Cadeau-inspiratie nodig? Dit zijn de toppers in ons gezin

Binnenkort is het weer eindejaarsperiode! Het jaar zet een eindsprintje in en deze wordt naar goede gewoonte bijgestaan door tal van cadeaugelegenheden. Als lid van menig mama-fora zie ik de stress bij mijn collega-moeders toeslaan. Wat leeft er bij de kleuters van vandaag, of met welk cadeau kan je een vijfjarige tegenwoordig plezieren?

Als ik naar onze situatie kijk, zie ik een volgestouwde speelkamer. Ohnee, aan speelgoed absoluut geen tekort bij huize Depret, en toch zijn er bepaalde stukken die amper daglicht zien. Zonde, toch?

Dat ze de fantasie van het kind te weinig prikkelen? Misschien. Of dat ze er niet zelfstandig mee kunnen spelen? Mogelijks. ‘T is me veelal een raadsel waarom het ene speelgoed wel aanslaat, terwijl het andere amper bekeken wordt. Kleur, materiaal, verhaal, … ik slaag er niet altijd in om er een lijn in te trekken. Zo vraagt mijn vijfjarige dochter standaard alle merchandising van Frozen, om er vervolgens niet naar om te kijken. Fan is ze zeker, maar het speelgoed lijkt niet uitdagend genoeg om haar langer dan 10 minuten te plezieren.

Niet dat ik de magische code gebroken heb, maar misschien kan ik je wel inspireren met een reeks cadeautjes die hier wél een schot in de roos waren.

leuke cadeau tips voor kinderen 5 jaar of 6 jaar

1. Kapla – houten speelblokken

De simpele Kapla blokken zorgen hier al jaren voor spelplezier. De creativiteit van de bouwwerken groeit mee met de leeftijd van ’t kind. Zo kan het al gekocht worden voor kleuters van 3, en gaat het mee tot in de tienerjaren.

Confession: Wij hebben niet de klassieke Kapla-blokken, maar een goedkopere variant van Action. Net zo goed, maar voor de helft van de prijs.

2. Een hippe kinderfiets

Een deftige kinderfiets komt altijd van pas, en ’t is bovendien één van die dingen die van tijd tot tijd eens vernieuwd mogen worden. Kwestie dat ’t kind niet eeuwig klein blijft. Wij merkten alvast een groot verschil toen Alixe haar vorig fietsje inruilde voor een groter model.

3. Rolschaatsen

De hype van ’t jaar op de school van mijn kinderen.

4. Smartgames

Gezelschapsspelletjes zijn altijd een goed idee, en hier staan de Belgische Smartgames met stip op nummer 1. Eén van de redenen hiervan is dat deze raadsels perfect individueel te spelen zijn, én ’t zijn leuke inzichtoefeningen waarmee je ook het brein kan stimuleren.

Lees ook: Op zoek naar een gezelschapsspel voor kinderen? Ziehier onze favorieten

5. Lego of Playmobil

Classic, but gold. Overbrugt generaties, prikkelt de fantasie en stimuleert het inzicht van kinderen. Win-win-win!

6. Rummikub junior

Opnieuw een spel waarmee je spelenderwijs kinderen wat inzicht in cijfers kan meegeven. Wij kregen het Rummikub Junior twee jaar geleden cadeau en de all time klassieker binnen de gezelschapsspelen was hier meteen één van de favorieten.

7. Een goed boek

Een mooi kinderboek is altijd een geslaagd cadeau. Of je nu voor een beginnende lezer kiest, of eerder voor een prachtig prentenverhaal. Hier momenteel op ’t nachtkastje: het dierenboek, een fascinerende reis door het dierenrijk.

8. Een step

Inside information: hier zal de Sint een nieuwe step voor de kinderen brengen. Drie jaar geleden kregen ze een driewieler step cadeau van hun oma. Uuuren hebben ze erop gesleten, wat een fantastisch ding! Maar kleintjes worden groot, dus de driewielerstep wordt vervangen door een groter en sportiever model.

9. Knutsel- en tekengerei

Hier wordt knutsel- en tekengerei telkens met veel enthousiasme onthaald. Zelfs de meest simpele stiften, stickers of verf zorgen keer op keer opnieuw voor creatieve uitbarstingen. De tekenkoffer ligt hier handbereik, waardoor ze er vaak spontaan mee aan de slag gaan.

6 Comments

  1. Ja! Duplo (wordt nog steeds mee gespeeld), Lego en momenteel Playmobil zijn ernstig favoriet. Dat vind ik echt duurzaam speelgoed wat je altijd kunt bewaren. Een step herken ik ook. Ons dochtertje speelt graag en veel buiten en dan vind ik dit ook een ideaal cadeau. Lekker in de frisse buitenlucht. I like.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.