Hoewel de zomer mijn alltime favorite season is, zie ik de charme van elk seizoen. ’T is vandaag 23 september en dat betekent dat de herfst officieel van start gaat. Die seizoenswissel laat zich bij huize Depret vooral voelen in de keuken. Zo gingen we vorige week verse appels plukken in de boomgaard bij familie, om deze vervolgens te verwerken in tal van heerlijke appelbereidingen.
De herfst is tevens het seizoen van de stoofpotjes, en niet geheel toevallig besloot ik naar aanleiding van de fameuze seizoenswissel ook mijn favoriete stoofpotje met jullie te delen: Stoverij van varkenswangetjes! Noem het gerust een klassieker, is het ook. Al kiest menig Vlaming nog vaak voor klassiek stoofvlees, terwijl net die botermalse varkenswangetjes uw stoofpotje next level tillen.
Ik gebruik mijn kinderen graag als testpanel en moet in alle eerlijkheid bekennen dat mijn kritisch ingesteld nageslacht in eerste instantie niet bepaald enthousiast werd bij ’s aanschouwen van mijn stoofpotje. “Ik ken da. We krijgen dat ook op school. Dat is vies.”
Wie ben ik om hen tegen te spreken? Ik kan me namelijk inbeelden dat het stoofvlees op school van ’t pezige en taaie type is. Zeg gerust: niet te freten. Hoog tijd om te bewijzen dat het ook anders kan. En met succes, want mijn stoverij van varkenswangetjes staat sindsdien tussen de spaghetti en macaroni op hun lijstje van favoriete gerechten.
Stoofpotje met varkenwangetjes voor 4 personen? Dit heb je nodig:
- 1 kg gekuiste varkenswagen
- 2 grote uien
- 2 sneetjes Vondelmolen peperkoek
- 2 eetlepels mosterd
- 1 flesje bruin bier
- 1 liter bruine fond
Zo ga je te werk:
- Snij de varkenswangen in stukken van ongeveer klassiek stoofvlees, en kruid je vlees met peper en zout.
- Smelt wat boter in de pan en bak je vlees tot het aan alle kanten dichtgeschroeid is. De binnenkant hoeft zeker niet doorbakken te zijn. Het gaat enkel om het aanbrengen van een korstje.
- Terwijl het vlees bakt, kan je alvast de uien fijn snijden en stoven in een grote pot.
- Zodra je vlees een mooie kleur heeft, kan je deze toevoegen aan de uien.
- Deglaceer de pan van je vlees met een scheutje water (of bier) zodat je het aanbaksel kan los schrapen. Dit aanbaksel mag mee in de pot met het vlees en uien.
- Blus het geheel met bier en kruid met een bouquet garnis (kies o.a. voor rozemarijn, tijm en laurier)
- Smeer de twee sneedjes Vondelmolen peperkoek in met mosterd
- Voeg de bruine fond toe aan de bereiding, en top af met de ingesmeerde peperkoek. Leg je peperkoek met de besmeerde zijde naar beneden.
- Laat het geheel 2 uurtjes sudderen zonder deksel.
- Smakelijk !
Mmmmm dit recept zal ik zeker eens proberen! Bedankt voor de tip 🙂