10 heerlijke herfst activiteiten met kinderen

Hoewel niet iedereen grote fan is van het zogenaamde tussenseizoen, probeer ik er volop van te genieten. Akkoord, het gaat er allemaal wat natter en kouder aan toe, maar tegelijk verwend de natuur ons tijdens de herfst met tal van prachtige natuurfenomenen. Pompoenen, walnoten en appels liggen voor ’t rapen, de bomen en hun bladeren zorgen voor een kleurspektakel, en binnen maken we het gezellig met dekentjes, geurkaarsen en een sfeerlamp. Dat ik met gemak een lijst zou kunnen maken met 10 heerlijke herfst activiteiten, dacht ik bij mezelf. En dat heb ik dan ook gedaan.

leuke herfst activiteiten met kinderen

1. Een stevige boswandeling

Geef toe, het bos is een heerlijke plek in de herfst. De bladeren nemen de meest prachtige kleuren aan, je kan er op zoek naar paddenstoelen (om ter eerst de vliegenzwam spotten!) en met een beetje geluk hangt er een laagje mist die dit alles met een magische sfeertje bedekt. Kies voor een warm paar regenlaarzen, zodat los door de modderpoelen kan wandelen. Onze favoriete bossen om te gaan wandelen met de kinderen? Het Stopersbos te  Stekene of het Muziekbos in Ronse. Regenlaarzen aan en ’t bos in!

2. Knutselen met spullen uit het bos

Ik weet hoe dat met uw kinderen gesteld is, maar mijn zoon kan geen bos verlaten zonder tal van ‘schatten’ mee te smokkelen. Speciale takken, eikels, bladeren, een stukje mos, .. Hij verzamelt de meest banale dingen. Tot voor kort stak hij die spullen los is z’n jaszak, maar ondertussen vertrekken we voorbereid naar ’t bos. Wat mee naar huis gaat verwerken we dan in een leuk herfststukje.

leuke herfst activiteiten met kinderen

3. Koekenbak met warme chocomelk

Op een regenachtige herfstdag duiken wij al eens graag de keuken in. Ingrediënten om basis koekjes te bakken hebben we standaard in huis. De kinderen vinden het een heerlijk (letterlijk) activiteit. Die zelfgemaakte koekjes doppen in een mok dampende chocolademelk met slagroom maakt de dag helemaal af. Geloof me, niet alleen de kinderen genieten daarvan. Wil je wat zotter doen en de herfst helemaal in huis halen? Kruidnoten zijn ook heel gemakkelijk zelf te maken!

4. Paddenstoelen inspecteren

Kwestie van ’t nuttige aan het aangename te koppelen. Ga tijdens die boswandeling op zoek naar speciale paddenstoelen, zoek hun naam en verhaal op. Zo leert een mens (en kind) nog iets bij ook!

5. De zoektocht naar de zaligste pantoffels

De herfst start elk jaar met nieuwe pantoffels. Voor mezelf weet ik ondertussen wat wel/niet werkt, maar voor de kinderen is het naar jaarlijkse gewoonte een zoektocht naar het beste paar sloffen. Er zijn namelijk een aantal aandachtspuntjes die ik hoog in’t vaandel draag, en een perfecte combinatie van deze aandachtspuntjes is precies niet evident. Ik kies bijvoorbeeld steevast voor een pantoffel die volledig aansluit én voorzien is van een deftige (!) anti-slip zool. Daarnaast (maar in tegenstelling tot vorige puntjes niet van levensbelang) wil het oog ook wat. Geen Frozen- of Spiderman shizzle als het even kan.

En jawel, dit jaar heb ik m’n merk gevonden! Bergstein pantoffels (inderdaad, het merk van de beroemde laarsjes). Dikke meevaller qua prijs, lekker warm, stevig rond de voet, 100% anti-slip en met hun viltige look en herfstige kleur: helemaal mijn ding!

herfstvakantie activiteiten

6. Pompoensoep maken

Onlosmakend verbonden met de herfst: pompoenen! Of je ze nu in de supermarkt gaat halen, of liever rechtstreeks bij de boer uitzoekt: er bestaat geen herfst zonder pompoen. Wij leggen er elk jaar decoratiegewijs een voor de deur, datzelfde exemplaar wordt eind oktober bewerkt en uitgehold als Halloween pompoen. Maar ook in de keuken is de oranje knol niet weg te denken. Verse pompoensoep met subtiele gember- en sinaastoets for president!

7. Movienight organiseren

Wat als de koekjes gebakken zijn en het nog steeds niet gestopt is met regenen? Dan kies je samen een leuke film uit en nestel je met een dekentje in de zetel. Popcorn dabei? Kan zeker!

appelpluk herfstvakantie

8. Ga appels en peren plukken, en leef je uit in de keuken!

Eén van de herfst activiteiten die hier elk jaar de start van ’t seizoen inluidt. Eind september gaan wij met het hele gezin appels plukken. Om vervolgens te verwerken in tal van appelrecepten. Denk aan appelmoes, maar ook applecrumble, appeltaart, appelflappen, … de lijst is werkelijk eindeloos en er zit ongetwijfeld ook wat tussen dat jou kan bekoren.

9. Versier en snij pompoenen

Het passeerde bij puntje 6 al even de revue, maar pompoenen hoort bij de herfst. Niet enkel pompoensoep, maar ook het decoratieve gegeven. Met kinderen gaat het dus vooral om het uithollen en uitsnijden van de befaamde Halloweenpompen.

10. Maak vetbollen of voederhuisjes voor de vogels

Een leuk herfst activiteit dat ik jaarlijks wil inplannen, maar ’t is er in alle eerlijkheid nog nooit van gekomen. Super simpel (althans zo lijkt het) én super nuttig. Tuinvogels hebben in de winter vetreserves nodig om de koude dagen te overbruggen. Dit jaar maken we er werk van, pinky promise!

leuke herfst activiteiten met kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.