Basis pompoensoep à la Ester #herfstklassieker

koken voor kinderen: basis recept voor pompoensoep in de herfst

Hoewel de meteorologische herfst al van start ging in september, heb ik het gevoel dat de échte seizoenswissel pas vorige week plaatsvond. Samen met de uurwisseling, verwende de natuur ons met zijn fantastisch kleurenpallet. De herfst, in al zijn glorie, ging eindelijk van start. Waarbij je voorzien van muts en sjaal okkernoten gaat rapen en ’s avonds bij een dampende kop soep de handen opwarmt. Waarbij het om 17u al begint te schemeren en om 19u pikkedonker ziet.

En wie aan herfst denkt, denkt aan pompoenen. Althans, ik toch! En om de herfst te vieren haalde ik dan ook een gigantisch exemplaar in huis. Die pompoen lag tot vorige week decoratief te wezen aan mijn voordeur, maar gisteren belandde hij in de soep. Heerlijk verse pompoensoep! Een basic receptje zonder meer.

Basis pompoensoep

basis recept voor pompoenssoep

Men neme:

  • 1 middelgrote pompoen ( +/- 2kg)
  • 1 aardappel
  • 2 uien
  • 2 preistronken (wit)
  • 2 selderstelen (witte)
  • Koriander
  • Groentebouillon

Bereiding:

  1. Snij de uien, het preiwit, selder en aardappel in grove stukken
  2. Schil de pompoen, ontdoe het van pitten en draden. (De pompoenpitten kan je roosteren en zijn een heerlijke snack!)
  3.  Snij het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 2cm
  4. Kies een voldoende grote pot en smelt hierin een klontje boter.
  5. Start met het stoven van de ui, prei, selder en aardappel. Zorg ervoor dat je voldoende vetstof gebruikt zodat je groenten niet aanbranden!
  6. Laat de soepgroenten 5 min stoven, voor je de pompoenblokjes toevoegt.
  7. Stoof het geheel van groenten 5min.
  8. Giet water bij de groenten, zodat de groenten volledig onderstaan.
  9. Voeg hierbij de gewenste groentebouillon. Hierbij kan je kiezen voor blokjes, poeder, pasta of kant-en-klare, of zelfgemaakte groentebouillon.
  10. Maak eventueel een bouquet garni met rozemarijn, tijm, laurier, peterselie … .  En voeg deze toe aan de soep.
  11. Laat het geheel een 30-tal minuten doorkoken
  12. Verwijder je bouquet garni uit de soep en mix alles stevig door.
  13. Persoonlijk hou ik ervan mijn soep na het mixen te zeven door een chinois of fijne zeef. Zodat ik een dunne en egale soep bekom. Dit is echter niet noodzakelijk.
  14. Kruid af met peper, zout, noodmuskaat en eventueel lekkere verse koriander
  15. Klaar!

Je kan je soep nog afwerken met room, mini gehaktballetjes, croutons en/of 90’s  spaghetti letters. Nomnomnom.

herfstklassieker voor kinderen: basis pompoensoep met cracotte.


One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.