Warme maaltijd op school? Liever niet.

brooddoos met boterhammen of warme maaltijd op school voor lunch?

In navolging van Jules zijn driftbuien zijn hier thuis een aantal maatregelen getroffen. Zo proberen we de naschoolse opvang tot een minimum te beperken. Op die manier willen we de avondspits voor een stuk ontlasten en Jules de kans geven om op zijn gemak thuis te komen.

Punt van discussie: het middagmaal op school.

Je zou nu kunnen denken, wat heeft het middagmaal te maken met de avondspits? Nuja, eigenlijk best veel! Jules eet ’s middags op school en heeft hierbij de keuze tussen een eigen lunchpakket of een warme maaltijd van de school. Momenteel kiezen wij heel bewust voor een eigen lunchpakket. Dit betekent uiteraard dat er ’s avonds nog vers gekookt wordt voor de kinderen.

Dat kookgebeuren is (zowel voor ons, als voor de kinderen) een stressfactor. Niet het koken op zich, maar wel de tijd dat het in beslag neemt. Kostbare tijd op een korte avond.

Boterhammen: ’s middags of ’s avonds?

Het lijkt me op veel vlakken gemakkelijk om ’s avonds boterhammen te voorzien. Al betekent dit wel dat de kinderen overdag een warme maaltijd nodig hebben. En die warme maaltijd op school… daar ben ik geen fan van. In alle eerlijkheid, ik hou niet van grootkeuken. En in’t bijzonder de grootkeuken op school. Iets met te veel zout en vetten. Iets met weinig vers en bijgevolg weinig vitamines. Vitamines die voor een kind in de groei heel belangrijk zijn. Punt is, ik zou er zelf niet van willen eten, althans niet dagelijks.

Voeding is iets waar ik ontzettend veel waarde aan hecht. Oja, ik gun mijn kinderen de ‘bucht’. En in het bijzonder mijn dochter is niet vies van wat zoetigheid. Zolang er een evenwicht is, heb ik daar geen probleem mee. Door de kinderen een lunchbox mee te geven, heb ik iet of wat ‘controle’ over wat ze op wekelijkse basis binnenkrijgen en ik speel hierbij met een variatie van groenten, fruit, vezels en natuurlijk: zoetigheid.

Nu, terug naar de kern van de zaak. Wij denken er namelijk aan om 2x per week de brooddoos te vervangen door een warme maaltijd op school. Dik tegen m’n goesting, maar dat terzijde. ’t Is een kwestie van moeten, want op die manier hopen we opnieuw een stapje dichter te staan bij die chille avondspits waar ik en mijn kinderen van dromen. En dan probeer ik die gemiste groenten in te halen met een kom verse soep (uit de diepvries, weliswaar).


Q: Eten jouw zoon/dochter thuis of op school? En kies je dan voor een warme maaltijd ’s middags of ’s avonds?


Like what you read?
Volg me Bloglovin’ 

Like what you see? 
Volg me op Instagram

17 Comments

 1. Astor start pas in januari, maar we zijn nu ook aan het denken hoe wij dat gaan doen. Overdag is zijn eetlust gigantisch, maar tegen de avond (rond 17u) heeft hij meestal geen zin meer in eten.. een boterham lukt nog, maar een volledige maaltijd eet hij niet meer. Hier waarschijnlijk een warme maaltijd op de dagen dat mama werkt.

 2. Zo’n twee keer zal dan wel meevallen. Wij hebben ook warme maaltijden op school (omdat het ook een internaat is) Maar de kok maakt toch vrij veel vers. Alhoewel dat nog steeds grootkeuken is natuurlijk… Moeilijk he 😉

  • In alle eerlijkheid, ik heb geen flauw idee hoe de warme maaltijden er op Jules’ school uitzien. Misschien valt het ook wel allemaal mee, maar ik heb er een geen positief beeld van. Thuis is’t veel beter, denk ik dan :’). Eet Vince op school? Warm of boterhammen?

 3. Lenne gaat nog niet naar school, maar ze zal daar normaal geen warme maaltijden eten. In het begin zal ze ook maar halve dagen gaan, dus dan is blijven eten niet aan de orde. Maar ook als ze nadien volledige dagen gaat, is het niet de bedoeling dat ze daar warm eet ’s middags. Ik kook veel liever thuis zelf vers omdat ik dan weet wat er gekookt wordt en ik meer controle zal hebben over wat ze eet. Zelf zou ik ’s middags ook op het werk kunnen eten, maar de maaltijden daar zijn ook grootkeuken en als ik de hoeveelheid groenten op die borden bekijk, dan laat ik het ook liever zo. En dan heb ik het nog niet gehad over de smaak, haha!

  • Haha, wij verstaan elkaar. Hier wil ik ook de controle behouden van de maaltijden. En eens zondigen met wat frietjes of pannenkoeken a volonté in’t weekend kan heus geen kwaad, omdat’k weet dat ze door de week overwegend gezond eten.

   Het is indd niet lekker, niet gezond en vaak verdikke duur :).

 4. In het stedelijk onderwijs in Antwerpen, heb je die keuze niet meer. Waar Ellie naar school zalgaan ook niet. Af en toe mag je het jezelf een beetje gemakkelijk maken. 😉

  • Hoe bedoel je? Kunnen ze niet langer warm eten op stedelijke scholen in Antwerpen? In Jules’ klas eet 80% van de kindjes warm, en slechts enkelen boterhammen… (waaronder hij dus)

 5. oh dit doet me zo hard denken aan toen onze dochter startte op school vorig jaar. ze was zo moe en had onbedaarlijke huilbuien. vooral de ochtendspits was de hel bij ons, een krijsend kind moeten aankleden, dat eigenlijk gewoon nog niet uitgeslapen was. het was haar ook teveel.
  maar voor alles zijn oplossingen, en ik denk dat 2 x in de week warm eten op school een goed idee is! als dat dan resulteert in een rustige avond, is het dat waard. this too shall pass! xx

  • Dankjewel voor je lieve reactie Johanna!
   Je verhaal is erg herkenbaar voor me. ‘T wikken & wegen, en zoeken naar een oplossing of middenweg. Hopelijk helpt het 🙂

 6. Warme maaltijden op school? Hoe handig kan dat zijn. Ik ben het er mee eens dat het niet de meest gezonde maaltijden zullen zijn, maar ik denk dat de rust die je er ’s avonds voor terugkrijgt wel dubbel telt. Waarom anders ’s avonds geen boterhammen met een lekkere zelfgemaakte groentensoep? Vitamines here we come.
  Bij mijn kleintje op school bestaat de optie van warm eten niet. Ik heb me ondertussen aangeleerd om ’s avonds (als de bubbel al slaapt) voor mijn man te koken die laat thuiskomt en daar telkens teveel van te maken. Dat eet ik dan telkens de dag erna op met mijn kleine ventje. En dit probeer ik af te wisselen met “één-pot” maaltijden die kunnen sudderen terwijl ik al quality time geef aan mijn bubbeltje. Succes ermee!

  • Vreemd hé, ik hoor van verschillende mensen dat die optie niet aangeboden wordt op hun school. Terwijl hier toch 80% van de kinderen warm eet. In Jules’ klas zijn ze maar met 3 à 4 kinderen die boterhammen meekrijgen.

   Indd, ik ga bij de boterhammen soep voorzien. Al is’t maar voor mn gemoedsrust, haha!

   Eet jouw zoontje ’s middags thuis of op school?

 7. Hier nemen ze boterhammen mee en eten we ’s avonds thuis allemaal warm. Ik kan geen warm eten op mijn werk krijgen en neem dus ook boterhammen mee en ik geloof ook niet dat grootkeuken lekker en gezond kan zijn. Ik lees wel dat de gentse stadsscholen vanaf januari nieuwe catering hebben met meer groenten en meer lokaal en meer bio en minder troep, maar de mijne zitten in het GO dus het zullen boterhammen blijven. Ook al eten we vaak pas tegen 19u en is het idd stessen.

 8. Hier eten ze beide warm. Ik sta er ‘s avonds altijd alleen voor en dat is de hoofdreden… mezelf wat ontlasten… ook grootkeuken hier op school, helaas…

 9. Mijn jongeste (4jr) komt thuis slapen als ik thuis ben, maar ik laat haar nog op school eten. 1x minder ruzie en geen krummels overal. Meestal geef ik boterhamen mee met de 2 kinderen, maar 1 of soms 2 keer/week eten ze warm. Vooral op de maandag. Ik ben om 20u thuis. Mijn man moet ze ophalen en het is gemakkelijker voor hem om boterhamen te geven. Anders moet ik om 6u iets koken.

  Ik vind het ook iets beter als ze warm kunnen eten op de dagen die ze naar de opvang moeten gaan. Ik heb een wat minder schuldgevoel…

  Soms als ik weet dat het een drukke dag is, laat ik ze warm eten en ik vraag mijn man om op zijn werk te eten, dan hoef ik niet te koken en dan is de ochtendspits een stuk rustiger omdat mama geen boterhamen moeten smeeren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.