Online zie je al eens van die gerechtjes passeren waarvan je denk “too good to be true”. Pinterest staat er vol van! We weten ook allemaal dat die receptjes en de daarbijbehorende poepsimpele ‘how to’-filmpjes vaak gebaseerd zijn op je interesses. In mijn geval veelal pasta of kaas gerelateerd. Zo zag ik regelmatig een filmpje passeren van een volledig brood gevuld met gesmolten camembert in de oven, en vervolgens een zorgvuldig geselecteerd handmodel dat aperitiefgewijs een stukje brood in de gesmolten kaas dipte. Als Facebook’s algoritme volledig op dreef is, bieden ze me zelfs een combinatie aan! Daarbij wordt een portie spaghetti onder de camembert gemengd.
Ik geloofde weinig van dat soort filmpjes. Het ziet er namelijk zodanig simpel uit, dat het zijn geloofwaardigheid verliest. Zo bekrompen ben ik dan, jawel. Tot we enkele weken geleden op restaurant belanden en er zo’n camembert in de oven op de kaart staat. We besloten het uit te proberen, en jawel: hoe zalig lekker (doch simpel) was dat.
Lang verhaal kort: zo’n brood gevuld met een bol camembert in de oven is gegarandeerd een succes, en kan je dus effectief heel gemakkelijk zelf maken.
Afhankelijk van de tijd die je erin wilt steken, kan je een brood kopen of zelf maken. Ik koos ervoor om zelf aan de slag te gaan en ons broodje te verrijken met walnoten uit de tuin:
Dit heb je nodig om je brood te maken:
- 350 gr bloem voor boerenbrood OF 350 gr bloem voor zesgranenbrood
- 210 gr water
- 20 gr verse gist
- 10 gr boter (op kamertemperatuur)
- Een handvol walnoten
- Een snufje zout
Dit het je nodig voor je camembert vulling:
- Een bol camembert
- Provençaalse kruiden
- Olijfolie
- Zonnebloempitjes en/of andere zaden
Zo ga je te werk voor je brood:
(spoiler: ik baseerde me hiervoor op een recept dat Soubry liet uitwerken door BakeOff Vlaanderen winnaar Hans Martens: brood met vijgen, noten en pruimen. Er loopt trouwens momenteel een leuke brood bak – wedstrijd Bij Soubry. Kom dat zien, kom dat zien!)
- Los de gist op in het water
- Voeg het water met de gist toe aan je bloem
- Kneed met de hand, of laat je keukenmachine alvast kneden (Kies hiervoor de deeghaak!)
- Wanneer het deeg gevormd is, voeg je het zout en de boter toe.
- Laat verder kneden tot een soepel deeg. Opgelet, dit vraagt best wat tijd om je deeg helemaal goed te krijgen. Reken minstens 10minuten!
- Hak de noten in stukjes en meng deze onder het deeg. Maak van je deeg een mooi bolletje en laat 15 min rusten onder een keukenhanddoek (eerste rijs)
- Duw het deeg plat en bol (volgens de regels van de kunst) op tot een stevige bol. Laat dit nu 60 minuten afgedekt rijzen onder een keukenhanddoek. (tweede rijs)
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220°c
- Bak je broodje gedurende 35 à 40min af op 220°c
Zo ga je te werk voor de camembertvulling:
- Snij de bovenkant van je brood (dit kan je houden als deksel)
- Leg je camembert in het midden van je brood en ga er met een mes rondom rond.
- Nu weet je waar je kaas zal komen en welk gedeelte je daarvoor moet uithollen.
- Is je brood goed uitgehold? Bestrijk het gedeelte waar je kaas zal komen met olijfolie voor extra smaak.
- Doe de bovenste korst van je camembert zodat je straks vlotte toegang hebt om te doppen.
- Plaats je kaas in de daarvoor voorziene holte
- Werk af met wat Provençaalse kruiden, zaden en pitten
- Snij elke 2cm de zijkant van je brood wat in, op die manier kan je straks vlot een stukje brood aftrekken om te doppen.
- Plaats 15min in een voorverwarmde oven van 180°c
- Wanneer de kaas goed gesmolten is, ga ik alles nog even met een vork los mengen. Op die manier zitten de kruiden en zaden goed verspreid, en is alles goed vloeibaar.
- Doppen maar! Smakelijk!