Eén slaapkamer voor broer & zus. #binnenkijken


Het is jullie waarschijnlijk al opgevallen dat Jules en Alixe sinds kort de kamer delen. Hoewel we in ons nieuw huis vier volwaardige slaapkamers hebben, kozen we er toch voor om de kinderen samen te laten slapen. De vraag kwam in eerste instantie van de kinderen, en ook voor ons was het een stuk gemakkelijker.

Want die ene kamer is eigenlijk veel te groot voor een kleuter alleen, bovendien leek het ons gemakkelijk om met z’n allen op hetzelfde verdiep te slapen. Op de koop toe, zou het betekenen dat we een extra kamer vrij hebben. Een kamer waar ze al hun speelgoed (en rommel) mogen uitstallen. Beter bekend is: een fantastische speelkamer.

En zo geschiedde

De kinderen delen ondertussen al twee weken de kamer en het gaat bijzonder goed. De focus binnen hun slaapkamer ligt op rust. Er werd gekozen voor zachte kleuren, eenvoud en minder prikkels. Omdat dat nu eenmaal beter slaapt, me dunkt. (Ik zoek enkel nog een leuke oplossing voor hun enorme verzameling kinderboeken. Tips zijn altijd welkom!).

Omdat de kinderen op hetzelfde tijdstip gaan slapen, verloopt het avondritueel een pak vlotter. We lezen samen een boekje, waarna ik ze welterusten kus en de deur achter me sluit. Meestal hoor ik ze nog even napraten. Vijf, hooguit tien minuten, waarna het stil wordt.

Hoe lang laat je ze samen slapen?

Een slaapkamer moet meegroeien met het kind en dat zullen we hier ook niet in de weg staan. Zodra ze opnieuw apart willen slapen, kan dat. In deze fase van hun leven is samen slapen fantastisch, maar de kans is reëel dat ze binnen enkele jaren hun eigen plek opeisen.

kinderkamer broer en zus klamboe leeshoek

inspiratie en decoratie slaapkamer kinderen

kinderen samen slapen inspiratie kinderkamer


Q: Wat is voor jou de voornaamste reden dat je kinderen wel of niet samen slapen? Ik ben benieuwd naar jullie insteek!


Like what you read?
Volg me 
Facebook

Like what you see?
Volg me op Instagram

20 Comments

  • Als ze vier jaar schelen zit je waarschijnlijk ook met een verschillende uur wanneer ze gaan slapen, niet? Dat is indd niet heel praktisch 😀

 1. Oe leuke kamers! In het verleden hebben ze wel bij elkaar geslapen, maar naarmate ze ouder werden wilden ze hun eigen kamer. Ik merk als voordeel dat ze allebei voldoende slaap krijgen. Terwijl de een ’s ochtends vroeg wakker is en in haar eigen kamer gaat lezen, slaapt de ander een deur verder nog. Die heeft net iets meer slaap nodig en als ze bij haar zus op de kamer staat is ze uiteindelijk toch altijd net iets te vroeg wakker en vermoeider of humeuriger.

 2. Mijn broer en ik hebben ook heel lang een kamer gedeeld. Wij verschillen net geen 3 jaar met elkaar en dat is echt lang goed gegaan. Het was pas toen ik naar de middelbare school ging dat hij weer naar zijn eigen kamer verhuisde. Want eigenlijk sliep hij gewoon mee in mijn meisjeskamer.
  Misschien zou ik het zelf ook wel doen, als onze kamers erop voorzien waren. Ze hebben gewoon geen praktische indeling om twee kids te slapen te leggen. Dus hebben ze gewoon een kamer naast elkaar. Nu ja, ik zeg wel ‘ze’, maar de tweede moet nog gemaakt worden.

  • Haha zalig dat hij gewoon bij jou kroop 😀
   Was hij drie jaar jonger of ouder?

   Ik probeer de kamer van Jules en Alixe wat grotendeels unisex aan te kleden, maar geef ze wel elk hun zijde van de kamer die ze naar eigen goesting mogen inrichten. Alixe heeft dus al wat roze elementen toegevoegd 😀

 3. Wat een mooie kamer!

  Wij hebben het geprobeerd, maar de oidste hield de jongste s avonds wakker. En s morgens maakte de jongste de oudste wakker.
  Nu slapen ze apart en ik hoop dat we het binnen enkele maanden nog eens kunnen proberen.

  • Ai spijtig dat het niet werkte voor hen.
   Hier gaan de nachten (en dan vooral het inslapen) een pak vlotter.
   Vooral mijn zoon kon heel moeilijk inslapen en zocht altijd excuses om toch maar nog eens aandacht te krijgen “mijn melk is op” of “mijn deken ligt niet goed” of “het licht moet aan/uit”. Nu praat hij nog een beetje na met zijn zus, waarna ze snel allebei in slaap vallen :D.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.