Volle melk beter dan groeimelk voor peuters?

soorten melk voor peuters en kleuters? Koemelk of groeimelk?
Is volle melk beter dan groeimelk, of net omgekeerd? En vanaf welke leeftijd start je dan met gewone melk? Het was een vraag die me bezighield. De eerste 6 maanden van hun leven kregen Jules en Alixe uitsluitend moedermelk, waarna we overschakelden op poedermelk en later groeimelk, oftewel opvolgmelk.  Die groeimelk hebben we overigens niet erg lang gegeven. Amper een paar weken na de eerste verjaardag was het welletjes. Ik was niet overtuigd van de voordelen van opvolgmelk t.o.v. koemelk of plantaardige alternatieven.

Is volle melk beter dan groeimelk?

Dat zeg ik niet. Groeimelk is een melkvariant die speciaal wordt samengesteld voor kinderen. De reclamepraatjes vertellen dat groeimelk boordevol vitamines zit. Wat op zich niet gelogen is, maar wat ze niet vertellen is dat er vaak ook een portie suiker en smaakstoffen in verwerkt zit.

Tot de leeftijd van 1 jaar is moeder- of zuigelingenmelk de hoofdvoeding van een baby. Vanaf 6 maand kan je starten met het introduceren van vaste voeding, die voor een stuk de melk gaat vervangen. Toch blijft tot 1 jaar melk de belangrijkste voedingsbron voor kinderen.

Vanaf 1 jaar nemen de porties vaste voeding toe en wordt verwacht dat het kind mee eet van tafel. De melk zal zich rond die periode beperken tot ’s morgens en ’s avonds. Er wordt dan ook verwacht dat men de vitamines via de ‘gewone’ evenwichtige voeding binnenkrijgt en niet langer de melk als voornaamste bron van voedingstoffen en vitamines gaat aanzien.

Akkoord, groeimelk bevat extra vitamine D, calcium en ijzer, maar heb je een kind dat vrolijk mee eet wat de (gezonde en gevarieerde) pot schaft, en bijgevolg dagelijks zijn portie fruit en groenten binnenkrijgt? Dan is groeimelk niet noodzakelijk en mag je gerust overschakelen op de koemelk en/of lactosevrije varianten zoals rijst, soja, haver, amandel, …- melk. (vaak zijn deze vervangers wel erg gesuikerd, dus vergelijken is geen overbodige luxe.)

lactosevrije havermelk of rijstmelk voor kinderen

Magere, halfvolle of volle melk?

Als je de keuze maakt om je kind melk te geven, dan kies je best voor volle zuivelproducten. Dus volle melk, volle yoghurt, maar ook boter e.d.. De reden hiervoor is dat kinderen tot 3 jaar vet nodig hebben voor de hersen- en cel ontwikkeling. Hierdoor ligt de hoeveelheid vet dat een jong kind nodig heeft een pak hoger dan de hoeveelheid die een volwassenen mag innemen.

Naast de hoeveelheid vet moet er ook worden gelet op het soort vet in de voeding: vetten rijk aan onverzadigde vetzuren zijn de beste keuze. Voor de inname van vet denk ik dan bijvoorbeeld ook aan zalm, avocado, noten, … .

Conclusie

Is volle melk beter dan groeimelk? Niet persé. Net zoals groeimelk niet persé beter is dan volle melk. Groeimelk is verrijkt met extra vitamines, maar als je kind evenwichtige vaste voeding binnenkrijgt, zijn de extra vitamines in groeimelk absoluut niet noodzakelijk. In dat geval is volle melk een pak goedkoper en net zo goed.

volle melk beter dan groeimelk voor een jong kind van 3 jaar?

Q: Welke melk geef jij aan je kind? En waarom?


Afbeeldingen: Shutterstock 


3 Comments

  1. Hier toch een tijdlang groeimelk gegeven. Bij de oudste borstvoeding tot zijn 10 maanden, dan aangepaste flesvoeding tot anderhalf jaar en dan groeimelk tot 4.5 ofzo. Nu overgestapt op volle koemelk. De jongste heeft tot net geen 3 jaar borstvoeding gekregen maar is op zo’n 2 jaar ook mee groeimelk gaan drinken omdat broer dat kreeg. Samen met hem overgestapt op koemelk, zij was toen dus nog maar 2.5.
    Plantaardige melk zijn wel geen volwaardige vervangers, daar moet je mee opletten. Je kan dat geven naast melk, als je kind voldoende melkproducten binnenkrijgt, maar de samenstelling van rijstmelk, havermelk en consoorten lijkt veel meer op die van water en kan niet de zuivel vervangen die kinderen nodig hebben. Maar het kan wel als aanvulling.
    Tot slot vraag ik me af waar die suikerclaim van groeimelk maar vandaan blijft komen. Vergelijk eens het etiket van volle melk met dat van groeimelk? Groeimelk bevat amper meer suiker hoor, dat scheelt weinig tot niks. En koemelk bevat veel te veel eiwitten voor kleintjes, dus hier de keuze voor groeimelk tot de peuterleeftijd.

  2. Voornamelijk nog bv, maar ben fan van de plantaardige melk. (haver, spelt, rijst, … melk). Ook hier kijken we naa suikers, … Omdat je inderdaad nog varianten hebt, waar veel suiker in zit. (Why people, why?)
    Wel interessant om eens te lezen. (Nog een fles groeimelk staan, die we eens gratis kregen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.