden omgeploegd en opnieuw ingezaaid. We vergeleken hier verschillende soorten graszaad, en kozen uiteindelijk voor speelgazon. 3 van de 4 vijvers werden gedicht en de struiken kregen een nodige knipbeurt. We kregen gezelschap van kippen en er werd succesvol een moestuin opgestart. Kortom, die verwilderde tuin van twee jaar geleden is volledig verleden tijd.

Enkel de binnenplaats moet nog onderworpen worden aan een grondige make-over. Omdat gras op deze plek geen evidentie is (wegens geen direct zonlicht), gaan we hier een nieuwe laag grind of keien aanbrengen. Online vonden we al wat mooie soorten siergrind. Het is de bedoeling dat deze donkere hoek in de tuin vanaf volgend jaar een gezellig plekje wordt om tot rust te komen.

frambozen in de tuin

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.