UITGETEST: Speel. in Zwevegem (Kortrijk)

binnenspeeltuin Speel. in Zwevegem, bij Kortrijk

UITGETEST: Speel. in Zwevegem (Kortrijk)

Krijgt u (net als ik) spontaan oorsuizen wanneer de naam binnenspeeltuin a.k.a. krijspaleis valt? U bent niet alleen, en toch bent u er samen met andere ouders met enige regelmaat te vinden. Al is’t maar om zoon- of dochterlief af te zetten op een verjaardagsfeestje om vervolgens zo snel mogelijk het oorlogsterrein opnieuw te verlaten.

Kortrijk, meerbepaald Zwevegem, is sinds 22 december zo’n binnenspeeltuin rijker en ik mocht er afgelopen weekend met mijn kinderen een kijkje nemen. SPEEL. (uitgesproken Speelpunt) heeft er zich gevestigd in het oude gemeentelijke zwembad. Tot eind juni kon je er nog baantjes trekken, maar amper 6 maanden later staan er glijbanen en klimmuren.

Van zwembad naar binnenspeeltuin?

De authenticiteit van het zwembad bleef hierbij bewust behouden. Zo daal je af langs de glijbaan en sta je plots op de bodem van een leeg zwembad. De vloer- en wandtegels, alsook afvoerputjes en grote onderwaterlampen zijn behouden, wat voor een erg leuke sfeer in het gebouw zorgt.

binnenspeeltuin Speel. in Zwevegem, bij Kortrijk

Maargoed, u gaat niet naar een binnenspeeltuin om de bodem van het 25m bad van dichtbij te ervaren. Over naar de essentie: overleef je een trip naar speel. zonder oorsuizen, of druip je na een uur af vanwege een opkomende migraine-aanval?

Zondagnamiddag trok ik met laptop, gemakkelijke schoenen en twee enthousiaste kleuters richting Kortrijk. Een halfuurtje rijden vanuit Gent, dus ’t mocht wel de moeite waard zijn. Ik nam me voor om me, eens aangekomen, aan een tafelt te placeren met een bordje tapas. De kinderen zouden er hun energie kwijt kunnen terwijl ik wat werk verzet.

Veel speelruimte, maar onvoldoende zitplaatsen

Eenmaal aangekomen, werd ik ervan op de hoogte gebracht dat er geen tafels meer beschikbaar waren. Zware bummer. Mijn handtas placeerde ik op de vensterbank en verdween onder onze stapel jassen en schoenen. Hoewel er geen stoel of tafel beschikbaar was, vond ik het absoluut niet druk in de binnenspeeltuin. De ruimte is gigantisch en het aanbod is zo groot dat de kinderen elkaar niet voor de voeten lopen (al zou die zitplaats wel handig geweest zijn).

binnenspeeltuin Speel. in Zwevegem, bij Kortrijk

Samen met de kinderen trok ik op ontdekking, waarbij de ene verrassing na de andere op ons pad verscheen. Laten we wel wezen: voor een leuk ballenbad en kleurrijke stootkussens moet je niet speciaal richting Kortrijk rijden. Voor klimmuren, een uitgebreide Playmobil- en Legocollectie volledig ter uwer beschikking, interactieve spelletjes, laserlimbo en zelfs een Escape-room op kindermaat, kan’t al eens de moeite zijn om in uwen auto te kruipen.

Ook plaats voor rust

’t Was schoon om te zien dat Jules het eerste uur de rust ging opzoeken in de Playmobil hoek. Van daaruit kon hij de boel goed in de gaten houden (lees: de kat uit de boom kijken), alvorens hij zich in de massa smeet. Ik vond het dan ook fantastisch dat Speel. in Zwevegem voldoende ruimte bood aan kinderen om tot rust te komen. Denk hierbij aan een gezellige leeshut, maar ook de Lego en Playmobil-hoeken waren ideaal om even te ontprikkelen. Dat alles terwijl grote ramen de ruimte van daglicht voorzien, tevens eerder uitzondering dan regel in’t wereldje van de krijspaleizen.

Kortom, naar mijn bescheiden mening heeft Speel. het begrip binnenspeeltuin naar een volledig nieuw niveau getild!

Omdat een beeld nog steeds meer zegt dan woorden, heb ik voor ’t eerst ook een filmpje gemaakt:

binnenspeeltuin Speel. in Zwevegem, bij Kortrijk


[instagram-feed num=5 cols=5 showfollow=false]

7 Comments

  1. Net je blog ontdekt. Wat een aanrader! Wij “hebben” ook een Alixe trouwens 🙂 (4 jaar) en Noémie van 2j. Rechtstreeks mijn rss-reader in!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.